kup więcej płać mniej

Beczka kamionkowa Helios 8L, z pokrywką

nr kat: 31888

160,99 zł
Pojemność (4 do wyboru) 8L
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

Bezpieczna dla użytkownika – beczka Helios z pokrywką jest propozycją dedykowaną do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Nie musisz więc obawiać się ryzyka przeniknięcia niepożądanych substancji do pożywienia.

O różnych wymiarach – wyrób marki Kadax występuje w aż czterech opcjach rozmiarowych. W zależności od swoich potrzeb lub dostępnego miejsca możesz wybrać wariant mieszczący 2.5, 3.2, 5 lub aż 8 litrów.

Efektowna – beczka Helios jest rękodziełem wykonanym w całości z ceramiki. Zarówno wewnętrzną, jak i wierzchnią część naczynia pokryto szkliwem zapewniającym mu połysk i niebanalny, brązowy odcień.

Wytrzymała – na uwagę zasługują materiały ceramiczne, z jakich wykonana została beczka Helios z pokrywką. Ich właściwości pozwalają na mycie naczynia w zmywarce, a także umieszczanie go w piekarniku i mikrofalówce.

Idealna do kiszonek – naczynie Helios doskonale sprawdzi się nie tylko do przechowywania żywności, ale przede wszystkim do przygotowywania domowych kiszonek. Wnętrze beczki pozostaje bowiem całkowicie odporne na oddziaływanie kwasów.

Jeśli zależy Ci na możliwości bezpiecznego i prawidłowego przechowywania większej ilości jedzenia lub też planujesz własnoręcznie przygotować kiszonki, beczka Helios z pokrywką jest rozwiązaniem dla Ciebie. To precyzyjnie wykonane, kamionkowe naczynie pozwala na w pełni naturalne, ekologiczne zakwaszenie wybranych produktów spożywczych. Co istotne, cały proces kiszenia odbywa bez konieczności dodawania choćby śladowych ilości środków konserwujących, a pożywienie nie traci cennych oraz pożądanych witamin.

Nie ma znaczenia, czy dysponujesz spiżarnią, w której przechowasz beczkę, czy też masz do wykorzystania relatywnie niewielką przestrzeń – naczynia Helios dostępne są w 4 różnych wariantach wielkościowych. W zależności od tego, jak dużą ilość kiszonek zamieszasz przygotować, możesz wybrać spomiędzy 2.5, 3.2, 5 lub aż 8 litrów pojemności. Dodatkowo, właściwości materiałów ceramicznych, z których wykonano beczkę, umożliwią Ci bezpieczne umycie jej w zmywarce, a także umieszczenie w piekarniku i mikrofalówce.

Odporność na działanie temperatury oraz wytrzymałość na ewentualne uszkodzenia mechaniczne, jakimi cechuje się beczka Helios z pokrywką, idą w parze z bardzo efektownym designem. Konstrukcja ma klasyczną, kulistą formę, której stabilność gwarantowana jest przez solidne, płaskie dno. Z kolei kolor ciepłego brązu otrzymany został przez pokrycie powierzchni warstwą szkliwa, nadającego beczce połysku – rękodzieło będzie nie tylko praktycznym naczyniem, ale też prawdziwą ozdobą.  Wybierz je już dzisiaj!

Wytwarzanie produktów kamionkowych

Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.

Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.

Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).

To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.

Zalety i zastosowania kamionki

Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.

Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.

Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.

Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych

Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.

Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.


Parametry dla Beczka kamionkowa Helios 8L
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 4.40
Seria Helios
Kolor Brązowy
Przeznaczenie Ogórki, Kapusta, Przyprawy, Żywność, Mięso
Odporność na wilgoć Tak
Dodatkowe atuty Odporność na uszkodzenia, Uniwersalność
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8650
Pojemność [ml] 8000
Wysokość [cm] 28
Średnica wlewu [cm] 24
Materiał Kamionka
Szerokość [cm] 28
Gwarancja 2 lata
Szczelne zamknięcie Tak
Rodzaj Beczki
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Odporność na korozję Tak
Liczba sztuk 1
Opinie dla Beczka kamionkowa Helios 8L

100% Kupujących poleci produkt swoim znajomym.

5 5
(2 Opinii)
5
100%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
    2 opinii klientów
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!