Świąteczny piernik to tradycja bez której wiele rodzin nie wyobraża sobie spędzania świąt Bożego Narodzenia. W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ten wyjątkowy wypiek, jednak większość jest dość mocno powtarzalna. My mamy dla Ciebie coś wyjątkowego, prosto z osobistego zbioru książek autorki wpisu: prosty przepis na piernik z książki kucharskiej z 1840 roku uzupełniony o ulepszenia uzdolnionej kulinarnie babci! Odtwórz smak pysznego staropolskiego przepisu i zachwyć bliskich swoim wypiekiem.

Spis Treści

    Składniki na ciasto piernikowe

    Przepis zaczniemy teorią, którą znajdziecie w każdej starej książce kucharskiej. Odpowiednie składniki na ciasto są kluczowe dla sukcesu Twojego wypieku, dlatego najpierw podpowiemy Ci, jak je wybrać i przechowywać:

    • mąka – podstawowy składnik każdego wypieku. Musi być sucha, dlatego przechowuj ją w suchym i chłodnym miejscu. Przed użyciem do wypieku należy ją przesiać. Według staropolskiej rady: najlepszy piernik wyjdzie, jeśli mąkę ogrzejesz do temperatury 20 stopni.
    • tłuszcze – świeże masło lub margaryna warunkują dobry piernik. Jeśli nie zadbasz o ten aspekt, to Twoje ciasto może nie wyrosnąć lub szybko opaść.
    • jajka – koniecznie świeże! Do ubijania najlepiej dodać trochę soku z cytryny lub soli.
    • bakalie i orzechy – niektórzy nie wyobrażają sobie piernika bez rodzynek czy orzechów. Najlepiej jeśli przed pieczeniem umyjesz je w ciepłej wodzie (orzechy w gorącej).
    Składniki na ciasto piernikoweSkładniki na ciasto piernikowe

    Jak upiec piernik bez gafy? Najczęstsze błędy

    Piernik często uchodzi za trudny wypiek, a jest to nieprawda! Współczesne gospodynie nagminnie popełniają 4 podstawowe błędy, które sprawiają, że prawdziwy piernik jest poza ich zasięgiem kulinarnych możliwości.

    1. Nie podglądaj pieczenia piernika! Uchylanie drzwiczek podczas pieczenia sprawi, że piernik idealny pozostanie w sferze marzeń. To bardzo częsty błąd, który sprawia, że ciasto opada.
    2. Nie przesadzaj z miodem. Każdy (a przynajmniej większość) lubi miód, jednak jego nadmiar spowoduje nieprzyjemną lepkość ciasta, która nie jest pożądana w przypadku piernikowych wyrobów.
    3. Czas pieczenia ciasta to świętość. Nie próbuj go skracać lub wydłużać. Został wyliczony przez profesjonalistów, więc jeśli do nich nie należysz, to nie zdawaj się na swoją intuicję.
    4. Daj piernikowi odpocząć. Wiele osób zaniedbuje leżakowanie ciasta, a to właśnie odpoczynek umożliwia składnikom dobrze się połączyć i rozwinąć niesamowity smak.
    Jak upiec piernik bez gafy? Najczęstsze błędyJak upiec piernik bez gafy? Najczęstsze błędy

    Prosty przepis na świąteczny piernik idealny

    Piernik idealny wcale nie musi zabierać Ci mnóstwo czasu podczas przygotowań. Ten prosty przepis pomoże Ci upiec przepyszny wypiek, bez spędzania długich godzin w kuchni.

    Suche składniki:

    • 50 dag mąki pszennej
    • 25 dag cukru pudru
    • 1 paczka przyprawy do piernika
    • 2 łyżki sody oczyszczonej
    • 10 dag rodzynek
    • 5 dag migdałów
    • ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady

    Mokre składniki:

    • 10 dag masła
    • 5 jajek
    • 25 dag płynnego miodu

    Sposób przygotowania:

    1. Utrzyj na puch żółtka jaj, masło i cukier puder.
    2. Dodaj płynny miód, sodę wymieszaną z połową mąki i przyprawy korzenne.
    3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
    4. Wyłóż sztywne białka do pozostałych składników.
    5. Dodaj resztę mąki, bakalie i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie do połączenia składników.
    6. Formę keksową natłuść i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
    7. Przelej ciasto do formy.
    8. Piernik pieczemy przez 60 min lub 10 minut dłużej w temperaturze maks. 180 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka.
    9. Po ostygnięciu możesz polać polewą czekoladową lub wybranym lukrem.
    Prosty przepis na świąteczny piernik idealnyProsty przepis na świąteczny piernik idealny

    Prosty przepis na piernik z miodem – idealny na rodzinne święta

    Stare książki kucharskie mają to do siebie, że wszędzie tam, gdzie ciasto należy przełożyć powidłami śliwkowymi, dodać skórki pomarańczowej czy lukru, znajdziemy podpis wykwintny. W obecnych czasach jest to dla nas normą, ale w staropolskiej kulturze takie dodatki były rarytasem.

    Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczny piernik, który powala swoim zapachem i smakiem.

    Suche składniki:

    • 70 dag mąki pszennej (około 5 i 1/3 szklanki mąki pszennej)
    • 5 dag amoniaku
    • 10 dag migdałów
    • 5 dag skórki pomarańczowej
    • 1 łyżeczka przypraw (goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, kolendra)
    • lukier o dowolnym smaku (może być też polewa z gorzkiej lub mlecznej czekolady)

    Mokre składniki:

    • 1 l miodu
    • 5 jajek

    Sposób przygotowania:

    1. Podgrzej miód w rondlu aż do zarumienienia.
    2. Przelej miód do makutry (tłumaczenie dla młodszych czytelników: do miski, najlepiej glinianej) i ucieraj z pomocą drewnianej pałki lub miksuj aż do ostygnięcia.
    3. Po ostygnięciu wlej amoniak, dodaj migdały, skórkę pomarańczową, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
    4. Ubij białka na sztywną pianę.
    5. Wlej ciasto do formy piernikowej wysmarowanej masłem i posypaną mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Piernik pieczemy przez 60 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.
    7. Po ostygnięciu polukruj (może być też polewa czekoladowa). Najlepiej robić to na kratce do studzenia wypieków i podłożyć pod nią talerz. Wtedy nadmiar lukru spłynie właśnie na nią.
    8. Odstaw w wilgotne miejsce na około 10-14 dni.
    Prosty przepis na piernik z miodem – idealny na rodzinne świętaProsty przepis na piernik z miodem – idealny na rodzinne święta

    Prosty przepis na piernik bez miodu

    Widocznie niemiłość do miodu istnieje w społeczeństwie od dawna, gdyż przepis na prosty piernik bez miodu był podany w staropolskiej książce aż na 2 sposoby. Wybrany został śmietankowy piernik – przepis łatwy i przystępny do wykonania nawet dla bardzo początkujących kucharzy.

    To nie tylko przepis na prosty, ale i szybki piernik, dlatego polecamy go osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na zabawę w kuchni.

    Suche składniki:

    • 45 dag mąki pszennej (około 3,5 szklanki mąki pszennej)
    • 45 dag cukru (2,5 szklanki cukru)
    • 2 paczki przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Mokre składniki:

    • 5 jajek
    • karmel z 2 łyżeczek cukru
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 1 szklanka śmietany

    Sposób przygotowania:

    1. W rondelku rozpuszczamy masło (na minimalnym ogniu). Odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Roztrzep jajka w misce.
    3. Karmelizuj 2 łyżeczki cukru na patelni
    4. Dodaj wszystkie składniki (kolejność obojętna) do jednej miski:
      • rozpuszczone masło
      • roztrzepane jajka
      • mąka, cukier, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną,
      • śmietanę,
      • skarmelizowane 2 łyżeczki cukru
    5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki po połączenia.
    6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypaną mąką.

    Podpowiedź

    To najlepszy przepis na prosty piernik dla osób, które nie lubią miodu. Można dodać do niego nieco powideł śliwkowych lub poeksperymentować z suszonymi śliwkami.

    Zapisz się do newslettera i otrzymaj rabat 30zł przy zakupach powyżej 299zł!

    Promocje, rabaty, aktualności - bądź na bieżąco!

    Unikalne zniżki i informacje o najnowszych promocjach i wyprzedażach tylko dla subskrybentów. Bądź na bieżąco i nie przegap żadnej okazji!

    Prosty przepis na piernik z kakao w stylu kujawskim (na ostatnią chwilę!)

    Czy słyszałaś(-eś) kiedyś o pierniku z ziemniakami? Staropolskie gospodynie, by uzyskać pyszny puszysty piernik dodawały ziemniaki! To właśnie one, a nie śmietana czy mleko, odpowiadały za idealnie wilgotne ciasto. Dodatek ziemniaków sprawiał, że piernik nie twardniał, a był idealnie mokry.

    Ten piernik nie tylko ładnie wygląda, ale i doskonale smakuje. Jeśli chcesz, by był prawdziwie „po staropolsku”, to wyposaż się w powidła śliwkowe. Smakuje on z nimi WY-ŚMIE-NI-CIE!

    Suche składniki:

    • 50 dag mąki pszennej
    • 50 dag cukru
    • 2 spore łyżki kakao
    • 1 paczka przyprawy do piernika
    • 12 dag rodzynek
    • 12 dag migdałów

    Mokre składniki:

    • 50 dag miodu
    • 3 jajka
    • 50 dag ugotowanych ziemniaków
    • 1 łyżeczka amoniaku
    • 10 dag margaryny
    • 3 łyżki olejku migdałowego
    • 15 dag bitej śmietany

    Sposób przygotowania:

    1. Dodaj cukier, miód, margarynę i przyprawę do piernika do garnka. Zagotuj
    2. Po ostudzeniu dodaj przecisnięte przez prasę ziemniaki.
    3. Dodaj bakalie, olejki i mąkę, cały czas mieszając.
    4. Amoniak rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do ciasta.
    5. Wylej na blachę.
    6. Upiecz w 180-200 stopni przez około 60-70 minut.
    7. Po upieczeniu wyjmij i przełóż powidłami śliwkowymi.
    8. Posmaruj na wierzchu bitą śmietaną.
    Prosty przepis na piernik z kakao w stylu kujawskim (na ostatnią chwilę!)Prosty przepis na piernik z kakao w stylu kujawskim (na ostatnią chwilę!)

    Podsumowanie: aromatyczny piernik – przepis łatwy i szybki dla każdego!

    To tyle z naszej strony! Mam nadzieję, że z naszą pomocą udało Ci się upiec przepyszny piernik na święta. Na naszym blogu znajdziesz także inne przepisy na świąteczne wypieki: pierniczki, makowce czy ciasta świąteczne, a także dodatki, np. dżem z pigwy czy nalewka z pigwy.

    Sprawdź, czy wśród innych ciast i domowych wyrobów nie ma takiego, które spodoba się członkom Twojej rodziny.