Wytrzymały – kociołek
myśliwski to naczynie, które stworzono z doskonałej jakości żeliwa. Dzięki temu
jedzenie, które w nim przygotujesz, zachowa idealną temperaturę. Będzie on
także odporny na zarysowania czy stłuczenia.
Duża
pojemność – kociołek dostępny jest w dwóch wariantach
pojemnościowych: 7 oraz 10 litrów. W zależności od Twoich potrzeb lub tego, ile
osób zamierza przy nim ucztować, możesz wybrać idealny wariant.
Wydajny –
czynnikiem mającym realny wpływ na przygotowanie posiłku jest idealnie
dopasowana pokrywka. Jej zastosowanie pozwoli Ci na poprawne i szybkie
przyrządzenie ulubionej potrawy jednogarnkowej.
Stabilny – ogromną
zaletą kociołka są trzy nóżki, na których wspiera się jego konstrukcja.
Umożliwią Ci one bezpieczne umieszczenie naczynia nad paleniskiem lecz w razie
potrzeby możesz bez trudu je odkręcić.
Efektowny – kociołek
myśliwski jest niezwykle efektownym elementem wyposażenia kempingowego.
Wszystkie jego elementy wykonane zostały z najwyższą precyzją. Całość designu
dodatkowo umili czas na świeżym powietrzu.
ZASADY UŻYTKOWANIA:
- Kociołek został już " wypalony" czyli jest gotowy do użycia
- Po użyciu posmaruj kociołek wewnątrz smalcem lub olejem i wytrzyj nadmiar papierowym ręcznikiem.
- Po skończonym gotowaniu nigdy nie wlewaj do rozgrzanego kociołka zimnej wody gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa.
- Zaleca się używanie drewnianych łyżek i rękawic kuchennych przy kontakcie z naczyniem.
- Nie używaj detergentów do mycia kociołka, ponieważ mogą one wniknąć w żeliwo i przedostać się do potraw.
UŻYTKOWANIE KOCIOŁKA
- Pod naoliwionym i napełnionym kociołkiem rozpalić ognisko
- Odpowiednio dokręcić pokrywę kociołka
- Używać wyłącznie suchego drewna, węgla drzewnego lub brykietu z węgla drzewnego
- NIE WOLNO UŻYWAĆ – chemicznych paliw, sklejek, płyt wiórowych, koksu, węgla kamiennego, śmieci
- Po zakończeniu gotowania gruntownie oczyścić, osuszyć i zakonserwować kociołek tłuszczem
Jeśli uważasz kociołek tego typu za naczynie trudne do
utrzymania w czystości, warto jest porzucić to przekonanie. Z tworzywem, jakim
jest żeliwo, niekorzystnie reagują wszelkie środki chemiczne umieszczane w
detergentach, dlatego do jego mycia wystarczająca jest woda. Doskonale poradzi sobie z osadem powstałym
po gotowaniu, a silniejsze zabrudzenia usunie dodatek soli lub piasku.
Warto wiedzieć, że przed użyciem możesz wyłożyć spód kociołka folią aluminiową.
Możliwość
wyboru odpowiedniego wariantu spomiędzy dwóch dostępnych
pojemności docenią wszyscy, którzy planują przygotowywać posiłki dla większej
liczby osób. Wielkość kociołków nie przeszkodzi Ci jednak w ich przechowywaniu,
podczas którego pokrywka nie powinna odcinać dostępu powietrza do wnętrza
naczynia. Szukasz opcji, która umożliwi
Ci na wykwintne gotowanie w plenerze ? Właśnie ją znalazłeś!
W skład zestawu wchodzą: pojemny garnek, pokrywa z uchwytem i otworem, uchwyt dociskający pokrywę, trzy stabilne nóżki, instrukcja obsługi.