Bezpieczna dla użytkownika – beczka
Helios z pokrywką
jest propozycją dedykowaną do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Nie musisz
więc obawiać się ryzyka przeniknięcia niepożądanych substancji do pożywienia.
O różnych wymiarach – wyrób marki Kadax występuje w aż
czterech opcjach rozmiarowych. W zależności od swoich potrzeb lub dostępnego
miejsca możesz wybrać wariant mieszczący 2.5, 3.2, 5 lub aż 8 litrów.
Efektowna – beczka Helios jest rękodziełem
wykonanym w całości z ceramiki. Zarówno wewnętrzną, jak i wierzchnią część
naczynia pokryto szkliwem zapewniającym mu połysk i niebanalny, brązowy odcień.
Wytrzymała – na uwagę zasługują materiały
ceramiczne, z jakich wykonana została beczka Helios z pokrywką. Ich właściwości
pozwalają na mycie naczynia w zmywarce, a także umieszczanie go w piekarniku i
mikrofalówce.
Idealna do kiszonek – naczynie Helios doskonale sprawdzi
się nie tylko do przechowywania żywności, ale przede wszystkim do
przygotowywania domowych kiszonek. Wnętrze beczki pozostaje bowiem całkowicie
odporne na oddziaływanie kwasów.
Jeśli zależy Ci na możliwości bezpiecznego i prawidłowego
przechowywania większej ilości jedzenia lub też planujesz własnoręcznie
przygotować kiszonki, beczka Helios z
pokrywką jest rozwiązaniem
dla Ciebie. To precyzyjnie wykonane, kamionkowe naczynie pozwala na w pełni
naturalne, ekologiczne zakwaszenie wybranych produktów spożywczych. Co
istotne, cały proces kiszenia odbywa bez konieczności dodawania choćby
śladowych ilości środków konserwujących, a pożywienie nie traci cennych oraz
pożądanych witamin.
Nie ma znaczenia, czy dysponujesz spiżarnią, w której
przechowasz beczkę, czy też masz do wykorzystania relatywnie niewielką
przestrzeń – naczynia Helios dostępne są w 4 różnych wariantach wielkościowych.
W zależności od tego, jak dużą ilość kiszonek zamieszasz przygotować, możesz
wybrać spomiędzy 2.5, 3.2, 5 lub aż 8 litrów pojemności. Dodatkowo,
właściwości materiałów ceramicznych, z których wykonano beczkę, umożliwią Ci
bezpieczne umycie jej w zmywarce, a także umieszczenie w piekarniku i
mikrofalówce.
Odporność na działanie temperatury oraz wytrzymałość na
ewentualne uszkodzenia mechaniczne, jakimi cechuje się beczka Helios z pokrywką,
idą w parze z bardzo efektownym designem. Konstrukcja ma klasyczną, kulistą
formę, której stabilność gwarantowana jest przez solidne, płaskie dno. Z
kolei kolor ciepłego brązu otrzymany został przez pokrycie powierzchni warstwą
szkliwa, nadającego beczce połysku – rękodzieło będzie nie tylko praktycznym
naczyniem, ale też prawdziwą ozdobą.
Wybierz je już dzisiaj!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.