Ręcznie
wykonana – beczka Helios z kołnierzem
cechuje się efektownym, urzekającym designem. Ceramiczna powierzchnia naczynia
pokryta została szkliwem, któremu zawdzięcza połysk oraz ciepłą, brązową barwę.
Niezwykle
szczelna – beczka z pokrywką jest opcją
całkowicie hermetyczną. Kluczową rolę pełni kołnierz naczynia. Zalanie go wodą
sprawia, że dwutlenek węgla rozpocznie proces wypychania tlenu z wnętrza.
Bezpieczna – do wykonania beczki wykorzystana została najwyższej jakości
ceramika, dedykowana bezpośredniemu kontaktowi z żywnością. Przygotowane
w niej kiszonki pozostają bogate we wszelkie składniki odżywcze.
Pojemna – wymiary naczynia marki Kadax możesz dopasować do własnych
potrzeb lub ilości miejsca, którym dysponujesz. Dostępnych jest bowiem aż sześć
formatów, których pojemność wynosi kolejno 3.2, 5, 8, 12,16 i 25 litrów.
Odporna – ceramiczna powierzchnia oraz klasyczne wykonanie
produktu nie umniejszają jego praktyczności. Beczka Helios z kołnierzem
może być bez obaw używana w mikrofalówce i piekarniku, a także być mytą w
zmywarce.
Własnoręcznie
wykonane, przygotowane w pełni w domowych warunkach kiszonki są nieocenionym
źródłem witamin. Beczka Helios z kołnierzem to produkt, dzięki któremu ich stworzenie
stanie się łatwiejsze niż kiedykolwiek. Ponieważ całość konstrukcji została
wykonana z doskonałej klasy ceramiki, proces kiszenia odbywać będzie się nie
tylko w sposób w pełni naturalny oraz przyjazny środowisku, ale także niezwykle
prosty. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować również żadnych
środków konserwujących.
Jednym z
najważniejszych elementów beczki Helios są stanowiący integralną część
konstrukcji kołnierz oraz doskonale dopasowana do niego pokrywka. Zapewniają
one maksymalną szczelność, czyniąc z naczynia produkt całkowicie hermetyczny.
Aby zapewnić umieszczonemu w beczce pożywieniu atmosferę w pełni beztlenową,
należy zalać kołnierz wodą, a następnie nałożyć pokrywkę – wówczas dwutlenek
węgla doprowadzi do wypchnięcia tlenu ze środka. Do dodatkowego obciążenia
pokrywki możesz użyć dedykowanych kamieni dociskowych.
Dzięki
szerokiemu przekrojowi rozmiarów beczek, zdołasz bez trudu wybrać model
odpowiadający Twoim potrzebom. Dostępne są pojemności rzędu 25, 16, 12, 8, 5
oraz 3,2 litrów. Niezależnie od tego, na jaki rozmiar się zdecydujesz,
beczka Helios z kołnierzem i pokrywką pozostanie łatwą do utrzymania w
czystości – właściwości materiałów ceramicznych umożliwią Ci umycie jej w
zmywarce, a także podgrzanie w piekarniku lub mikrofalówce. Chcesz rozpocząć
przygodę ze zdrową żywnością? Podstaw na propozycję marki Kadax!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.