Schludny design – klasyczna konstrukcja naczynia
Athena sprawia, że doskonale skomponuje się z większością wnętrz. Uwagę
przyciągają głównie geometryczna forma oraz ponadczasowy odcień gorzkiej
czekolady.
Odporny na czynniki zewnętrzne – gar ludowy
Athena stworzono z trwałej ceramiki.
Dzięki doborowi materiałów naczynie doskonale znosi wyższe temperatury, co
oznacza, że możesz umieścić je w mikrofalówce lub piekarniku.
O różnych pojemnościach – w ofercie odnajdziesz aż trzy opcje
rozmiarów. Pojemność największego z nich wynosi aż 7,5 litra, wariantu
pośredniego – 3,5. Z kolei najmniejsza propozycja ma pojemność 2 litrów.
Ręcznie wytworzony – garnek
ludowy Athena jest
efektem pracy rękodzielniczej. Jego precyzyjne wykonanie, a przy tym unikalny
wygląd sprawiają, że naczynie posłuży Ci nie tylko do gotowania, ale będzie
także pełnić funkcję dekoracyjną.
Prosty w czyszczeniu – powierzchnia naczynia została
powleczona warstwą szkliwa. Jego obecność nie tylko nadaje jej efektownego
błysku, ale także ułatwi usuwanie wszelkich zabrudzeń powstałych podczas
użytkowania.
Design tradycyjnych naczyń połączonych z doskonałą
funkcjonalnością? Gar ludowy Athena zapewni Ci możliwość niebanalnego
wyeksponowania przygotowanego posiłku lub też stanie się intrygującą,
przyciągającą uwagę ozdobą. W ofercie znajdziesz aż trzy pojemności – 7,5
litra, 3,5 litra oraz 2 litrów – dzięki czemu z łatwością dobierzesz model
odpowiedni do danego celu. Najmniejszy litraż będzie doskonały do podawania
sałatek bądź gulaszu, natomiast największy z powodzeniem pomieści donicę z
ulubioną rośliną.
Jeżeli planujesz wykorzystanie naczynia marki Kadax do
przygotowywania lub podawania posiłków, z pewnością zainteresują Cię
właściwości ceramiki, wykorzystanej do jego stworzenia. Materiały te są w
pełni bezpieczne w kontakcie z każdym typem żywności. Wszystkie umieszczone
w ich wnętrzu dania zachowają właściwy smak i składniki odżywcze. A co, jeśli
zechcesz zjeść gorący posiłek? Garnek Athena możesz umieścić w kuchence
mikrofalowej bądź piekarniku i bezproblemowo podgrzać jego zawartość!
Gar ludowy Athena jest także perfekcyjnym pomysłem na
prezent, zarówno dla miłośnika kulinariów, jak i dla każdej osoby ceniącej
sobie intrygujący wystrój wnętrz. Materiał ceramiczny został pokryty grubą
warstwą szkliwa, które nie tylko wzmacnia jego odporność, ale także nadaje
mu głęboki czekoladowy kolor oraz silne nabłyszczenie, dzięki którym wspaniale
zaprezentuje się na tle dowolnej aranżacji. Wprowadź to rękodzieło do swojego
otoczenia i osobiście doświadcz wszystkich jego zalet!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.