Pojemna – wyrób, jakim jest beczka Helios na ogórki z pokrywką występuje w dwóch formatach, mieszczących
kolejno 3 i 5 litrów. W każdym z nich zdołasz bez problemu przygotować sporą
ilość dowolnych kiszonek.
O urokliwym designie – beczka marki Kadax
cechuje się efektownym, nieco
rustykalnym wyglądem. Powierzchnia użytej kamionki ma klasyczny,
kremowy kolor. Przód beczki zdobi interesujące tłoczenie z napisem.
Wytrzymała – beczka na ogórki Helios została wykonana z najwyższej jakości materiałów ceramicznych.
Dzięki nim pozostaje ona nie tylko bardzo trwała, możesz też całkowicie
bezpiecznie umieścić ją w zmywarce.
Ergonomiczna – stworzona na planie kuli
forma beczki sprawia, że w obu wariantach rozmiarowych jest ona bardzo łatwa w
ustawieniu. Jej przeniesienie dodatkowo ułatwiają dwa poręczne uchwyty,
umieszczone na bokach naczynia.
Dedykowana kontaktowi z
żywnością – beczka Helios na ogórki z pokrywką zapewni Ci doskonałą jakość przygotowanych w niej kiszonek.
Materiał ceramiczny jest bowiem całkowicie odporny na działanie kwasów.
Ogórki zakwaszane w domowych warunkach od lat
pozostają jedną z najpopularniejszych kiszonek. Beczka Helios na ogórki z pokrywką pozwoli Ci na ich szybkie i w pełni ekologiczne przygotowanie.
Doskonale dopasowane do otworu przykrycie zapewnia środowisko najlepsze dla
zakwaszania pożywienia. Zarówno ogórki, jak i kapusta zdołają prawidłowo ukisić
się bez dodatku jakichkolwiek konserwantów, dzięki czemu gotowa
kiszonka nie straci żadnych witamin ani najbardziej pożądanych składników
odżywczych.
Na Twoją uwagę zasługują właściwości materiałów
ceramicznych, wykorzystanych do stworzenia beczki. Ceramika
cechuje się nie tylko bardzo dużą wytrzymałością, która umożliwi Ci wieloletnie
korzystanie z beczki. Pomimo swojego rękodzielniczego charakteru, naczynie
pozostaje również niezwykle praktyczne. Możesz bez obaw oczyścić je w
zmywarce do naczyń, a także z powodzeniem umieścić w kuchence mikrofalowej bądź
piekarniku – ich praca nie uszkodzi powierzchni beczki.
Beczka Helios na
ogórki z pokrywką jest nie tylko funkcjonalnym naczyniem, ale także niebanalną
dekoracją każdego wnętrza, w którym zdecydujesz się ją umieścić. Wyrób
odznacza się urokliwym szczególnie designem. Ma on wyjątkowy, kremowy
odcień (który wspaniale skomponuje się zarówno z rustykalnymi, klasycznymi, jak
i nowoczesnymi pomieszczeniami), a jej front ozdobiony jest tłoczonym napisem
oraz wzorem ogórków. Już dziś postaw na naczynie marki Kadax – pełne witamin
kiszonki są na wyciągnięcie ręki!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.