kup więcej płać mniej

Beczka kamionkowa Helios 5L, na ogórki z pokrywką

nr kat: 33216

133,99 zł
Zapłać za 30 dni

Stan magazynowy: Brak w magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

Pojemna – wyrób, jakim jest beczka Helios na ogórki z pokrywką występuje w dwóch formatach, mieszczących kolejno 3 i 5 litrów. W każdym z nich zdołasz bez problemu przygotować sporą ilość dowolnych kiszonek.

O urokliwym designie – beczka marki Kadax cechuje się efektownym, nieco rustykalnym wyglądem. Powierzchnia użytej kamionki ma klasyczny, kremowy kolor. Przód beczki zdobi interesujące tłoczenie z napisem.

Wytrzymała – beczka na ogórki Helios została wykonana z najwyższej jakości materiałów ceramicznych. Dzięki nim pozostaje ona nie tylko bardzo trwała, możesz też całkowicie bezpiecznie umieścić ją w zmywarce.

Ergonomiczna – stworzona na planie kuli forma beczki sprawia, że w obu wariantach rozmiarowych jest ona bardzo łatwa w ustawieniu. Jej przeniesienie dodatkowo ułatwiają dwa poręczne uchwyty, umieszczone na bokach naczynia.

Dedykowana kontaktowi z żywnością – beczka Helios na ogórki z pokrywką zapewni Ci doskonałą jakość przygotowanych w niej kiszonek. Materiał ceramiczny jest bowiem całkowicie odporny na działanie kwasów.

Ogórki zakwaszane w domowych warunkach od lat pozostają jedną z najpopularniejszych kiszonek. Beczka Helios na ogórki z pokrywką pozwoli Ci na ich szybkie i w pełni ekologiczne przygotowanie. Doskonale dopasowane do otworu przykrycie zapewnia środowisko najlepsze dla zakwaszania pożywienia. Zarówno ogórki, jak i kapusta zdołają prawidłowo ukisić się bez dodatku jakichkolwiek konserwantów, dzięki czemu gotowa kiszonka nie straci żadnych witamin ani najbardziej pożądanych składników odżywczych.

Na Twoją uwagę zasługują właściwości materiałów ceramicznych, wykorzystanych do stworzenia beczki. Ceramika cechuje się nie tylko bardzo dużą wytrzymałością, która umożliwi Ci wieloletnie korzystanie z beczki. Pomimo swojego rękodzielniczego charakteru, naczynie pozostaje również niezwykle praktyczne. Możesz bez obaw oczyścić je w zmywarce do naczyń, a także z powodzeniem umieścić w kuchence mikrofalowej bądź piekarniku – ich praca nie uszkodzi powierzchni beczki.

Beczka Helios na ogórki z pokrywką jest nie tylko funkcjonalnym naczyniem, ale także niebanalną dekoracją każdego wnętrza, w którym zdecydujesz się ją umieścić. Wyrób odznacza się urokliwym szczególnie designem. Ma on wyjątkowy, kremowy odcień (który wspaniale skomponuje się zarówno z rustykalnymi, klasycznymi, jak i nowoczesnymi pomieszczeniami), a jej front ozdobiony jest tłoczonym napisem oraz wzorem ogórków. Już dziś postaw na naczynie marki Kadax – pełne witamin kiszonki są na wyciągnięcie ręki!

Wytwarzanie produktów kamionkowych

Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.

Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.

Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).

To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.

Zalety i zastosowania kamionki

Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.

Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.

Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.

Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych

Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.

Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.


Parametry dla Beczka kamionkowa Helios 5L
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 2.15
Seria Helios
Kolor Brązowy
Przeznaczenie Ogórki, Kapusta, Przetwory
Odporność na wilgoć Tak
Dodatkowe atuty Odporność na uszkodzenia, Uniwersalność
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K9587
Pojemność [ml] 5000
Wysokość [cm] 27
Średnica wlewu [cm] 20
Materiał Kamionka
Szerokość [cm] 23
Gwarancja 2 lata
Szczelne zamknięcie Tak
Rodzaj Beczki
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Odporność na korozję Tak
Liczba sztuk 1
Opinie dla Beczka kamionkowa Helios 5L

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!