Unikatowy – dzbanek Olympia jest naczyniem w całości wykonanym ręcznie. Oznacza to, że każdy
model jest niepowtarzalnym egzemplarzem, charakteryzującym się klasycznym
odcieniem czekoladowego brązu.
O uniwersalnym
przeznaczeniu – bazujący na przekroju koła kształt dzbanka świetnie sprawdzi się
nie tylko w roli klasycznego naczynia. Możesz umieścić w nim zioła lub rośliny,
wspaniale je eksponując.
Doskonały na przyjęcia –
dzbanek Olympia umożliwi Ci serwowanie zarówno zimnych, jak i ciepłych napoi lub
sosów. Jego powierzchnia nie wchłania wody. Naczynie będzie więc doskonałe
podczas organizowania uroczystości.
Różne warianty
pojemnościowe – ceramiczne naczynie marki Kadax występuje w trzech opcjach
pojemnościowych. Najmniejsza z opcji
ma litraż rzędu 0,5 litra, pośrednia – 1 litra, natomiast największa 2 litrów.
Wytrzymały – ceramika jest trwałym
materiałem, odpornym na większość codziennych wypadków. Jej powierzchnia dobrze
znosi także wysokie temperatury, dzięki czemu możesz podgrzać zawartość w
mikrofalówce bądź piekarniku.
Chcesz, by w Twoim domu zagościło urokliwe, a
przy tym funkcjonalne rękodzieło? Dzbanek Olympia może okazać się propozycją
idealną! Akcesorium to odznacza się klasyczną formą, przywodzącą na myśl
naczynia tradycyjne, o kultowym już designie. Jakość ceramiki, z której
wykonano dzbanek, jest jedną z najlepszych, dzięki czemu wyrób posłuży Ci przez
wiele lat. Co ważne, odcień ciepłego brązu o lśniącej powierzchni wspaniale
wyeksponuje nie tylko serwowane napoje, ale także doniczkowe rośliny lub zioła.
Wysoka jakość ceramiki, w
połączeniu ze warstwą szkliwa czyni dzbanek marki Kadax naczyniem odpornym
zarówno na uszkodzenia natury mechanicznej, jak i znaczne temperatury.
Właściwości materiałów są całkowicie neutralne w kontakcie z żywnością, dzięki
czemu dzbanek będzie doskonały do serwowania ciepłych i zimnych napoi, a także
sosów, sałatek czy deserów. Naczynie możesz umieścić w zmywarce do naczyń, a
także podgrzać jego zawartość wstawiając dzbanek do piekarnika albo
mikrofalówki.
Decydując się na naczynie Olympia możesz wybrać
spomiędzy trzech wariantów pojemnościowych. Najmniejszy z nich pomieści 0,5 litra płynu,
średni 1 litr, natomiast największa pojemność wynosi 2 litry – oznacza to, że
niezależnie od docelowej roli, jaką dla niego zaplanujesz, bez trudu odnajdziesz
satysfakcjonującą Cię wielkość dzbanka. Pragniesz obdarować bliską Ci osobę
funkcjonalnym akcesorium? A może chcesz ożywić wystrój własnej kuchni lub
jadalni? Dzbanek Olympia to
rozwiązanie, na które warto jest się skusić!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To właśnie szkliwienie i
drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy.
Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i
stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby
błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.