Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne
Wybierz filtr
Wybierz filtr
Pokaż produkty
Bestseller
Nowość

Naczynia żaroodporne – pomocny element wyposażenia kuchni

Przygotowywanie dań w piekarniku jest bardzo wygodne. Nastawiasz urządzenie na odpowiednią temperaturę i optymalny czas, a potrawa robi się już bez Twojej pomocy. Gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze, jeśli zadbasz o odpowiednie naczynia. Popularne do przyrządzania potraw w piekarniku są blachy do pieczenia. To jednak niejedyne rozwiązanie. W naszym asortymencie znajdziesz wygodne w użytkowaniu naczynia żaroodporne.

Naczynia te sprawdzają się w każdym domu. Warto mieć chociaż jedno. Są odpowiednie dla osób, które gotują tylko od czasu do czasu, a także niezbędne dla miłośników samodzielnego przygotowywania potraw na co dzień. Służą do pieczenia i duszenia, mogą być stosowane z pokrywą lub bez niej. W naczyniu żaroodpornym przechowasz potrawę po ostudzeniu, a pozostałą porcję wykorzystasz następnego dnia.

W naszym asortymencie znajdziesz produkty w różnych rozmiarach. Małe naczynie żaroodporne przyda się do odgrzewania porcji obiadu przygotowanego dzień wcześniej. Sprawdzi się też, jeśli przygotowujesz potrawy wyłącznie dla dwóch osób. Z oferty wybierzesz też duże naczynie żaroodporne, w którym przygotujesz dużą zapiekankę makaronową lub obiad na dwa dni.

Naczynie żaroodporne – jakie ma zalety?

Naczynia, które znajdziesz w naszej ofercie, wykonane są ze szkła żaroodpornego. Solidny materiał charakteryzuje się odpornością na skrajne temperatury. Bez obaw możesz przygotowywać w nim dania w piekarniku w temperaturze nawet do 300°C. Naczynie żaroodporne schowasz też do lodówki w razie takiej potrzeby. Jest bowiem odporne na niską temperaturę sięgającą nawet -40°C.

Produkty wykonane z żaroodpornego szkła odznaczają się odpornością na stłuczenie. Są też niewrażliwe na zarysowania. Materiał jest w pełni bezpieczny dla Twojego zdrowia, zatem bez obaw możesz stosować go z żywnością. Nie wchodzi w reakcję z jedzeniem oraz nie absorbuje zapachów, smaków i kolorów. Dzięki temu posłuży Ci na bardzo długo, a jego powierzchnia pozostanie wolna od przebarwień i nieprzyjemnej woni.

Naczynie żaroodporne do pieczenia nie wymaga stosowania tłuszczu. Dzięki temu możesz przygotowywać zdrowsze dania, tym samym zmniejszając kaloryczność posiłków. To ważne, jeśli stosujesz dietę redukcyjną. Oferowane przez nas naczynia posiadają praktyczną pokrywę. Element ten zapobiega wysuszaniu potraw i przyspiesza proces gotowania. Nie musisz stosować pokrywy za każdym razem. Do niektórych dań nie jest potrzebna, a przydaje się szczególnie do mięs.

Naczynia ze szkła żaroodpornego są łatwe do utrzymania w czystości. Z ich gładkiej powierzchni sprawnie pozbędziesz się zabrudzeń. Resztki jedzenia usuniesz przy pomocy wody i płynu do mycia naczyń. Specjalne, silne detergenty nie będą potrzebne. Możesz myć naczynia w zmywarce, co sprawia, że będą ponownie gotowe do użytku jeszcze szybciej. Nie musisz się obawiać, że ich powierzchnia zmatowieje po czyszczeniu w zmywarce.

Oferujemy transparentne naczynia, dzięki temu możesz kontrolować wygląd potrawy. To szczególnie przydatne, jeśli przyrządzasz coś pierwszy raz i nie masz pewności, jaki czas pieczenia będzie optymalny. Naczynia są wyposażone w uchwyty. Dzięki nim sprawnie wyjmiesz gotowe danie z piekarnika. Dzięki uchwytom naczynie nie wyślizgnie Ci się z rąk, a Ty nie musisz się martwić, że wysiłki pójdą na marne.

Żaroodporne naczynia – poznaj ich zastosowanie

Żaroodporne naczynia są przeznaczone do przygotowywania dań w piekarniku. Przy ich pomocy zrobisz zarówno mięsne, jak i wegetariańskie czy wegańskie potrawy. Naczynie sprawdzi się do zrobienia delikatnych ryb lub przyrządzenia mocno przyprawionego kurczaka w całości z warzywami. Nie ma lepszego naczynia do zrobienia makaronowej lub ziemniaczanej zapiekanki.

Naczynia żaroodporne przydaje się również do marynowania. Możesz pokroić tofu w kostkę, dodać marynatę i odstawić całość do lodówki na noc. Następnego dnia upieczesz tofu, które po wchłonięciu marynaty zyska ciekawy smak. Nie musisz za każdym razem stosować pokrywy. Naczynie bez niej sprawdzi się do przygotowania faszerowanej papryki lub nadziewanych pomidorów. Przyrządzając te potrawy, do środka warzyw włożysz kaszę lub ryż.

Naczynie posłuży Ci też do serwowania dań. Możesz chwilę po wyjęciu z piekarnika ustawić potrawę na przyozdobionym wcześniej stole. Pamiętaj, by pod naczynie postawić stelaż, co zapobiegnie zniszczeniu blatu. Serwowanie dania w naczyniu żaroodpornym ma wiele zalet. Przede wszystkim każdy nałoży sobie odpowiednią ilość jedzenia względem apetytu. Będziesz mieć też mniej zmywania. Nie musisz przekładać potrawy do estetycznego naczynia, w którym ustawisz ją na stole. Żaroodporny model dobrze wygląda i jest wygodny. Niektóre dania możesz przed ustawieniem na stole pokroić w naczyniu na części. Dzięki temu wygodniej będzie je nałożyć na talerz.

Żaroodporny produkt jest odporny na niskie temperatury, więc posłuży Ci też do przechowywania potraw w lodówce. To wygodne rozwiązanie, kiedy gotujesz danie na dwa dni. Przygotowanie większej porcji to duża oszczędność czasu. Jeśli w lodówce nie mieści się naczynie z pokrywą, wykorzystaj w tym celu folię aluminiową.

Zapisz się do newslettera i otrzymaj rabat 30zł przy zakupach powyżej 299zł!

Promocje, rabaty, aktualności - bądź na bieżąco!

Unikalne zniżki i informacje o najnowszych promocjach i wyprzedażach tylko dla subskrybentów. Bądź na bieżąco i nie przegap żadnej okazji!

Porady i inspiracje
Kiszone pomidory – przepisy dla każdego
Kiszone pomidory – przepisy dla każdego
Czytaj dalej

Kiszenie pomidorów to stara sztuka fermentacji, która pozwala nam cieszyć się pysznymi warzywami w środku zimy. Jeśli jesteś fanem ogórków małosolnych czy kiszonych ogórków, to na pewno pokochasz kiszone pomidory! W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto kisić pomidory oraz jak to zrobić krok po kroku. Poznaj z nami proces ich kiszenia od A do Z!

Błędy przy kiszeniu ogórków – sprawdź, czy ich nie popełniasz!
Błędy przy kiszeniu ogórków – sprawdź, czy ich nie popełniasz!
Czytaj dalej

Kiszenie ogórków wydaje się być proste, ale czasami popełniane błędy podczas tego procesu mogą doprowadzić do niezadowalających rezultatów. Przy kiszeniu ogórków ważne jest, aby pamiętać o kilku kluczowych zasadach, by uzyskać idealne ogórki kiszone.

Jak zrobić domowy dżem z brzoskwini?
Jak zrobić domowy dżem z brzoskwini?
Czytaj dalej

Brzoskwinie to owoc, który kojarzy się z gorącymi, letnimi dniami, słodkością i soczystością. Ale co gdybyśmy mogli przenieść ten smak na cały rok, zamknięty w słoiku, gotowy do podania na śniadanie czy deser? Dżem z brzoskwiń to właśnie ta magia uchwycona w przetworze. Jeśli zastanawiasz się, jak przetransformować świeże brzoskwinie w pyszny dżem, idealny do naleśników, tostów czy jogurtu, ten artykuł jest dla Ciebie. Odkryj krok po kroku, jak zrobić domowy dżem z brzoskwiń, który zachwyci nie tylko smakiem, ale także konsystencją i kolorem.