Unikatowy – garnek hermetyczny Athena z pokrywką jest rękodziełem. Oznacza to, że każdy z wykonywanych modeli pozostaje unikalnym, jedynym w swoim rodzaju wyrobem, który pozostaje przy tym w pełni funkcjonalny.
Elegancki – ceramika, z której wytworzono garnek marki Kadax, została pokryta równą warstwą szkliwa. Nie tylko wzmacnia ono odporność naczynia, ale przede wszystkim nadaje mu brązową barwę i silny połysk.
O uniwersalnym przeznaczeniu – hermetyczność garnka Athena pozwoli Ci nie tylko na prawidłowe ukiszenie ogórków czy kapusty. Naczynie sprawdzi się także do peklowania mięsa lub przygotowania zakwasu chlebowego.
Pojemny – garnek hermetyczny Athena z pokrywką występuje w trzech różnych rozmiarach. Pojemność największego wynosi 5 litrów, średniego 2,5 litra, natomiast najmniejszego – 1,8 litra.
Praktyczny – materiały ceramiczne, z jakich wykonane zostało naczynie hermetyczne Athena, odznaczają się dużą odpornością. Dzięki temu możesz swobodnie używać go w mikrofalówce, piekarniku, a także myć w zmywarce.
Należysz do miłośników kiszonek i chcesz spróbować swoich sił w ich tworzeniu? Garnek hermetyczny Athena z pokrywką jest naczyniem, które umożliwi Ci szybkie przygotowanie tego rodzaju potraw we własnych czterech ścianach. Doskonała szczelność, gwarantowana przez idealnie dopasowaną pokrywkę, pozwala nie tylko na zakwaszenie kapusty bądź ukiszenie ogórków. Przy użyciu garnka możesz przygotować domowy zakwas na chleb, zakonserwować ulubione owoce lub warzywa, a także prawidłowo peklować mięso.
Wybierając garnek marki Kadax nie musisz obawiać się wpływu wykorzystanych do jego stworzenia materiałów na umieszczane wewnątrz produkty. Najwyższej klasy ceramika jest dedykowana bezpośredniemu kontaktowi z żywnością. Dzięki hermetyczności proces kiszenia przebiega bez dodawania środków konserwujących, a kiszonki pozostają pełne drogocennych witamin. Bez trudu wybierzesz pojemność garnka, która spełni Twoje oczekiwania – najmniejsza wynosi 1,8 litra, średnia 2,5 litra, a największa aż 5 litrów.
Garnek hermetyczny Athena z pokrywką jest wyrobem rękodzielniczym. Jego design bazuje na przypominającej tubę formie, zakończonej pokrywką z poręcznym uchwytem. Powierzchnia naczynia pozbawiona jest wszelkich zdobień, co w połączeniu z klasycznym, brązowym kolorem i uzyskanym dzięki warstwie szkliwa połyskiem, czyni z garnka nie tylko funkcjonalne naczynie, ale też niebanalną ozdobę pomieszczenia. Nie zwlekaj! Postaw na propozycję marki Kadax i zacznij przygodę ze zdrowymi kiszonkami już dzisiaj!
Wytwarzanie produktów kamionkowych
Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety i zastosowania kamionki
Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.
Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.
Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.