Praktyczny – naczynie Athena zostało wykonane
z doskonałej jakości kamionki. Jej właściwości umożliwią Ci nie tylko
przygotowanie kiszonek, ale także umycie garnka w zmywarce lub podgrzanie w
piekarniku czy mikrofalówce.
Estetyczny – materiał, z jakiego powstał
garnek kamionka Anthena z pokrywką, pokryto szkliwem, uzyskując głęboki,
brązowy kolor. Jego połączenie z połyskiem i gładką powierzchnią nadaje
naczyniu intrygujący wygląd.
Uniwersalny – garnek kamionka Athena z pokrywką jest propozycją nie tylko do
domu, ale także restauracji lub hoteli. Jego design sprawdzi się wszędzie tam,
gdzie zapragniesz wspaniale wyeksponować posiłek.
O różnych pojemnościach – do wyboru masz aż 12 wariantów
pojemnościowych garnka Kadax. W ofercie odnajdziesz po 2 wersje dwu i jedno
litrowych naczyń, a także propozycje mieszczące 2,5 oraz 6 litrów.
Dedykowany kontaktowi z żywnością – przygotowane w garnku Kadax
przetwory nie tracą składników odżywczych i witamin. Kamionka, z jakiej
wykonano naczynie, nie przekazuje do kiszonki żadnych niepożądanych składników.
Peklowane mięso, przetwory z owoców, kiszona kapusta lub
ogórki – to jednie niektóre z propozycji, jakie pomoże Ci przygotować garnek Kamionka Athena z pokrywką.
Maksymalna izolacja, zapewniana przez dopasowane nakrycie otworu naczynia,
usprawni proces kiszenia. Świetnej jakości kamionka, z której wykonany
został garnek, jest materiałem absolutnie bezpiecznym w kontakcie z
żywnością i odpornym na działanie kwasu. Oznacza to, że kiszonki nie stracą
swoich wartości odżywczych ani walorów smakowych.
Dobór propozycji dopasowanej do Twoich potrzeb nie będzie
stanowić najmniejszego problemu. W ofercie odnajdziesz naczynia o litrażu
rzędu 0.3, 0.5, 0.6. Trzy opcje o pojemności 1 litra występują w
trzech wersjach. Dwa warianty garnków pojawiają się kolejno przy pojemnościach
1,5 litra oraz 2 litrów. Najbardziej pojemne propozycje mogą poszczycić się
litrażem 2,5 oraz 6. Każda z wersji cechuje się prostym, pozbawionym
zdobień wyglądem, dzięki czemu bez trudu utrzymasz garnek oraz pokrywkę w
czystości – co więcej, możesz bezpiecznie umyć je w zmywarce!
Garnek kamionka Athena z pokrywką łączy praktyczne naczynie z
intrygującym designem. Ponieważ gładka powierzchnia materiału została pokryta
szkliwem, naczynie wyróżnia się połyskiem i kolorem głębokiego, czekoladowego
brązu. Wytrzymałość, łatwość w czyszczeniu oraz prezencja sprawiają, że
garnek genialnie wyeksponuje przygotowaną w nim potrawę – właśnie dlatego
świetnie sprawdzi się w restauracjach. Chcesz rozpocząć domowe wytwarzanie
kiszonek? Garnek Kadax jest stworzony dla Ciebie!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.