kup więcej płać mniej

Garnek rzymski Augustus 4L, okrągły

nr kat: 32014

117,99 zł
Kształt (2 do wyboru) Okrągły
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

Trwały – stworzony z gliny gar rzymski Augustus to wyjątkowo wytrzymałe naczynie. Wyrób dedykowany jest do gotowania na parze w bardzo wysokich temperaturach (maksymalnie 200 stopni Celsjusza).

Praktyczny – każdy z modeli gara rzymskiego został wyposażony w wydłużone krawędzie, pełniące role uchwytów. Dzięki ich obecności przeniesienie nawet rozgrzanego naczynia nie będzie problematyczne.

Ekologiczny – ogromną zaletą, jaką poszczycić może się gar rzymski Augustus, jest jego ekologiczność. Naczynie powstało z całkowicie naturalnej gliny, co oznacza, że jest zupełnie bezpieczne w kontakcie z żywnością.

O różnych pojemnościach – gar rzymski marki Kadax występuje w 3 wariantach rozmiarowych. Dwie opcje owalne mają pojemność kolejno 4 i 4,5 litra, natomiast propozycja okrągła pomieści 4 litry.

Idealny dla osób na diecie – przy pomocy gara rzymskiego zdołasz szybko usmażyć i ugotować potrawy bez konieczności użycia tłuszczu. Właśnie dlatego naczynie to będzie perfekcyjne dla osób na konkretnych dietach oraz alergików.

Cenisz sobie najlepszą jakość wszystkich posiłków? A może jesteś na specjalistycznej diecie? Jeśli tak, to gar rzymski Augustus musi zagościć w Twojej kuchni. To wykonane ręcznie z całkowicie naturalnej gliny naczynie jest najzupełniej bezpieczne dla właściwości odżywczych przygotowywanych w nim posiłków. Dzięki procesom wypalania i prasowania, glina nie przekazuje składnikom niepożądanych smaków lub zapachów, jednocześnie nie absorbując w głąb własnej powierzchni.

Najistotniejszym elementem garnka rzymskiego jest jego porowata powierzchnia, wchłaniająca wodę niezbędną do procesu gotowania. Dzięki uwalnianiu powstałej podczas nagrzewania pary wodnej wszystkie składniki zostaną poddane równomiernej obróbce termicznej. Nie będziesz potrzebować tłuszczu ani oleju. Możesz w całkowicie zdrowy i smaczny sposób przyrządzić warzywa, ryby i mięsa, ale również chleb czy ciasto. Naczynie może być używane w kuchence mikrofalowej i piekarniku, rozgrzanych maksymalnie do 200 stopni Celsjusza.

Gar rzymski Augustus jest dostępny w trzech różnych wariantach, dzięki czemu bez problemu zdołasz wybrać opcję odpowiednią dla Twoich potrzeb lub rozmiaru piekarnika, którym dysponujeszMarka Kadax oferuje Ci dwa modele owalne o wymiarach 25 x 33 x 16 centymetrów (4 litry pojemności) oraz 24 x 38 x 15 centymetrów (4,5 litra), a także wersję okrągłą  27 x 18 x 33 centymetrów (4 litry pojemności i średnica rzędu 25,5).. Nie czekaj ze zmianą swojego sposobu odżywiania na lepsze – postaw na gar rzymski!

Wytwarzanie garów rzymskich

Kluczem do przygotowania pożywnej, pełnej cennych składników odżywczych potrawy, jest stworzenie niezawodnego naczynia. Oferowane przez markę Kadax rękodzielnicze gary rzymskich należą do jednych z najpraktyczniejszych, a przy tym estetycznych propozycji,  jakie możemy znaleźć na rynku.

Naczynia te wytwarzane są z w pełni naturalnej, dedykowanej procesom kulinarnym gliny. Jej wciąż surowa forma zostaje skrupulatnie oczyszczona ze wszelkich zabrudzeń i niedoskonałości, by zyskać pewność, że nie pojawią się one na powierzchni gotowego już garnka. Kolejnym krokiem jest dobór konkretnego kształtu naczynia. Płaty oczyszczonej gliny poddawane są prasowaniu pod wybraną formą. Krawędzie garnka zostają szczegółowo obrobione przy pomocy precyzyjnych nożyków, a następnie ręcznie wygładzone.

Przygotowana w ten sposób forma garnka rzymskiego musi wyschnąć, by móc bezproblemowo służyć właścicielowi. Sam proces schnięcia trwa minimum 24 godziny. Po upływie doby rozpoczyna się etap wypalania. Naczynie umieszczane jest w piecu (o temperaturze wahającej się od 900 do 1100 stopni Celsjusza), który poddawany jest stopniowemu wychładzaniu. Aspekt ten jest niezwykle istotny także podczas właściwego korzystania z gara rzymskiego, gdyż nagłe zmiany temperatur mogą realnie zaszkodzić jego konstrukcji. Po sukcesywnym przeprowadzeniu wszystkich etapów możemy cieszyć się ekologicznym, funkcjonalnym naczyniem.

Zalety i zastosowanie garów rzymskich

Gar rzymski jest naczyniem dedykowanym wszystkim, który cenią sobie jakość, smak oraz wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. Jego użycie umożliwia przygotowanie dań przy pomocy skumulowanej pary wodnej. Ponieważ garnki powstają one z gliny przeznaczonej do kontaktu z żywnością, naczynie tego typu będzie doskonałą propozycją dla alergików lub też osób na specjalistycznych dietach.

Jedną z najistotniejszych cech rzymskich garnków jest ich porowata, pochłaniająca ciecze powierzchnia – to właśnie dzięki niej możliwe jest przygotowanie potrawy bez konieczności użycia tłuszczu. Wystarczy, że naczynie zostanie intensywnie zmoczone przez około pół godziny, by wchłonięta przez pory ścianek woda uwalniała się w postaci pary. Jej cyrkulacja w czasie trwającego pieczenia zagwarantuje potrawom świeżość, soczystość i pełnię smaku.

Naczynie, jakim jest gar rzymski, ma szansę sprawdzić się w zdecydowanej większości gospodarstw domowych. Można w pełni bezpiecznie korzystać z niego w piekarniku zarówno gazowym, jak i elektrycznym. Co więcej, odpowiednio dobrana temperatura umożliwia też umieszczenie go w kuchence mikrofalowej. Absolutnie wykluczone jest jednak bezpośrednie stawianie gara zarówno na palniku gazowym, jak i płycie grzewczej.

Zasady korzystania z garów rzymskich

Wysoka jakość potraw i poprawne działanie naczynia będzie możliwe tylko wtedy, gdy proces jego obsługi za każdym razem będzie przebiegać we właściwy sposób. Pierwszym, podstawowym krokiem jest zalanie garnka (do połowy jego wysokości) wodą, by ten namaczał się przez nie mniej niż 20-30 minut.

Kolejnym aspektem, o którym zdecydowanie należy pamiętać jest to, by nie umieszczać naczynia w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Garnek z potrawą wstawić należy do zimnej komory, a następnie stopniowo podnosić jej temperaturę – wystawiony na zbyt intensywne i zbyt szybkie natężenie ciepła gar rzymski może ulec pęknięciu. Jeśli zależy nam, by przygotowane na parze potrawy nabrały nieco więcej chrupkości, wystarczy usunąć pokrywę naczynia na około kwadrans przez szacowanym końcem pieczenia.

Regularne korzystanie z rzymskiego gara wymagać będzie też jego okresowego zakonserwowania go przy pomocy wody i ciepła. Gdy użyjemy je około stu razy, naczynie warto napełnić całkowicie wodą, a następnie umieścić w zimnym piekarniku, stopniowo zwiększając temperaturę – proces można zakończyć, gdy woda zacznie wrzeć.


Parametry dla Garnek rzymski Augustus
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 3
Odporność na uszkodzenia Tak
Seria Augustus
Kolor Brązowy
Średnica [cm] 27
Pojemność [l] 4
Dodatkowe atuty Odporność na uszkodzenia
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8757
Wysokość [cm] 16
Kształt Okrągły
Wariant główny Tak
Materiał garnka Kamionka
Łatwy w utrzymaniu czystości Tak
Materiał pokrywy Kamionka
Szerokość [cm] 25
Odporność na zapachy Tak
Długość [cm] 33
Gwarancja 2 lata
Odporność na wysokie temperatury Tak
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Odporność na korozję Tak
Odporność na zarysowania Tak
Przeznaczenie Podawanie posiłków, Przygotowywanie posiłków
Liczba elementów 2
Liczba sztuk 1
Pokrywa w zestawie Tak
Rodzaj Garnki
Możliwość używania w piekarniku Tak
Dodatkowe wyposażenie Pokrywa
Opinie dla Garnek rzymski Augustus

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!