O uniwersalnym zastosowaniu – owalny
gar rzymski Augustus pozwoli Ci na szybkie przygotowanie zdrowych
potraw. Przyrządzisz w nim nie tylko mięso czy ryby, ale także warzywa, ciasta
czy pieczywo.
Praktyczny – dużą zaletą naczynia
rzymskiego marki Kadax jest jego doskonale przemyślana forma. Wydłużone
krawędzie garnka pełnią rolę solidnych uchwytów, dzięki którym bez trudu
przeniesiesz wyrób w dowolne miejsce.
Wytrzymały – gar Augustus cechuje się
bardzo dużą odpornością na wysokie temperatury. Właściwości naturalnej gliny, z
której został on stworzony, umożliwiają korzystanie z niego nawet przy 200
stopniach Celsjusza.
Funkcjonalny – aby cieszyć
się wszystkimi zaletami glinianego naczynia nie musisz posiadać
specjalistycznego sprzętu. Propozycja, jaką jest gar rzymski Augustus,
dedykowana jest umieszczaniu w komorach piekarników zarówno elektrycznych, jak
i gazowych.
Minimalistyczny – owalny gar
rzymski Augustus jest rękodziełem. Oznacza to, że każdy egzemplarz
pozostaje unikalnym wyrobem, którego ponadczasowa barwa i klasyczny kształt
wspaniale przyozdobią wnętrze kuchni lub jadalni.
Owalny gar rzymski Augustus to naczynie, z którego działaniem
powinni zapoznać się wszyscy miłośnicy zdrowej diety lub osoby muszące
restrykcyjnie przestrzegać jadłospisu. Naczynie to pozwoli Ci na przyrządzenie
całego szeregu pożywnych, pełnych smaku potraw jedynie przy pomocy cyrkulacji
pary wodnej. Ponieważ gar rzymski wykonano z naturalnej gliny, jest ono bezpieczne
w kontakcie z żywnością, nie absorbując oraz nie oddając niepożądanych zapachów
daniu. Gotowanie i pieczenie zachodzi w nim bez dodatku tłuszczu.
Aspektem, który zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę, jest sama
konstrukcja gara rzymskiego marki Kadax. Przyjazna środowisku glina poddawana
jest procesom wypalania, dzięki którym zyskuje możliwość stopniowego
adaptowania się do rosnących temperatur w piekarniku. Istotą naczynia jest
jednak fakt, iż do przygotowania posiłku niezbędna jest Ci jedynie woda. Porowate
ścianki gara absorbują ją, a następnie uwalniają w postaci równomiernie
rozprowadzanej pary wodnej, która poddaje potrawę obróbce termicznej.
Wybierając
owalny gar rzymski Augustus nie musisz obawiać się, że nie nada się on do
przygotowania Twojej ulubionej potrawy. W ofercie odnajdziesz dwa owalne warianty
rozmiarowe glinianych naczyń. Wybór odpowiedniego modelu nie będzie
sprawiać Ci trudności. Chcesz, by zdrowy, ciepły posiłek stał się Twoją
codziennością? Postaw na gliniany gar rzymski od marki Kadax!
Wytwarzanie
garów rzymskich
Kluczem
do przygotowania pożywnej, pełnej cennych składników odżywczych potrawy, jest
stworzenie niezawodnego naczynia. Oferowane przez markę Kadax rękodzielnicze
gary rzymskich należą do jednych z najpraktyczniejszych, a przy tym
estetycznych propozycji, jakie możemy
znaleźć na rynku.
Naczynia
te wytwarzane są z w pełni naturalnej, dedykowanej procesom kulinarnym gliny.
Jej wciąż surowa forma zostaje skrupulatnie oczyszczona ze wszelkich zabrudzeń
i niedoskonałości, by zyskać pewność, że nie pojawią się one na powierzchni
gotowego już garnka. Kolejnym krokiem jest dobór konkretnego kształtu naczynia.
Płaty oczyszczonej gliny poddawane są prasowaniu pod wybraną formą. Krawędzie
garnka zostają szczegółowo obrobione przy pomocy precyzyjnych nożyków, a następnie
ręcznie wygładzone.
Przygotowana
w ten sposób forma garnka rzymskiego musi wyschnąć, by móc bezproblemowo służyć
właścicielowi. Sam proces schnięcia trwa minimum 24 godziny. Po upływie doby
rozpoczyna się etap wypalania. Naczynie umieszczane jest w piecu (o
temperaturze wahającej się od 900 do 1100 stopni Celsjusza), który poddawany
jest stopniowemu wychładzaniu. Aspekt ten jest niezwykle istotny także podczas
właściwego korzystania z gara rzymskiego, gdyż nagłe zmiany temperatur mogą
realnie zaszkodzić jego konstrukcji. Po sukcesywnym przeprowadzeniu wszystkich
etapów możemy cieszyć się ekologicznym, funkcjonalnym naczyniem.
Zalety
i zastosowanie garów rzymskich
Gar
rzymski jest naczyniem dedykowanym wszystkim, który cenią sobie jakość, smak
oraz wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. Jego użycie umożliwia
przygotowanie dań przy pomocy skumulowanej pary wodnej. Ponieważ garnki
powstają one z gliny przeznaczonej do kontaktu z żywnością, naczynie tego typu będzie
doskonałą propozycją dla alergików lub też osób na specjalistycznych dietach.
Jedną
z najistotniejszych cech rzymskich garnków jest ich porowata, pochłaniająca
ciecze powierzchnia – to właśnie dzięki niej możliwe jest przygotowanie potrawy
bez konieczności użycia tłuszczu. Wystarczy, że naczynie zostanie intensywnie
zmoczone przez około pół godziny, by wchłonięta przez pory ścianek woda uwalniała
się w postaci pary. Jej cyrkulacja w czasie trwającego pieczenia zagwarantuje
potrawom świeżość, soczystość i pełnię smaku.
Naczynie,
jakim jest gar rzymski, ma szansę sprawdzić się w zdecydowanej większości
gospodarstw domowych. Można w pełni bezpiecznie korzystać z niego w piekarniku
zarówno gazowym, jak i elektrycznym. Co więcej, odpowiednio dobrana temperatura
umożliwia też umieszczenie go w kuchence mikrofalowej. Absolutnie wykluczone
jest jednak bezpośrednie stawianie gara zarówno na palniku gazowym, jak i
płycie grzewczej.
Zasady
korzystania z garów rzymskich
Wysoka
jakość potraw i poprawne działanie naczynia będzie możliwe tylko wtedy, gdy
proces jego obsługi za każdym razem będzie przebiegać we właściwy sposób.
Pierwszym, podstawowym krokiem jest zalanie garnka (do połowy jego wysokości)
wodą, by ten namaczał się przez nie mniej niż 20-30 minut.
Kolejnym
aspektem, o którym zdecydowanie należy pamiętać jest to, by nie umieszczać
naczynia w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Garnek z potrawą wstawić należy do
zimnej komory, a następnie stopniowo podnosić jej temperaturę – wystawiony na
zbyt intensywne i zbyt szybkie natężenie ciepła gar rzymski może ulec
pęknięciu. Jeśli zależy nam, by przygotowane na parze potrawy nabrały nieco
więcej chrupkości, wystarczy usunąć pokrywę naczynia na około kwadrans przez
szacowanym końcem pieczenia.
Regularne
korzystanie z rzymskiego gara wymagać będzie też jego okresowego
zakonserwowania go przy pomocy wody i ciepła. Gdy użyjemy je około stu razy,
naczynie warto napełnić całkowicie wodą, a następnie umieścić w zimnym
piekarniku, stopniowo zwiększając temperaturę – proces można zakończyć, gdy
woda zacznie wrzeć.