kup więcej płać mniej

Garnek rzymski Augustus 6L, owalny

nr kat: 32017

142,99 zł
Pojemność (2 do wyboru) 6L
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

O uniwersalnym zastosowaniu – owalny gar rzymski Augustus pozwoli Ci na szybkie przygotowanie zdrowych potraw. Przyrządzisz w nim nie tylko mięso czy ryby, ale także warzywa, ciasta czy pieczywo.

Praktyczny – dużą zaletą naczynia rzymskiego marki Kadax jest jego doskonale przemyślana forma. Wydłużone krawędzie garnka pełnią rolę solidnych uchwytów, dzięki którym bez trudu przeniesiesz wyrób w dowolne miejsce.

Wytrzymały – gar Augustus cechuje się bardzo dużą odpornością na wysokie temperatury. Właściwości naturalnej gliny, z której został on stworzony, umożliwiają korzystanie z niego nawet przy 200 stopniach Celsjusza.

Funkcjonalny – aby cieszyć się wszystkimi zaletami glinianego naczynia nie musisz posiadać specjalistycznego sprzętu. Propozycja, jaką jest gar rzymski Augustus, dedykowana jest umieszczaniu w komorach piekarników zarówno elektrycznych, jak i gazowych.

Minimalistyczny – owalny gar rzymski Augustus jest rękodziełem. Oznacza to, że każdy egzemplarz pozostaje unikalnym wyrobem, którego ponadczasowa barwa i klasyczny kształt wspaniale przyozdobią wnętrze kuchni lub jadalni.

Owalny gar rzymski Augustus to naczynie, z którego działaniem powinni zapoznać się wszyscy miłośnicy zdrowej diety lub osoby muszące restrykcyjnie przestrzegać jadłospisu. Naczynie to pozwoli Ci na przyrządzenie całego szeregu pożywnych, pełnych smaku potraw jedynie przy pomocy cyrkulacji pary wodnej. Ponieważ gar rzymski wykonano z naturalnej gliny, jest ono bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie absorbując oraz nie oddając niepożądanych zapachów daniu. Gotowanie i pieczenie zachodzi w nim bez dodatku tłuszczu.

Aspektem, który zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę, jest sama konstrukcja gara rzymskiego marki Kadax. Przyjazna środowisku glina poddawana jest procesom wypalania, dzięki którym zyskuje możliwość stopniowego adaptowania się do rosnących temperatur w piekarniku. Istotą naczynia jest jednak fakt, iż do przygotowania posiłku niezbędna jest Ci jedynie woda. Porowate ścianki gara absorbują ją, a następnie uwalniają w postaci równomiernie rozprowadzanej pary wodnej, która poddaje potrawę obróbce termicznej.

Wybierając owalny gar rzymski Augustus nie musisz obawiać się, że nie nada się on do przygotowania Twojej ulubionej potrawy. W ofercie odnajdziesz dwa owalne warianty rozmiarowe glinianych naczyń. Wybór odpowiedniego modelu nie będzie sprawiać Ci trudności. Chcesz, by zdrowy, ciepły posiłek stał się Twoją codziennością? Postaw na gliniany gar rzymski od marki Kadax!

Wytwarzanie garów rzymskich

Kluczem do przygotowania pożywnej, pełnej cennych składników odżywczych potrawy, jest stworzenie niezawodnego naczynia. Oferowane przez markę Kadax rękodzielnicze gary rzymskich należą do jednych z najpraktyczniejszych, a przy tym estetycznych propozycji,  jakie możemy znaleźć na rynku.

Naczynia te wytwarzane są z w pełni naturalnej, dedykowanej procesom kulinarnym gliny. Jej wciąż surowa forma zostaje skrupulatnie oczyszczona ze wszelkich zabrudzeń i niedoskonałości, by zyskać pewność, że nie pojawią się one na powierzchni gotowego już garnka. Kolejnym krokiem jest dobór konkretnego kształtu naczynia. Płaty oczyszczonej gliny poddawane są prasowaniu pod wybraną formą. Krawędzie garnka zostają szczegółowo obrobione przy pomocy precyzyjnych nożyków, a następnie ręcznie wygładzone.

Przygotowana w ten sposób forma garnka rzymskiego musi wyschnąć, by móc bezproblemowo służyć właścicielowi. Sam proces schnięcia trwa minimum 24 godziny. Po upływie doby rozpoczyna się etap wypalania. Naczynie umieszczane jest w piecu (o temperaturze wahającej się od 900 do 1100 stopni Celsjusza), który poddawany jest stopniowemu wychładzaniu. Aspekt ten jest niezwykle istotny także podczas właściwego korzystania z gara rzymskiego, gdyż nagłe zmiany temperatur mogą realnie zaszkodzić jego konstrukcji. Po sukcesywnym przeprowadzeniu wszystkich etapów możemy cieszyć się ekologicznym, funkcjonalnym naczyniem.

Zalety i zastosowanie garów rzymskich

Gar rzymski jest naczyniem dedykowanym wszystkim, który cenią sobie jakość, smak oraz wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. Jego użycie umożliwia przygotowanie dań przy pomocy skumulowanej pary wodnej. Ponieważ garnki powstają one z gliny przeznaczonej do kontaktu z żywnością, naczynie tego typu będzie doskonałą propozycją dla alergików lub też osób na specjalistycznych dietach.

Jedną z najistotniejszych cech rzymskich garnków jest ich porowata, pochłaniająca ciecze powierzchnia – to właśnie dzięki niej możliwe jest przygotowanie potrawy bez konieczności użycia tłuszczu. Wystarczy, że naczynie zostanie intensywnie zmoczone przez około pół godziny, by wchłonięta przez pory ścianek woda uwalniała się w postaci pary. Jej cyrkulacja w czasie trwającego pieczenia zagwarantuje potrawom świeżość, soczystość i pełnię smaku.

Naczynie, jakim jest gar rzymski, ma szansę sprawdzić się w zdecydowanej większości gospodarstw domowych. Można w pełni bezpiecznie korzystać z niego w piekarniku zarówno gazowym, jak i elektrycznym. Co więcej, odpowiednio dobrana temperatura umożliwia też umieszczenie go w kuchence mikrofalowej. Absolutnie wykluczone jest jednak bezpośrednie stawianie gara zarówno na palniku gazowym, jak i płycie grzewczej.

Zasady korzystania z garów rzymskich

Wysoka jakość potraw i poprawne działanie naczynia będzie możliwe tylko wtedy, gdy proces jego obsługi za każdym razem będzie przebiegać we właściwy sposób. Pierwszym, podstawowym krokiem jest zalanie garnka (do połowy jego wysokości) wodą, by ten namaczał się przez nie mniej niż 20-30 minut.

Kolejnym aspektem, o którym zdecydowanie należy pamiętać jest to, by nie umieszczać naczynia w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Garnek z potrawą wstawić należy do zimnej komory, a następnie stopniowo podnosić jej temperaturę – wystawiony na zbyt intensywne i zbyt szybkie natężenie ciepła gar rzymski może ulec pęknięciu. Jeśli zależy nam, by przygotowane na parze potrawy nabrały nieco więcej chrupkości, wystarczy usunąć pokrywę naczynia na około kwadrans przez szacowanym końcem pieczenia.

Regularne korzystanie z rzymskiego gara wymagać będzie też jego okresowego zakonserwowania go przy pomocy wody i ciepła. Gdy użyjemy je około stu razy, naczynie warto napełnić całkowicie wodą, a następnie umieścić w zimnym piekarniku, stopniowo zwiększając temperaturę – proces można zakończyć, gdy woda zacznie wrzeć.


Parametry dla Garnek rzymski Augustus
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 3.70
Odporność na uszkodzenia Tak
Seria Augustus
Kolor Brązowy
Pojemność [l] 6
Dodatkowe atuty Uniwersalność
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8760
Wysokość [cm] 16
Kształt Owalny
Wariant główny Tak
Materiał garnka Kamionka
Łatwy w utrzymaniu czystości Tak
Materiał pokrywy Kamionka
Szerokość [cm] 27
Odporność na zapachy Tak
Długość [cm] 41
Gwarancja 2 lata
Odporność na wysokie temperatury Tak
Przeznaczone do kontaktu z żywnością Tak
Odporność na korozję Tak
Nienagrzewający się uchwyt Tak
Odporność na zarysowania Tak
Przeznaczenie Podawanie posiłków, Przygotowywanie posiłków
Liczba elementów 2
Liczba sztuk 1
Pokrywa w zestawie Tak
Rodzaj Garnki
Możliwość używania w piekarniku Tak
Opinie dla Garnek rzymski Augustus

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!