Stylowa – forma do pieczenia babki
Olympia odznacza się urokliwym, klasycznym designem. Jej ponadczasowa forma
pozostaje nie tylko funkcjonalna, ale również może być wspaniałą ozdobą
kuchennej szafki lub blatu.
O różnych pojemnościach – dostępne są
dwa warianty wielkościowe formy do babki. Większa ma średnicę 27
centymetrów i pojemność rzędu 5 litrów, natomiast wymiary mniejszej wynoszą 24
centymetry średnicy i 2,5 litra pojemności.
Praktyczna – dzięki wytrzymałej
konstrukcji formy Olympia, zdołasz przygotować preferowany wypiek w niemal
każdych okolicznościach. Możesz bowiem wstawić ją zarówno do piekarnika, jak i
do kuchenki mikrofalowej.
Bezpieczna w użytkowaniu – forma do
pieczenia babki Olympia powstała z doskonałej jakości ceramiki. Zaletą tego
rodzaju naczyń kamionkowych jest fakt, iż są one dedykowane bezpośredniemu
kontaktowi z każdym typem pożywienia.
Wykonana ręcznie – forma Olympia
jest świetnym wyborem dla miłośników rękodzieła. Unikalność każdego egzemplarza
w połączeniu z estetycznym designem czyni z wyrobu doskonały pomysł na prezent
dla miłośnika kulinariów.
Wszyscy fani drożdżowych oraz piaskowych babek z pewnością docenią
naczynie, jakim jest forma do pieczenia babki Olympia. Powstała ona z
materiałów ceramicznych pierwszorzędnej jakości, dzięki czemu pozwoli Ci na
bezproblemowe przygotowanie setek ulubionych wypieków. Kamionkowa
powierzchnia naczynia jest dedykowana kontaktowi z żywnością. Nie musisz więc
martwić się, że smak lub konsystencja babki zostaną w jakikolwiek sposób
zmienione. Ceramiczne ścianki zapobiegną ewentualnemu przywieraniu ciasta.
Cechą naczyń ceramicznych, na którą warto zwrócić uwagę, jest wytrzymałość.
Wykorzystywany przy wykonaniu formy proces wypalania oraz szkliwienia
uodporniają formę na zarysowania, odpryski czy wywołane upadkiem odkształcenia.
Forma Olympia dobrze znosi wysokie temperatury – możesz umieścić je w
piekarniku, mikrofalówce, a także myć w zmywarce. Ponieważ w ofercie
odnajdziesz dwa warianty, mieszczące 5 oraz 2,5 litra, dobór naczynia
odpowiedniego do Twoich warunków i potrzeb nie będzie problemem.
Forma do pieczenia babki Olympia jest wyrobem
rękodzielniczym. Oznacza to, że cechuje się nie tylko wysoką praktycznością,
ale również niebanalnym wyglądem. Powierzchnia pokryta szkliwem ma
intensywny blask oraz kolor karmelowego brązu, jaki wspaniale skomponuje się z
większością aranżacji kuchennych. Wybierz odpowiadającą Ci pojemność
naczynia i przekonaj się, jak łatwe oraz szybkie może stać się przygotowanie
idealnego wypieku!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.