Trwały – stworzony z gliny gar
rzymski Augustus to wyjątkowo wytrzymałe naczynie. Wyrób dedykowany jest do
gotowania na parze w bardzo wysokich temperaturach (maksymalnie 200 stopni
Celsjusza).
Praktyczny – każdy z modeli gara
rzymskiego został wyposażony w wydłużone krawędzie, pełniące role uchwytów.
Dzięki ich obecności przeniesienie nawet rozgrzanego naczynia nie będzie
problematyczne.
Ekologiczny – ogromną zaletą, jaką
poszczycić może się gar rzymski Augustus, jest jego ekologiczność.
Naczynie powstało z całkowicie naturalnej gliny, co oznacza, że jest zupełnie
bezpieczne w kontakcie z żywnością.
O różnych pojemnościach – gar rzymski
marki Kadax występuje w 3 wariantach rozmiarowych. Dwie opcje owalne mają
pojemność kolejno 4 i 4,5 litra, natomiast propozycja okrągła pomieści 4 litry.
Idealny dla osób na diecie – przy
pomocy gara rzymskiego zdołasz szybko usmażyć i ugotować potrawy bez
konieczności użycia tłuszczu. Właśnie dlatego naczynie to będzie perfekcyjne
dla osób na konkretnych dietach oraz alergików.
Cenisz
sobie najlepszą jakość wszystkich posiłków? A może jesteś na specjalistycznej
diecie? Jeśli tak, to gar rzymski Augustus musi zagościć w Twojej kuchni. To
wykonane ręcznie z całkowicie naturalnej gliny naczynie jest najzupełniej
bezpieczne dla właściwości odżywczych przygotowywanych w nim posiłków. Dzięki
procesom wypalania i prasowania, glina nie przekazuje składnikom niepożądanych
smaków lub zapachów, jednocześnie nie absorbując w głąb własnej powierzchni.
Najistotniejszym
elementem garnka rzymskiego jest jego porowata powierzchnia, wchłaniająca wodę
niezbędną do procesu gotowania. Dzięki uwalnianiu
powstałej podczas nagrzewania pary wodnej wszystkie składniki zostaną poddane
równomiernej obróbce termicznej. Nie będziesz potrzebować tłuszczu ani oleju.
Możesz w całkowicie zdrowy i smaczny sposób przyrządzić warzywa, ryby i mięsa,
ale również chleb czy ciasto. Naczynie może być używane w kuchence
mikrofalowej i piekarniku, rozgrzanych maksymalnie do 200 stopni Celsjusza.
Gar
rzymski Augustus jest dostępny w trzech różnych wariantach, dzięki czemu bez
problemu zdołasz wybrać opcję odpowiednią dla Twoich potrzeb lub rozmiaru
piekarnika, którym dysponujesz. Marka Kadax oferuje Ci dwa modele owalne o wymiarach 25 x 33 x 16
centymetrów (4 litry pojemności) oraz 24 x 38 x 15 centymetrów (4,5 litra), a
także wersję okrągłą 27 x 18 x 33 centymetrów (4 litry pojemności i średnica rzędu 25,5)..
Nie czekaj ze zmianą swojego sposobu odżywiania na lepsze – postaw na gar
rzymski!
Wytwarzanie
garów rzymskich
Kluczem
do przygotowania pożywnej, pełnej cennych składników odżywczych potrawy, jest
stworzenie niezawodnego naczynia. Oferowane przez markę Kadax rękodzielnicze
gary rzymskich należą do jednych z najpraktyczniejszych, a przy tym
estetycznych propozycji, jakie możemy
znaleźć na rynku.
Naczynia
te wytwarzane są z w pełni naturalnej, dedykowanej procesom kulinarnym gliny.
Jej wciąż surowa forma zostaje skrupulatnie oczyszczona ze wszelkich zabrudzeń
i niedoskonałości, by zyskać pewność, że nie pojawią się one na powierzchni
gotowego już garnka. Kolejnym krokiem jest dobór konkretnego kształtu naczynia.
Płaty oczyszczonej gliny poddawane są prasowaniu pod wybraną formą. Krawędzie
garnka zostają szczegółowo obrobione przy pomocy precyzyjnych nożyków, a następnie
ręcznie wygładzone.
Przygotowana
w ten sposób forma garnka rzymskiego musi wyschnąć, by móc bezproblemowo służyć
właścicielowi. Sam proces schnięcia trwa minimum 24 godziny. Po upływie doby
rozpoczyna się etap wypalania. Naczynie umieszczane jest w piecu (o
temperaturze wahającej się od 900 do 1100 stopni Celsjusza), który poddawany
jest stopniowemu wychładzaniu. Aspekt ten jest niezwykle istotny także podczas
właściwego korzystania z gara rzymskiego, gdyż nagłe zmiany temperatur mogą
realnie zaszkodzić jego konstrukcji. Po sukcesywnym przeprowadzeniu wszystkich
etapów możemy cieszyć się ekologicznym, funkcjonalnym naczyniem.
Zalety
i zastosowanie garów rzymskich
Gar
rzymski jest naczyniem dedykowanym wszystkim, który cenią sobie jakość, smak
oraz wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. Jego użycie umożliwia
przygotowanie dań przy pomocy skumulowanej pary wodnej. Ponieważ garnki
powstają one z gliny przeznaczonej do kontaktu z żywnością, naczynie tego typu będzie
doskonałą propozycją dla alergików lub też osób na specjalistycznych dietach.
Jedną
z najistotniejszych cech rzymskich garnków jest ich porowata, pochłaniająca
ciecze powierzchnia – to właśnie dzięki niej możliwe jest przygotowanie potrawy
bez konieczności użycia tłuszczu. Wystarczy, że naczynie zostanie intensywnie
zmoczone przez około pół godziny, by wchłonięta przez pory ścianek woda uwalniała
się w postaci pary. Jej cyrkulacja w czasie trwającego pieczenia zagwarantuje
potrawom świeżość, soczystość i pełnię smaku.
Naczynie,
jakim jest gar rzymski, ma szansę sprawdzić się w zdecydowanej większości
gospodarstw domowych. Można w pełni bezpiecznie korzystać z niego w piekarniku
zarówno gazowym, jak i elektrycznym. Co więcej, odpowiednio dobrana temperatura
umożliwia też umieszczenie go w kuchence mikrofalowej. Absolutnie wykluczone
jest jednak bezpośrednie stawianie gara zarówno na palniku gazowym, jak i
płycie grzewczej.
Zasady
korzystania z garów rzymskich
Wysoka
jakość potraw i poprawne działanie naczynia będzie możliwe tylko wtedy, gdy
proces jego obsługi za każdym razem będzie przebiegać we właściwy sposób.
Pierwszym, podstawowym krokiem jest zalanie garnka (do połowy jego wysokości)
wodą, by ten namaczał się przez nie mniej niż 20-30 minut.
Kolejnym
aspektem, o którym zdecydowanie należy pamiętać jest to, by nie umieszczać
naczynia w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Garnek z potrawą wstawić należy do
zimnej komory, a następnie stopniowo podnosić jej temperaturę – wystawiony na
zbyt intensywne i zbyt szybkie natężenie ciepła gar rzymski może ulec
pęknięciu. Jeśli zależy nam, by przygotowane na parze potrawy nabrały nieco
więcej chrupkości, wystarczy usunąć pokrywę naczynia na około kwadrans przez
szacowanym końcem pieczenia.
Regularne
korzystanie z rzymskiego gara wymagać będzie też jego okresowego
zakonserwowania go przy pomocy wody i ciepła. Gdy użyjemy je około stu razy,
naczynie warto napełnić całkowicie wodą, a następnie umieścić w zimnym
piekarniku, stopniowo zwiększając temperaturę – proces można zakończyć, gdy
woda zacznie wrzeć.