Odporny – ceramika, z której wykonano
talerz Olympia, może poszczycić się
świetną jakością. Jej wytrzymałość została dodatkowo wzmocniona warstwą
szkliwa, nadającego zarówno połysk, jak i odporność na zarysowania.
O różnych głębokościach – talerze marki Kadax występują w 3 rozmiarach. Wersja płaska ma średnicę 24
centymetrów, głęboka – 23 centymetrów, natomiast najmniejsza opcja deserowa ma
19 centymetrów średnicy.
Stylowy – nieco rustykalny design talerzy może zarówno świetnie uzupełnić
posiadaną już zastawę, jak również samodzielnie stworzyć nową. Skomponują się
nie tylko z klasycznym, ale także nowoczesnym otoczeniem.
Praktyczny – talerz nie posłuży Ci
wyłącznie do podawania jedzenia. Dzięki właściwościom ceramiki możesz podgrzać
zawartość naczynia bezpośrednio na nim. Wystarczy, że umieścisz je w piekarniku
lub mikrofalówce.
Idealny na prezent – talerz Olympia jest rękodziełem wysokiej klasy. To jedyne w swoim rodzaju
naczynie – pojedynczo lub w zestawie – sprawdzi się w każdym domu, zapewniając
właścicielowi możliwość długotrwałego użytkowania.
Podstawą każdej zastawy,
zarówno tej codziennej, jak i przeznaczonej wyłącznie na specjalne okazje, są
talerze. Jeżeli poszukujesz właśnie tego elementu, pragnąc, by sprawdził się w
obu wymienionych przypadkach, talerz
Olympia na pewno zwróci Twoją uwagę. Ta ręcznie wykonana propozycja
charakteryzuje się lekko rustykalnym, choć wciąż klasycznym designem. Gładka powierzchnia naczynia ma odcień
głębokiego brązu, co wspaniale wyeksponuje potrawy. Talerzowi elegancji nadaje
połyskująca warstwa szkliwa.
W ofercie marki Kadax
dostępne są trzy różne warianty talerzy. Model płaski, o średnicy24 centymetrów, będzie
idealny do dań głównych; opcja ta sprawdzi się też świetnie w roli podtalerza.
Drugą wersją jest talerz głęboki, mający 23 centymetry średnicy. Propozycja ta
jest dedykowana nie tylko zupom czy kremom, ale także makaronom oraz sałatkom.
Z kolei mały talerz (19 centymetrów średnicy) jest rewelacyjną opcją deserową.
Naczynia nabyć można w 4 pakietach, liczących kolejno 6, 4, 2 i jedną sztukę.
Każdy talerz Olympia pozostaje wysoce
praktycznym naczyniem. Użyte do ich wyrobu materiały ceramiczne cechują się
dużą wytrzymałością, zapewnianą przez proces wypalania i pokrycie warstwą
szkliwa. Oznacza to, że wszystkie egzemplarze mogą być oczyszczane w zmywarce. Możliwe jest także umieszczenie ich w
mikrofalówce lub piekarniku, by błyskawicznie podgrzać potrawę. Pragniesz
stworzyć niebanalną zastawę bądź ją urozmaicić? A może potrzebny Ci
funkcjonalny prezent? Talerz Olympia to strzał w dziesiątkę!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.