kup więcej płać mniej

Forma do pieczenia babki kamionkowa Olympia 5L

nr kat: 31981

140,99 zł
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

Stylowa – forma do pieczenia babki Olympia odznacza się urokliwym, klasycznym designem. Jej ponadczasowa forma pozostaje nie tylko funkcjonalna, ale również może być wspaniałą ozdobą kuchennej szafki lub blatu.

O różnych pojemnościach – dostępne są dwa warianty wielkościowe formy do babki. Większa ma średnicę 27 centymetrów i pojemność rzędu 5 litrów, natomiast wymiary mniejszej wynoszą 24 centymetry średnicy i 2,5 litra pojemności.

Praktyczna – dzięki wytrzymałej konstrukcji formy Olympia, zdołasz przygotować preferowany wypiek w niemal każdych okolicznościach. Możesz bowiem wstawić ją zarówno do piekarnika, jak i do kuchenki mikrofalowej.

Bezpieczna w użytkowaniu – forma do pieczenia babki Olympia powstała z doskonałej jakości ceramiki. Zaletą tego rodzaju naczyń kamionkowych jest fakt, iż są one dedykowane bezpośredniemu kontaktowi z każdym typem pożywienia.

Wykonana ręcznie – forma Olympia jest świetnym wyborem dla miłośników rękodzieła. Unikalność każdego egzemplarza w połączeniu z estetycznym designem czyni z wyrobu doskonały pomysł na prezent dla miłośnika kulinariów.

Wszyscy fani drożdżowych oraz piaskowych babek z pewnością docenią naczynie, jakim jest forma do pieczenia babki Olympia. Powstała ona z materiałów ceramicznych pierwszorzędnej jakości, dzięki czemu pozwoli Ci na bezproblemowe przygotowanie setek ulubionych wypieków. Kamionkowa powierzchnia naczynia jest dedykowana kontaktowi z żywnością. Nie musisz więc martwić się, że smak lub konsystencja babki zostaną w jakikolwiek sposób zmienione. Ceramiczne ścianki zapobiegną ewentualnemu przywieraniu ciasta.

Cechą naczyń ceramicznych, na którą warto zwrócić uwagę, jest wytrzymałość. Wykorzystywany przy wykonaniu formy proces wypalania oraz szkliwienia uodporniają formę na zarysowania, odpryski czy wywołane upadkiem odkształcenia. Forma Olympia dobrze znosi wysokie temperatury – możesz umieścić je w piekarniku, mikrofalówce, a także myć w zmywarce. Ponieważ w ofercie odnajdziesz dwa warianty, mieszczące 5 oraz 2,5 litra, dobór naczynia odpowiedniego do Twoich warunków i potrzeb nie będzie problemem.

Forma do pieczenia babki Olympia jest wyrobem rękodzielniczym. Oznacza to, że cechuje się nie tylko wysoką praktycznością, ale również niebanalnym wyglądem. Powierzchnia pokryta szkliwem ma intensywny blask oraz kolor karmelowego brązu, jaki wspaniale skomponuje się z większością aranżacji kuchennych. Wybierz odpowiadającą Ci pojemność naczynia i przekonaj się, jak łatwe oraz szybkie może stać się przygotowanie idealnego wypieku!

Wytwarzanie produktów kamionkowych

Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.

Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.

Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).

To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.

Zalety i zastosowania kamionki

Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.

Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.

Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.

Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych

Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.

Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.


Parametry dla Forma do pieczenia babki Olympia
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 1.85
Odporność na uszkodzenia Tak
Powłoka nieprzywierająca Tak
Kolor Brązowy
Średnica otworu [cm] 27
Średnica [cm] 27
Pojemność [l] 5
Dodatkowe atuty Odporność na uszkodzenia
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8731
Wysokość [cm] 14
Kształt Okrągły
Przeznaczenie Wypieki
Materiał Kamionka
Odporność na zabrudzenia Tak
Szerokość [cm] 27
Gwarancja 2 lata
Odporność na wysokie temperatury Tak
Równomierne rozprowadzanie temperatury Tak
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Odporność na korozję Tak
Odporność na zarysowania Tak
Liczba sztuk 1
Rodzaj Foremki
Możliwość używania w piekarniku Tak
Opinie dla Forma do pieczenia babki Olympia

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!