Stylowy – ceramiczny czajnik Olympia cechuje się ponadczasowym, klasycznym
designem. Smukła forma połączona z lśniącym, brązowym odcieniem sprawia, że
naczynie dobrze zgra się z niemal każdym wystrojem.
Ręcznie wyrabiany – czajnik marki Kadax jest rękodziełem. Fakt świadczy nie tylko o świetniej
jakości produktu, ale także o tym, że każdy egzemplarz wykonany został z
największą dbałością o wszelkie detale.
Pojemny – czajnik Olympia umożliwi Ci zaparzenie
sporej ilości napoju. Pojemność rzędu 1 litra sprawdzi się zarówno podczas
spotkania z bliską osobą, jak również delektowania się ulubioną herbatą we
własnym towarzystwie.
Odporny na czynniki zewnętrzne – pokrycie naczynia
(zarówno od środka, jak i od wewnątrz) szkliwem znacznie wzmacnia jego
trwałość. Właśnie dlatego możesz bez obaw oczyścić czajnik w zmywarce do
naczyń.
Praktyczny – ponieważ do stworzenia
czajnika wykorzystano doskonałej klasy ceramikę, przygotowany w niej napój
długo pozostanie ciepły. Co ważne, w ofercie odnaleźć możesz model zarówno z
podgrzewaczem, jak i bez niego.
Należysz do miłośników
kawy lub herbaty? Jeśli tak, nie możesz przejść obojętnie obok propozycji, jaką
jest czajnik Olympia. To ręcznie wykonane naczynie o pojemności 1 litra
odznacza się ponadczasowym, a przy tym intrygującym wyglądem. Design
czajniczka nawiązuje do porcelanowych klasyków, jednak ciekawy kontrast stanowi
jego powierzchnia w kolorze karmelowego brązu. Całość konstrukcji naczynia
pokryto warstwą szkliwa, która nie tylko podbija jego barwę, ale także
gwarantuje intensywny połysk.
Wyrób marki Kadax powstał z ceramiki
najwyższej jakości.
Jedną z jej najważniejszych właściwości jest zupełna neutralność w kontakcie z
dowolnymi produktami spożywczymi. Możesz więc przygotować w czajniku
preferowany typ kawy lub herbaty, nie martwiąc się o to, że naczynie jakkolwiek
wpłynie na ich smak. Rękodzieło to jest wyjątkowo trwałe, zarówno na ewentualne
zarysowania, jak też na silniejsze oddziaływanie zewnętrzne. Wytrzymałość
czajnika pozwoli Ci na błyskawiczne umycie go w zmywarce.
Kolejną istotną właściwością
ceramiki użytej do stworzenia czajnika, jest bardzo dobre gromadzenie ciepła. Dzięki temu przygotowane napoje
zachowają na długo zachowają wyższą temperaturę. Jeśli jednak zależy Ci na tym,
by napoje pozostawały gorące jak najdłużej, zdecyduj się na model z
podgrzewaczem (warto wiedzieć, że w ofercie znajduje się też wariant nie
wyposażony w ten element). Sprawdź, jak smakuje ulubiony napój podany w
przyciągającym wzrok, funkcjonalnym rękodziele – wybierz czajnik Olympia!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To właśnie szkliwienie i
drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy.
Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i
stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby
błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.