Estetycznie wykonana – rękodzieło, jakim jest makutra Olympia, charakteryzuje się rustykalnym designem.
Ciemnobrązowa powierzchnia oraz kremowe wnętrze mogą stać się dekoracją
pomieszczenia urządzonego w dowolnym stylu.
O uniwersalnym przeznaczeniu – przy pomocy makutry możesz precyzyjnie utrzeć
wybrane półprodukty spożywcze do formy jednolitej masy. Naczynie będzie idealne
do przygotowania domowego majonezu, past kanapkowych czy sosów.
Wytrzymała – ponieważ makutra Olympia
powstała z materiałów ceramicznych bardzo wysokiej jakości, zdoła posłużyć Ci
przez długi czas. Co więcej, możesz bezpiecznie oczyścić ją w zmywarce do
naczyń.
Praktyczna – jedną z największych zalet naczynia Olympia jest relatywnie spora
waga, która znacznie ułatwi Ci jego obsługę. Makutra nie będzie przesuwać się
po blacie nawet podczas intensywnego użytkowania.
O różnych rozmiarach – naczynie występuje w aż 4 opcjach
pojemnościowych. W zależności od swoich potrzeb możesz wybrać opcję mieszczącą
5 litrów, 4 litry, 3 litry, a także 0,8 litra dowolnie wybranych składników.
Uzyskanie
gładkiej, idealnie kremowej masy jest jednym z najczęstszych zabiegów
kulinarnych. Jeśli więc zależy Ci na szybkim i precyzyjnym utarciu przypraw,
przygotowaniu past kanapkowych czy sosów, koniecznie zainteresuj się
propozycją, jaką jest makutra Olympia. To gliniane naczynie, o
dedykowanemu procesowi ucierania wnętrzu pokrytym zdobieniami, pomoże Ci
osiągnąć satysfakcjonującą konsystencję pożywienia w kilka minut.
Wystarczy, że wykorzystasz do tego zabiegu współgrającą z kamionką drewnianą
pałkę.
Ceramiczne naczynie
marki Kadax sprawdzi się zarówno u wprawionych kucharzy, jak i u osób
rozpoczynających przygodę z kulinariami. Makutra cechuje się sporą ciężkością,
która realnie ułatwi Ci jej obsługę. Odpowiednio dobrana waga uchroni naczynie
przed przesuwaniem się po blacie nawet podczas bardzo energicznego ucierania. Równie
łatwy będzie dobór rozmiaru miski odpowiedniego do Twoich potrzeb – możesz
wybrać spomiędzy 4 wariantów wielkościowych, których pojemności wynoszą 5, 4, 3
oraz 0,8 litra.
Dzięki swojemu klasycznemu,
a zarazem ciekawemu designowi makutra Olympia nie musi służyć Ci jedynie jako
akcesorium kuchenne. Surowa, ciemnobrązowa powierzchnia miski oraz jej
żłobione, kremowe wnętrze doskonale przyozdobią stół jadalniany, kuchenną
szafkę czy nawet stolik w salonie. Makutra z powodzeniem może stać się również
donicą. Jej kolory wyśmienicie podbiją naturalne barwy roślin. Przekonaj się
ile możesz zyskać dzięki obecności wytrzymałego, ponadczasowego naczynia w
swoim domu – wybierz rękodzieło Olympia!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.