kup więcej płać mniej

Kufel kamionkowy Olympia 0,5L

nr kat: 31962

54,99 zł
Pojemność (2 do wyboru) 0.5L
Ilość (2 do wyboru) 1
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

O uniwersalnym przeznaczeniu – ponadczasowy kształt kufla marki Kadax sprawia, że naczynie posłuży Ci nie tylko do serwowania napojów. Możesz z powodzeniem wyeksponować w nim ulubione cięte kwiaty.

Ergonomiczny – choć forma, jaką cechuje się kufel Olympia, jest dość masywna, uniesienie napełnionego naczynia jedną ręką nie stwarza trudności. Komfort zapewni Ci solidne ucho stanowiące integralną część kufla.

Pojemny – naczynie Olympia występuje w 3 różnych wariantach rozmiarowych. Największa pojemność wynosi 1 litr, średnia 0,65 litra, natomiast najmniejsza – 0,5 litra. Kufel bez trudu pomieści więc nawet spory napój.

Efektowny – kamionkowe naczynie odznacza się klasycznym odcieniem brązu w połączeniu z zapewnianym przez warstwę szkliwa połyskiem. Sprawiają, one że kufel Olympia ozdobi swoją obecnością dowolne pomieszczenie.

Odporny – dzięki temu, że kufel został poddany procesowi wypalania, cechuje się on bardzo dużą wytrzymałością. Oznacza to, że wybrany napój możesz podgrzać w piekarniku bądź kuchence mikrofalowej.

Żaden miłośnik grzanego wina, wyrazistego piwa lub cudownie rozgrzewającej herbaty nie przejdzie obojętnie obok propozycji, jaką jest kufel Olympia. Naczynie powstało z najwyższej jakości materiałów ceramicznych, całkowicie bezpiecznych dla każdego trunku, jaki zdecydujesz się w nim zaserwować. Możesz wybrać spomiędzy trzech rożnych rozmiarów kufla. Najmniejszy pomieści 0,5 litra, średni 0,65, natomiast opcja największa – dokładnie 1 litr napoju, zarówno tego w temperaturze pokojowej, jak i schłodzonego.

Wysoka odporność kufla zapewniana jest przez poddanie go dwóm kluczowym procesom: wypalania oraz pokrycia powierzchni wewnętrznej i zewnętrznej szkliwem. Pierwszy z nich sprawia, że naczynie doskonale znosi wysokie temperatury, dzięki czemu możesz bez obaw podgrzewać napoje w kuchence mikrofalowej bądź piekarniku. Z kolei obecność szkliwa uodpornia kufel na uszkodzenia natury mechanicznej. Oznacza to, że nie tylko nie zagrożą mu ewentualne zarysowania, ale także czyszczenie w zmywarce do naczyń.

Bardzo dużą zaletą naczynia marki Kadax jest jego design. Kufel Olympia jest rękodziełem, co sprawia, ze każdy egzemplarz pozostaje unikatowy. Ciepło jasny brąz doskonale wpisze się  we wnętrza rustykalne, nowoczesne i klasyczne, ale będzie też idealną opcją na wyjazdy poza miasto. Ponieważ naczynie możesz nabyć w 3 pakietach, liczących 4, 2 oraz 1 sztukę, skompletowanie perfekcyjnego zestawu nie będzie dla Ciebie wyzwaniem. Jeśli chcesz, by delektowanie się ukochanymi napojami stało się jeszcze wygodniejsze, nie zwlekaj dłużej – wybierz kufel Olympia!

Wytwarzanie produktów kamionkowych

Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.

Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.

Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).

To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.

Zalety i zastosowania kamionki

Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.

Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.

Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.

Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych

Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.

Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.


Parametry dla Kufel kamionkowy Olympia
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 0.64
Przeznaczenie Piwo
Seria Olympia
Kolor Brązowy
Powierzchnia Gładka
Średnica [cm] 8
Dodatkowe atuty Wygodna rączka, Uniwersalność
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8715
Pojemność [ml] 500
Wysokość [cm] 15
Kształt Okrągły
Wariant główny Tak
Materiał Kamionka
Szerokość [cm] 13
Rodzaj Kufle
Gwarancja 2 lata
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Liczba sztuk 1
Opinie dla Kufel kamionkowy Olympia

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!