kup więcej płać mniej

Maselniczka kamionkowa Olympia 0,7L

nr kat: 32010

78,99 zł
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

Łatwa w utrzymaniu w czystości – zarówno od swojej zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony maselniczka Olympia została pokryta warstwą szkliwa. Dzięki niemu oczyszczenie naczynka będzie przebiegać błyskawicznie i skutecznie.

Trwałe – naczynie marki Kadax zostało stworzone z ceramiki wysokiej klasy. Maselniczka może być więc bez obaw czyszczona w zmywarce. Nie zagrożą jej także ewentualne obicia, zarysowania czy odkształcenia.

Ergonomiczna – łączna pojemność wyrobu, jakim jest maselniczka Olympia wynosi 0,70 litra. W praktyce oznacza to, że z powodzeniem pomieści ona w swoim wnętrzu zdecydowaną większość tradycyjnych kostek masła.

Stylowa – maselniczka Olympia charakteryzuje się klasycznym, a przy tym eleganckim wyglądem. Tradycyjny kształt został przełamany głębokim odcieniem czekoladowego brązu o wysokim stopniu intrygującego połysku.

Praktyczna – ponieważ maselniczka powstała z materiałów ceramicznych, jest ona dedykowana bezpośredniemu kontaktowi z żywnością. Co więcej, właściwości tego typu naczyń kamionkowych nie pochłaniają, ani nie oddają zapachów.

Jeśli nieodłącznym elementem diety Twojej rodziny jest masło, praktyczna i efektowna maselniczka Olympia z pewnością będzie czymś, co zdoła Cię zainteresować. Jej kształt nawiązuje do klasyków designu, swoją formą przypominając nieco brytfannę o zaokrąglonych krawędziach. Zarówno pojemnik, jak i pokrywka z uchwytem utrzymane są w kolorystyce ciemnego brązu. Warstwa szkliwa, obecna wewnątrz i na zewnątrz naczynia, nie tylko zapewnia całości połysk, ale także ułatwi Ci proces czyszczenia maselniczki.

Ceramika, z jakiej stworzono maselniczkę, należy do jednych z najbardziej praktycznych materiałów. Poza wytrzymałością (pozwalającą między innymi na umycie naczynia w zmywarce), jej właściwości sprawdzają się w kontakcie z żywnością. Ceramika pozostaje zupełnie neutralna, nie przekazując produktom spożywczym niepożądanych składników. Co jednak szczególnie istotne w kontekście żywności z dłużą zawartością tłuszczów, naczynie nie oddaje, a także nie pochłania zapachów – dzięki temu masło na długo pozostanie świeże.

Jeżeli pragniesz, by na Twoim stole zagościło funkcjonalne rękodzieło, maselniczka Olympia będzie propozycją doskonałą. Idealnie dopasowana do wymiarów 17 x 13 x 9 centymetrów pokrywka bezpiecznie przechowa zawartość, natomiast brązowa ceramika wspaniale przyozdobi kuchnię lub jadalnię, niezależnie od stylu, w którym ją urządzono. Między innymi dlatego propozycja marki stanowić może idealny prezent, którym obdarowany przyozdobi nowe mieszkanie. Postaw więc na nią bez wahania!

Wytwarzanie produktów kamionkowych

Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.

Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.

Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).

To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.

Zalety i zastosowania kamionki

Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.

Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.

Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.

Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych

Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.

Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.


Parametry dla Maselniczka Olympia
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 0.80
Seria Olympia
Kolor Brązowy
Dodatkowe atuty Odporność na uszkodzenia
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8754
Pojemność [ml] 700
Wysokość [cm] 9
Kształt Owalny
Przeznaczenie Masło
Materiał Kamionka
Szerokość [cm] 13
Rodzaj Maselnice
Długość [cm] 17
Gwarancja 2 lata
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Liczba sztuk 1
Dodatkowe wyposażenie Pokrywka
Opinie dla Maselniczka Olympia

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!