Ręcznie wykonana – beczka Helios z kołnierzem cechuje się efektownym, urzekającym designem. Ceramiczna powierzchnia naczynia pokryta została szkliwem, któremu zawdzięcza połysk oraz ciepłą, brązową barwę.
Niezwykle szczelna – beczka z pokrywką jest opcją całkowicie hermetyczną. Kluczową rolę pełni kołnierz naczynia. Zalanie go wodą sprawia, że dwutlenek węgla rozpocznie proces wypychania tlenu z wnętrza.
Bezpieczna – do wykonania beczki wykorzystana została najwyższej jakości ceramika, dedykowana bezpośredniemu kontaktowi z żywnością. Przygotowane w niej kiszonki pozostają bogate we wszelkie składniki odżywcze.
Pojemna – wymiary naczynia marki Kadax możesz dopasować do własnych potrzeb lub ilości miejsca, którym dysponujesz. Dostępnych jest bowiem aż sześć formatów, których pojemność wynosi kolejno 3.2, 5, 8, 12,16 i 25 litrów.
Odporna – ceramiczna powierzchnia oraz klasyczne wykonanie produktu nie umniejszają jego praktyczności. Beczka Helios z kołnierzem może być bez obaw używana w mikrofalówce i piekarniku, a także być mytą w zmywarce.
Własnoręcznie wykonane, przygotowane w pełni w domowych warunkach kiszonki są nieocenionym źródłem witamin. Beczka Helios z kołnierzem to produkt, dzięki któremu ich stworzenie stanie się łatwiejsze niż kiedykolwiek. Ponieważ całość konstrukcji została wykonana z doskonałej klasy ceramiki, proces kiszenia odbywać będzie się nie tylko w sposób w pełni naturalny oraz przyjazny środowisku, ale także niezwykle prosty. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować również żadnych środków konserwujących.
Jednym z najważniejszych elementów beczki Helios są stanowiący integralną część konstrukcji kołnierz oraz doskonale dopasowana do niego pokrywka. Zapewniają one maksymalną szczelność, czyniąc z naczynia produkt całkowicie hermetyczny. Aby zapewnić umieszczonemu w beczce pożywieniu atmosferę w pełni beztlenową, należy zalać kołnierz wodą, a następnie nałożyć pokrywkę – wówczas dwutlenek węgla doprowadzi do wypchnięcia tlenu ze środka. Do dodatkowego obciążenia pokrywki możesz użyć dedykowanych kamieni dociskowych.
Dzięki szerokiemu przekrojowi rozmiarów beczek, zdołasz bez trudu wybrać model odpowiadający Twoim potrzebom. Dostępne są pojemności rzędu 25, 16, 12, 8, 5 oraz 3,2 litrów. Niezależnie od tego, na jaki rozmiar się zdecydujesz, beczka Helios z kołnierzem i pokrywką pozostanie łatwą do utrzymania w czystości – właściwości materiałów ceramicznych umożliwią Ci umycie jej w zmywarce, a także podgrzanie w piekarniku lub mikrofalówce. Chcesz rozpocząć przygodę ze zdrową żywnością? Podstaw na propozycję marki Kadax!
Wytwarzanie produktów kamionkowych
Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety i zastosowania kamionki
Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.
Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.
Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.