Jeśli szukasz naczynia do piekarnika, dzięki któremu będziesz w stanie przygotować pyszne, zdrowe i aromatyczne potrawy – garnek rzymski to coś dla Ciebie! Z jego pomocą z łatwością przygotujesz pieczeń, która rozpływa się w ustach, chleb z idealnie chrupiącą skórką czy fenomenalną zapiekankę warzywną. Czytaj dalej – tutaj poznasz największe zalety i właściwości rozwiązania, którym jest garnek rzymski!

Spis Treści

    Garnek rzymski – co to jest?

    Co to jest garnek rzymski? Jak sama nazwa wskazuje – to wyrób ceramiczny, którego historia sięga już starożytnego Rzymu. Charakteryzuje go blada, ceglasta barwa, tłoczone zdobienia oraz porowata powierzchnia. Przyjmuje formę głębokiego gara, do którego włożysz mięso, warzywa lub chleb, wraz z dopasowaną pokrywką zabezpieczającą potrawę przed nadmiernym odparowaniem wody.

    Garnek rzymski jest wykonany z gliny – to naturalny i ekologiczny materiał, który nie wchodzi w reakcję z kwasami ani nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji do jedzenia. Dodatkowo gotowanie przy użyciu glinianych garów nie wymaga od Ciebie użycia dużej ilości tłuszczu – nawet bez niego nic się nie przypali ani nie przyklei do dna naczynia. Garnek rzymski pozwoli Ci więc na przygotowanie zdrowego i lekkiego obiadu o wysokiej wartości odżywczej.

    kamionkakamionka

    Garnek rzymski – do czego służy?

    Zaintrygowało Cię to wyjątkowe naczynie i zastanawiasz się, do czego służy garnek rzymski? Swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w piekarniku. To, do czego garnek rzymski najlepiej się nada, to różnorakie pieczenie, potrawki, zapiekanki i dania jednogarnkowe, a nawet chleb.

    Porowata glina, z której wykonany jest garnek rzymski, doskonale wchłania wodę. Dzięki temu w czasie pieczenia para wodna stopniowo uwalnia się do pożywienia. Efekt? Kruche i soczyste mięsa, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku zapiekanki, oraz idealnie wyrośnięty chleb. Wystarczy dowiedzieć się, jak wykorzystać garnek rzymski, aby cieszyć się posiłkiem niczym z ekskluzywnej restauracji.

    kamionkakamionka

    Garnek rzymski – jak używać? Instrukcja krok po kroku

    Chciałbyś skorzystać z dobrodziejstwa sprawdzonych tradycji w swojej kuchni jednak nie wiesz, jak używać garnek rzymski? Korzystanie z niego wymaga odrobinę większej ilości wysiłku niż zapiekanie w zwykłym naczyniu żaroodpornym – jednak nie jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać!

    Oto instrukcja, jak piec w garnku rzymskim, aby w pełni wykorzystać jego potencjał:

    1. Przed użyciem wypełnij garnek rzymski wodą i namocz przez 15 minut – dzięki temu glina nasiąknie wodą, która odblokuje wspaniałe właściwości naczynia. Przed pierwszym użyciem nowy garnek warto namoczyć nawet przez godzinę.
    2. Nasiąknięty garnek rzymski wyłóż składnikami potrawy – wszelkie mięsa, warzywa, zioła i przyprawy ułóż w naczyniu tak, aby nawzajem przesiąkały się swoim aromatem.
    3. Przykryj garnek rzymski pokrywką i włóż do zimnego piekarnika – dopiero wtedy możesz zacząć go nagrzewać. To niezwykle ważne ze względu na niską tolerancję gliny na duże wahania temperatury – stopniowe nagrzewanie naczynia zniweluje ryzyko jego pęknięcia.
    4. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij pokrywkę, jeśli zależy Ci na chrupiącym wierzchu. Ten sposób sprawdzi się szczególnie w przypadku m.in. chleba, ziemniaków czy drobiu ze skórką.
    5. Gorący garnek rzymski wystaw za pomocą rękawic kuchennych na drewnianą deskę lub specjalną podkładkę, tak aby nie miał kontaktu z zimnym podłożem.
    6. Voilà – obiad jest już gotowy!
    kamionkakamionka

    Jak wyczyścić garnek rzymski?

    Jedną z największych zalet garnka rzymskiego jest łatwość w utrzymywaniu go w czystości. Podczas pieczenia nigdy nic do niego nie przywiera ani się nie przypala, co znacząco redukuje ilość czasu i wysiłku potrzebnych do wyczyszczenia garnka rzymskiego.

    W większości przypadków wystarczające będzie przepłukanie naczynia ciepłą wodą. 

    Pamiętaj!

    Garnka rzymskiego nie wolno myć detergentami! Wysoka nasiąkliwość gliny może bowiem sprawić, że środek czyszczący zostanie w nią wchłonięty oraz uwolniony do pożywienia przy kolejnym użyciu.

    Jeśli plamy lub zabrudzenia są uporczywe i strumień wody okazał się niewystarczający – namocz naczynie przez kilka minut, a następnie pozbądź się zabrudzeń gąbką lub szczotką kuchenną. Czy garnek rzymski można myć w zmywarce? Niestety nie, jednak w większości przypadków nie ma nawet takiej potrzeby.

    To niezwykle ważne, aby świeżo umyty garnek pozostawić na blacie do wyschnięcia na powietrzu. Gdy jest jeszcze mokry – pod żadnym pozorem nie chowaj go do ciemnych przestrzeni o słabej cyrkulacji powietrza! Takie postępowanie może bowiem doprowadzić do rozwoju pleśni w naczyniu.

    Jeśli chcesz pozbyć się zapachu ze swojego garnka rzymskiego, wystarczy namoczyć go wodą z dodatkiem octu. Po tym zabiegu warto jeszcze raz namoczyć naczynie samą wodą, aby zapobiec uwalnianiu się kwaśnego smaku octu do kolejnej potrawy. Plamy, które nie chcą zejść, możesz zaś potraktować sodą oczyszczoną. Te naturalne detergenty w żaden sposób nie wpłyną na smak ani walory zdrowotne przygotowanego w garnku rzymskim jedzenia.

    kamionkakamionka

    Garnek rzymski – gdzie kupić?

    Jesteś już przekonany? W takim razie nie czekaj dłużej i już teraz wyposaż się w funkcjonalne oraz stylowe gary rzymskie! W naszym sklepie będziesz w stanie z łatwością wybrać swoje ulubione naczynie i zamówić je z dostawą do domu. Oferujemy szeroki wybór garnków rzymskich, które sprawią, że na nowo pokochasz gotowanie.

    Różnorakie pojemności pozwalają na dobranie garnka, który będzie idealnie odpowiadał Twoim potrzebom. Zaś widniejące na pokrywce ozdobne tłoczenia, które przywodzą na myśl rzymskie meandry i kwiatowe ornamenty, wzbogacą Twoją kuchnię o odrobinę antycznego uroku.

    Jaki garnek rzymski wybrać?

    Przed zakupem garnka rzymskiego trzeba najpierw wybrać ten idealny dla Twoich potrzeb. Dzięki temu będziesz miał pewność, że Twoje nowe wyposażenie będzie Ci dobrze służyło. Głównym czynnikiem decydującym, który garnek rzymski najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni, jest jego pojemność.

    W naszym sklepie znajdziesz pojemności od 4 do 6 L. Im więcej porcji jedzenia chcesz ugotować na raz, tym większy garnek rzymski powinieneś wybrać. Pojemność 4 L sprawdzi się doskonale dla 2- lub 3-osobowej rodziny, podczas gdy 6 L idealnie sprawdzi się w gotowaniu dla rodziny 4-osobowej lub większej. Szukasz czegoś pomiędzy? Oferujemy również pojemności pośrednie 4,5 oraz 5 L.

    kamionkakamionka

    Garnek rzymski – czy warto?

    Nie ma osoby, której nie przekonałyby liczne zalety garnka rzymskiego. To funkcjonalne naczynie sprawia, że gotowanie staje się czymś więcej niż tylko codziennym obowiązkiem. Gary rzymskie powinien w swojej kuchni posiadać każdy, kto chce uprościć sobie przygotowywanie obiadu. Nie będziesz musiał bowiem nadmiernie pilnować potrawy w piekarniku – gotuje się ona bowiem równomiernie i bez przypalania.

    Ze względu na brak konieczności użycia dużej ilości tłuszczu, garnki rzymskie są również wyposażeniem niezbędnym dla miłośników lekkich potraw. Przygotowanie niskokalorycznego, lecz wartościowego obiadu staje się możliwe dzięki nieocenionym właściwościom tego glinianego naczynia.

    Garnki rzymskie to nie tylko nieoceniony pomocnik w kuchni, ale i inwestycja na lata. Są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia, co czyni je jednorazowym wydatkiem. Tak więc jeśli zastanawiasz się, czy warto kupić garnek rzymski – odpowiedź to zdecydowanie tak! Zamów go z dostawą do domu już teraz i przekonaj się sam!

    kamionkakamionka