Efektowna – klasyczna forma miski będzie zarówno wspaniałym dopełnieniem
zastawy, jak i pojedynczą ozdobą. Połysk oraz elegancki, brązowy kolor będą
współgrać z dowolną aranżacją nie tylko stołu, ale i wnętrza.
Trwała – do stworzenia wyrobu, jakim jest miska Olympia,
użyto ceramiki wysokiej jakości. Materiał ten świetnie znosi kontakt z wysoką
temperaturą, dzięki czemu możesz włożyć naczynie do zmywarki lub piekarnika.
O uniwersalnym przeznaczeniu – powierzchnia miski jest w pełni bezpieczna w kontakcie ze składnikami
spożywczymi. Jej właściwości nie zaburzą smaku zup, sosów czy deserów, które
zdecydujesz się w niej podać.
Praktyczna – poręczny, rozszerzający się ku górze kształt miski, pozwoli Ci na
jej stabilne uchwycenie i przeniesienie. Co więcej, w ofercie dostępne są dwa
modele: wyposażony w uchwyty oraz ich pozbawiony.
O dwóch rozmiarach – miska Olympia występuje w dwóch różnych rozmiarach. Pojemność mniejszego wynosi
0,5 litra, natomiast większego – 0,7. Obie opcje pozwolą Ci na podanie
satysfakcjonującej porcji potrawy.
Każdy, kto uwielbia podejmować gości
lub też cieszyć oko niebanalną dekoracją stołu, powinien zainteresować się
wyrobem, jakim jest miska Olympia.
Kamionkowe naczynie to rękodzieło, przy tworzeniu którego zadbano o
najdrobniejsze detale. Pozbawioną zdobień powierzchnię miski pokryto
warstwą szkliwa, które nadaje całości intensywny blask, co dodatkowo podkreśla
jej ponadczasowy, brązowy kolor. Minimalistyczny design naczynia perfekcyjnie
dopełni już posiadaną zastawę w praktycznie każdym stylu.
Naczynie marki Kadax powstało z
ceramiki doskonałej jakości.
Jej właściwości umożliwią Ci długotrwałe
eksploatowanie miski, bez obawy o to, że jej powierzchnia uszkodzi się podczas
codziennych czynności. Szkliwienie chroni wyrób przed ewentualnymi
zarysowaniami lub stłuczeniami. Dodatkowo, miska jest w pełni odporna na
działanie nawet wysokiej temperatury – możesz więc podgrzać danie bezpośrednio
w piekarniku lub mikrofalówce, a po posiłku bezpiecznie oczyścić je w zmywarce.
Ponieważ ceramika jest materiałem
dedykowanym bezpośredniemu kontaktowi z żywnością, możesz zaserwować w niej
dowolne potrawy – zarówno kremy i zupy, jak też sosy, sałatki czy desery. W
ofercie odnajdziesz dwa modele o różnych pojemnościach; mniejszej, rzędu 0,5
litra oraz większej, 0,7 litra. Co istotne, możesz również wybrać wariant
bez dodatkowych uchwytów lub też wyposażony w pomocne przy transporcie uszy.
Nie wahaj się – wybierz opcję o konstrukcji oraz pojemności na miarę Twoich
oczekiwań!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.