Chcesz przygotować
wino owocowe domowej roboty? Potrzebny Ci odpowiedni sprzęt winiarski? Wybierz
niezbędne akcesorium do przygotowania wina – rurkę fermentacyjną! Rurka umieszczona w korku lub pokrywie gąsiora umożliwi
fermentację alkoholową, a także uchroni Twoje wino przed muszkami owocowymi. Dzięki
niej możesz mieć pewność, że Twój wyrób zakończy się smakowitym sukcesem. Sprawdź, dlaczego warto wybrać rurkę
fermentacyjną z naszej oferty!
Rurka
do fermentacji – skuteczna ochrona dla wina
Rurka fermentacyjna
to przyrząd, który doskonale sprawdzi się do przygotowania wina, piwa lub innych
trunków domowej roboty. Jego zadaniem jest odprowadzenie dwutlenku węgla, który
powstanie podczas procesu fermentacji. Co więcej, rurka do fermentacji skutecznie
zabezpiecza wino lub zacier przed powietrzem, zanieczyszczeniami i niechcianymi
owadami. Dzięki niej piwo, domowe wino słodkie lub wytrawne, stołowe czy
deserowe będzie odpowiednio przygotowane.
Szczelna
rurka winiarska do pokryw i korków
Prawidłowy proces
fermentacji wina wymaga jego szczelnego zamknięcia. Nasza rurka fermentacyjna ma
7/8,5 mm* średnicy.
Jest to szerokość, która pasuje do większości gumowych i drewnianych korków gąsiorów
i balonów na wina. Rurka jest przezroczysta i ma charakterystyczny kształt, w
dolnej części wygięty do litery „U”, który gromadzi wodę. Co
więcej, nasze rurki fermentacyjne są całkowicie bezpiecznie, ponieważ posiadają
atest do kontaktu z żywnością. Są także łatwe w utrzymaniu czystości, wystarczy
je umyć ciepłą (nie gorącą!) wodą.
Jak się użyć rurki
fermentacyjnej?
Jak się użyć rurki fermentacyjnej? To proste! Rurkę
należy umieścić w korku lub pokrywie naczynia do fermentacji. Następnie należy
napełnić ją niewielką ilością wody, co pozwoli obserwować zmiany w procesie
fermentacji. Rurka umożliwia wydostanie się gazów z wnętrza pojemnika
fermentacyjnego. Jeśli woda bulgocze, to znaczy, że Twoje wino pracuje. Należy
zadbać o to, aby podczas procesu fermentacji rurka była napełniona wodą. W
przeciwnym wypadku możemy zniweczyć jakość wyrobu. Po zakończonym procesie fermentacji można zlać wino
do butelek i odstawić do leżakowania.
Rurka fermentacyjna
plastikowa i szklana
W naszej ofercie znajdziesz dwa rodzaje rurek
fermentacyjnych: szklaną i plastikową. Rurka szklana to przyrząd wielokrotnego
użytku, jednak przygotowanie wina z jego pomocą wymaga ostrożności. Natomiast plastikowa
rurka fermentacyjna jest wykonana z trwałego tworzywa, które jest całkowicie bezpieczne
w kontakcie z żywnością. Podobnie jak rurka ze szkła świetnie nadaje się do
procesu fermentacji wina. Niezależnie od wyboru rurki fermentacyjnej,
przygotujesz z jej pomocą pyszne domowe wina i inne wyroby alkoholowe!