Odpowiednie do kontaktu
z żywnością – kamień dociskowy Helios powstał z połączenia świetnej jakości
materiałów ceramicznych. Ich właściwości pozostają w pełni bezpieczne w
kontakcie z warzywami lub owocami.
Precyzyjny – przemyślana konstrukcja kompletu
kamieni uwzględniła otwory okrągłe oraz w kształcie półkola. Umożliwią Ci one
bezproblemowe ulokowanie elementów w beczce w celu dociążenia kiszonki.
Estetyczny – kamienie dociskowe
Helios są rękodziełem o niebanalnym designie. Ceramiczna powierzchnia została
pokryta sporą warstwą szkliwa, która zapewnia kamieniom intrygujący, brązowy
kolor o dużym połysku.
Dopasowany do
konkretnych modeli – kamienie marki Kadax dostępne są w czterech rozmiarach: 23, 21, 17
i 14 centymetrów średnicy. Każdy z nich dedykowany jest konkretnym beczkom lub
garnkom z serii Helios oraz Athena.
Ułatwiający proces
kiszenia – główną rolą kamieni jest dociskanie kiszonki tak, by nieustannie
znajdowała się ona poniżej powierzchni soku w beczce. Dzięki temu prawidłowe
zakwaszanie stanie się jeszcze szybsze.
Kamień dociskowy Helios jest produktem, który pozwoli Ci na
dociążenie zawartości garnka lub beczki do zakwaszania – jego najważniejszą
rolą jest dbanie o to, by powstające przetwory pozostawały poniżej powierzchni
soku wypełniającego wybrane naczynie. Dzięki właściwościom materiałów
ceramicznych, z których zostały wykonane, kamienie Helios pozostają w pełni
bezpieczne w kontakcie z żywnością. Nie przekazują one pożywieniu
niepożądanych substancji, a kiszonki nie tracą istotnych witamin.
Decydując się na zestaw kamieni Helios, koniecznie zwróć
uwagę na wymiary poszczególnych modeli. Dostępne są cztery opcje rozmiarowe, których
średnice wynoszą kolejno 14, 17, 21 i 23 centymetry – fakt ten jest
szczególnie istotny, gdyż konkretne warianty dedykowane są wybranym modelom
beczek oraz garnków z serii Helios i Athena. Samo umieszczenie kamieni wewnątrz
naczynia pozostaje niezwykle łatwe, dzięki okrągłym oraz półokrągłym otworom.
Perfekcyjnie dopasują się one do średnicy beczki, zapewniając maksymalne
dociążenie.
Dzięki swojemu rękodzielniczemu charakterowi, kamień dociskowy Helios idealnie
skomponuje się z ceramicznymi naczyniami do zakwaszania. Całość jego
powierzchni została pokryta dużą warstwą szkliwa. To właśnie ono nadaje
kolor ponadczasowego ciepłego brązu, a także intensywny, przyciągający uwagę
połysk przywodzący na myśl taflę szkła. Chcesz usprawnić proces zakwaszania
bądź peklowania własnoręcznie przygotowanych przetworów? Dwuelementowy zestaw
marki Kadax pokaże Ci, jak dużą różnicę przynosi właściwe dociążenie!
Poszczególne rozmiary pasują do:
Kamień dociskowy 14 cm:
- Beczka Helios z kołnierzem 5L
- Beczka Helios na ogórki hermetyczna 5L
- Beczka hermetyczna Helios 5L
- Garnek hermetyczny Athena 2.5L
- Garnek hermetyczny Athena 2.5L
Kamień dociskowy 17 cm:
- Beczka Helios z kołnierzem 8L
Kamień dociskowy 21 cm:
- Beczka Helios z kołnierzem 12L
- Beczka Helios z kołnierzem 16L
Kamień dociskowy 23 cm:
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.