Łatwy w czyszczeniu – powierzchnia ceramiki z której
stworzony został garnek owalny Athena,
pozwoli Ci na błyskawiczne usunięcie wszelkich zabrudzeń. Możesz także bez
przeszkód umieścić ją w zmywarce do naczyń.
Odporny – wytrzymałość na uszkodzenia i
wysokie temperatury to główne zalety naczynia marki Kadax. Między innymi dzięki
temu są dedykowane bezpośredniemu umieszczeniu ich w piekarniku lub
mikrofalówce.
Pojemny – całkowite wymiary garnka Athena to 6
centymetrów wysokości, 23 centymetrów długości oraz 13 centymetra szerokości.
Przy pojemności 1 litra przygotowanie sycącego posiłku nie będzie najmniejszym
wyzwaniem.
Ręcznie wykonany – rękodzielniczy charakter naczynia
sprawia, że garnek owalny Athena jest naczyniem unikatowym. Wyrób będzie więc
wspaniałą propozycją na podarunek. Zwróć uwagę, że dostępna jest opcja z
pokrywką i bez niej.
Minimalistyczny – uniwersalny design naczynia Kadax
zgra się z praktycznie każdym wystrojem kuchni bądź jadalni. Pokryte lśniącym
szkliwem brązowe ścianki oraz beżowy środek staną się dekoracją dowolnego
wnętrza.
Garnek owalny Athena, swoim kształtem przypominający
klasyczną brytfannę, jest najwyższej klasy rękodziełem. Dokładny dobór
materiałów zagwarantuje Ci wzmożoną odporność naczynia na ewentualne
uszczerbki mechaniczne, nie odbierając mu przy tym efektownego wyglądu.
Obły kształt garnka świetnie podkreśla kolor intensywnego, głębokiego brązu,
natomiast nałożona na całość powierzchni warstwa szkliwa nadaje naczyniu połysk. Garnek będzie więc godną ozdobą
Twojego stołu lub kuchennego blatu.
Wyrób marki Kadax jest naczyniem bezpiecznym w kontakcie z
żywnością. Materiały
ceramiczne, z których go stworzono, nie absorbują żadnych cennych składników
odżywczych z przygotowywanych potraw, pozostawiając je pełnymi witamin i smaku.
Pamiętaj, że garnek Athena pozwala na bezpośrednie umieszczenie go w
mikrofalówce bądź piekarniku! Niezależnie od tego jakie potrawy zdecydujesz się
w nich przygotować, oczyszczenie naczynia nie będzie stanowić problemu –
możesz bezpiecznie umyć go w zmywarce.
Foremny kształt naczynia Athena umożliwi Ci wykorzystanie go
tak, jak tylko zapragniesz. Jego łączne wymiary wynoszą dokładnie 23 x 13 x
6 centymetrów, z kolei pojemność to 1 litr. W praktyce oznacza to, że
zdołasz przygotować relatywnie dużą ilość wybranego dania lub też umieścić
wewnątrz garnka sadzonki z ukochanymi roślinami. Nie zwlekaj i pozwól, by to
ustawne akcesorium zagościło w Twoim domu, ozdabiając go albo ułatwiając Ci
codzienne gotowanie – postaw na garnek
owalny Athena!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.