O
uniwersalnym przeznaczeniu – ponadczasowy kształt kufla
marki Kadax sprawia, że naczynie posłuży Ci nie tylko do serwowania napojów.
Możesz z powodzeniem wyeksponować w nim ulubione cięte kwiaty.
Ergonomiczny
– choć
forma, jaką cechuje się kufel Olympia, jest dość masywna, uniesienie
napełnionego naczynia jedną ręką nie stwarza trudności. Komfort zapewni Ci
solidne ucho stanowiące integralną część kufla.
Pojemny
– naczynie
Olympia występuje w 3 różnych wariantach rozmiarowych. Największa pojemność
wynosi 1 litr, średnia 0,65 litra, natomiast najmniejsza – 0,5 litra. Kufel bez
trudu pomieści więc nawet spory napój.
Efektowny
– kamionkowe
naczynie odznacza się klasycznym odcieniem brązu w połączeniu z
zapewnianym przez warstwę szkliwa połyskiem. Sprawiają, one że kufel Olympia ozdobi
swoją obecnością dowolne pomieszczenie.
Odporny
– dzięki
temu, że kufel został poddany procesowi wypalania, cechuje się on bardzo dużą
wytrzymałością. Oznacza to, że wybrany napój możesz podgrzać w piekarniku bądź
kuchence mikrofalowej.
Żaden
miłośnik grzanego wina, wyrazistego piwa lub cudownie rozgrzewającej herbaty
nie przejdzie obojętnie obok propozycji, jaką jest kufel Olympia. Naczynie
powstało z najwyższej jakości materiałów ceramicznych, całkowicie
bezpiecznych dla każdego trunku, jaki zdecydujesz się w nim zaserwować. Możesz
wybrać spomiędzy trzech rożnych rozmiarów kufla. Najmniejszy pomieści 0,5
litra, średni 0,65, natomiast opcja największa – dokładnie 1 litr napoju,
zarówno tego w temperaturze pokojowej, jak i schłodzonego.
Wysoka
odporność kufla zapewniana jest przez poddanie go dwóm kluczowym procesom:
wypalania oraz pokrycia powierzchni wewnętrznej i zewnętrznej szkliwem.
Pierwszy z nich sprawia, że naczynie doskonale znosi wysokie temperatury,
dzięki czemu możesz bez obaw podgrzewać napoje w kuchence mikrofalowej bądź
piekarniku. Z kolei obecność szkliwa uodpornia kufel na uszkodzenia natury
mechanicznej. Oznacza to, że nie tylko nie zagrożą mu ewentualne zarysowania,
ale także czyszczenie w zmywarce do naczyń.
Bardzo
dużą zaletą naczynia marki Kadax jest jego design. Kufel Olympia jest
rękodziełem, co sprawia, ze każdy egzemplarz pozostaje unikatowy. Ciepło
jasny brąz doskonale wpisze się we
wnętrza rustykalne, nowoczesne i klasyczne, ale będzie też idealną opcją na
wyjazdy poza miasto. Ponieważ naczynie możesz nabyć w 3 pakietach, liczących 4,
2 oraz 1 sztukę, skompletowanie perfekcyjnego zestawu nie będzie dla Ciebie
wyzwaniem. Jeśli chcesz, by delektowanie się ukochanymi napojami stało się
jeszcze wygodniejsze, nie zwlekaj dłużej – wybierz kufel Olympia!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.