Szukasz niezawodnego wyposażenia do kuchni, które łączy w sobie funkcjonalność z wyjątkową estetyką? W takim razie naczynia kamionkowe to coś dla Ciebie! W tym artykule poznasz tajemnice, które stoją za procesem wytwarzania tego niesamowitego materiału – dowiesz się również więcej o zastosowaniu kamionkowych naczyń. Ta wiedza przyda Ci się niezależnie od tego, czy interesuje Cię tradycyjna ceramika, czy po prostu chcesz wzbogacić swoją

Spis Treści

    Naczynia kamionkowe – czym jest kamionka?

    Tradycyjne naczynia z kamionki to wytwory ceramiczne, które charakteryzują się niezwykłą trwałością, wytrzymałością i wszechstronnością w kuchni. Właśnie dlatego ten znany od tysiąca lat materiał jest tak popularny, również w nowoczesnych gospodarstwach domowych. Kamionkowe naczynia zawdzięczają swoje niesamowite właściwości złożonemu procesowi ich tworzenia, który był doskonalony od wielu stuleci.

    Cechy charakterystyczne tradycyjnych kamionkowych naczyń europejskich to ciepła, ziemista barwa, gładka szklista powierzchnia, a także szereg wyjątkowych właściwości. Ich estetyka jest typowa dla średniowiecznego wzornictwa niemieckiego i polskiego – a zwłaszcza dla obszarów Nadarenii i Śląska. Jej szerokie zastosowanie sprawiło, że wciąż można znaleźć ją w wielu gospodarstwach domowych nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.

    kamionkakamionka

    Jak powstają naczynia kamionkowe?

    Produkcja naczynia z kamionki zaczyna się od wytworzenia specjalnej masy ceramicznej, w której skład wchodzą:

    • Glina – to naturalnie występujący materiał, który występuje m.in. na obrzeżach rzek i jezior. Składa się z minerałów, wody i innych substancji organicznych.
    • Kwarc – jest jednym z najpowszechniejszych minerałów na Ziemi. To krystaliczna odmiana krzemionki, którą charakteryzuje niezwykła twardość.
    • Skaleń – to kolejny często spotykany w naturze składnik, który jest minerałem skałotwórczym. Charakteryzuje się mniejszą twardością od kwarcu, jednak wciąż jest bardzo ceniony w produkcji ceramiki.
    • Kaolin – to tzw. glinka porcelanowa, czyli biały materiał o właściwościach podobnych do zwykłej gliny. Ta prozdrowotna substancja jest niezwykle użyteczna nie tylko w produkcji ceramiki, ale i w kosmetyce.
    • Piasek – w przeszłości do produkcji naczyń kamionkowych był pozyskiwany w Niemczech oraz Polsce z plaż Morza Bałtyckiego.
    • Sól – to kluczowy składnik masy na naczynia kamionkowe, który odpowiada za jej szklistą powierzchnię.
    • Woda – jej ilość w masie kamionkowej zależy od rodzaju i pożądanych właściwości danego naczynia.

    Następnym krokiem po przygotowaniu masy kamionkowej jest ukształtowanie naczynia. W przeszłości proces ten odbywał się przy użyciu ręcznego koła garncarskiego, jest obecnie kamionkowe naczynia formuje się za pomocą gipsowych form. Masa jest do nich wlewana i wstępnie suszona. Gdy część wilgoci odparuje i naczynia stwardnieją do optymalnego poziomu, można przystąpić do ich wypalania.

    Wyroby kamionkowe wypala się w temperaturze sięgającej nawet 1300℃. Wypalane naczynia posypywane są solą kuchenną, która reaguje z minerałami zawartymi w masie kamionkowej i tworzy gładką, przezroczystą oraz twardą powierzchnię. To właśnie dzięki temu kamionka może pochwalić się tak estetycznym blaskiem oraz szeregiem wyjątkowych właściwości.

    I tak oto powstają tradycyjne naczynia kamionkowe, których funkcjonalnością w kuchni możesz cieszyć się po dziś dzień. Proces ich wytwarzania może wydawać się skomplikowany, jednak to właśnie sprawdzony przepis nadaje kamionkowym naczyniom ich wyjątkowe właściwości.

    malowaniemalowanie

    Kamionkowe naczynia – do czego można je używać?

    Mimo długiej i bogatej historii kamionki, wciąż gra ona niezastąpioną rolę w nowoczesnej kuchni. Wydaje Ci się, że naczynia z tego materiału są toporne i odpowiednie tylko w określonych sytuacjach? Nic bardziej mylnego! Produkty z kamionki podbiły serca zarówno domowych kucharzy, jak i szefów kuchni właśnie ze względu na swoją uniwersalność.

    Kamionka swoją wszechstronność zawdzięcza przede wszystkim swojej odporności na gorąco. Topnienie materiału zachodzi dopiero w 1600℃, dzięki czemu nadają się zarówno na gazowy palnik, jak i do piekarnika, pieca kamiennego czy palenisko. Do tego jest on bardzo odporny na wahania temperatury – dzięki temu nie będziesz musiał martwić się o ryzyko pęknięcia, uszkodzenia czy deformacji naczynia.

    Poza odpornością na wysokie temperatury, naczynia z kamionki charakteryzują się również niezwykłą wytrzymałością, odpornością na kwasy, zerową nasiąkliwością i piękną estetyką. Ze względu na te właściwości kamionka ma szerokie zastosowanie w kuchni.

    Oto rzeczy, do których można używać kamionkowych naczyń:

    Gotowanie

    Garnki z kamionki są idealne do przygotowywania różnorakich potraw – od zup i sosów, przez gulasze i leczo, po ryż czy kaszę. Kamionka nagrzewa się równomiernie i długo utrzymuje ciepło, co pozwala na łatwe i ekonomiczne gotowanie. Wyposaż swoją kuchnię w zestaw wyjątkowych garnków kamionkowych, aby na nowo odkryć przygotowywania jedzenia!

    kamionkakamionka

    Smażenie

    Jesteś fanem wyrazistych w smaku, smażonych potraw? Kamionka sprawdzi się doskonale również i w tej roli. Naczynia wykonane z tego materiału umożliwią Ci zarówno smażenie na głębokim tłuszczu w zwykłym garnku, jak i podsmażanie w płytszym naczyniu. To gwarancja złocistego, chrupiącego wierzchu i delikatnego, soczystego środka.

    kamionkakamionka

    Pieczenie ciast

    Kamionkowe naczynia są doskonałe do pieczenia ciast, chleba, babeczek i innych wypieków. Dzięki swojej zdolności do równomiernego rozprowadzania ciepła, ciasta wypiekane w kamionkowych naczyniach będą wypiekane równomiernie. Aby cieszyć się idealnym smakiem tradycyjnej polskiej babki, wyposaż się w kamionkową formę do pieczenia. Dzięki niej będziesz mógł raz na zawsze zapomnieć o przypalonym cieście i zakalcach!

    kamionkakamionka

    Kiszenie

    Odporność naczyń z kamionki na działanie kwasów sprawia, że są one idealne do kiszenia ogórków, kapusty i wszelkich innych warzyw. Kwaśny odczyn zawartości naczynia nie naruszy w żaden sposób struktury naczynia, a dodatkowo nie powoduje żadnych reakcji chemicznych. Kamionkowa beczka wraz z niezbędnym kamieniem dociskowym pozwolą Ci więc na przygotowywanie pysznych, zdrowych i smacznych kiszonek domowej roboty w świetnym stylu.

    kamionkakamionka

    Podawanie potraw i napojów

    Kamionkowa zastawa stołowa piękne prezentuje się na stole, dzięki czemu doskonale nada się do podawania dań głównych, sałatek, przekąsek czy napojów. Odporność kamionki na uszkodzenia sprawia, że będziesz mógł zapomnieć o pęknięciach i wyszczerbieniach. Oferujemy kamionkowe miski do zupy, kubki, kufle, talerze oraz bliźniaki, które stanowią wspaniałą inwestycję na wiele lat.

    kamionkakamionka

    Zaparzanie herbaty

    Naczynia z kamionki są świetne do obróbki cieplnej pożywienia, jednak nie każdy wie, że za jej pomocą przygotujesz również ciepłą i aromatyczną herbatę! Kamionka doskonale utrzymuje ciepło, dzięki czemu czajniki wykonane z tego materiału będą utrzymywać napój w optymalnej temperaturze przez długi czas. W naszym sklepie znajdziesz stylowe i funkcjonalne czajniki kamionkowe, dzięki którym nie będziesz już musiał śpieszyć się z wypiciem herbaty aby zdążyć, zanim wystygnie!

    kamionkakamionka

    Przechowywanie pożywienia

    Naczynia z kamionki potrafią skutecznie uchronić żywność od zepsucia, dlatego też są możesz użyć je do przechowywania różnorakich produktów. Stylowa maselniczka oraz garnek na smalec dostępne w naszym sklepie pozwolą Ci na przechowywanie masła i smalcu poza lodówką przez dłuższy czas bez ryzyka ich zjełczenia. 

    kamionkakamionka

    Ucieranie ciasta

    Miłośnicy słodkich wypieków również docenią kamionkę, a zwłaszcza makutrę do ucierania ciasta dostępną w naszym sklepie. Rzadko kiedy przygotowujesz ciasta? W takim przypadku kamionkowa makutra będzie mogła posłużyć Ci również jako stylowa miska na przechowywanie świeżych warzyw i owoców!

    kamionkakamionka

    Jak więc widzisz, kamionkowe naczynia są niezwykle wszechstronne i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Niezależnie od tego, czy doceniasz ich ogromną funkcjonalność w kuchni, czy jesteś miłośnikiem ich tradycyjnego uroku – kamionka skutecznie połączy wszechstronność, estetykę i wysoką jakość w Twojej kuchni!