Chłodnik ogórkowy to typowo letnie danie, które w upalne dni daje nam chwilę wytchnienia od upałów. Na pozór wykonanie tej potrawy wydaje się banalnie proste, jednak często po jej przygotowaniu mamy wrażenie, że coś mogłoby być lepiej. Jeśli nie chcesz iść na kompromis i marzy Ci się idealny chłodnik z ogórka, to jesteś w dobrym miejscu. Poznaj nasze 3 ulubione przepisy na chłodnik ogórkowy, które nie będą wymagać od Ciebie dużo czasu, a rozpieszczą podniebienia gości.
Spis Treści
Jak zrobić dobry chłodnik z ogórków?
Jeśli chcesz zrobić dobry chłodnik z ogórków, to zanim przejdziesz do wykonania jakiegokolwiek przepisu musisz zwrócić uwagę na te 3 rzeczy:
- Świeżość składników: Używaj świeżych ogórków i rzodkiewek. Nawet najlepszy przepis na chłodnik ogórkowy nie pomoże Ci, jeśli składniki będą nieświeże.
- Schłodzenie: Dobry chłodnik ogórkowy powinien być dobrze schłodzony, najlepiej w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Doprawianie: Ogórek sam w sobie jest dość neutralny w smaku, dlatego wymaga doprawienia. Użyj soli, pieprzu i koperku. Niektórzy radzą także, by doprawiać chłodniki o czosnek czy cebulę, jednak to już zależy od Twoich osobistych preferencji. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, to zdecydowanie spróbuj takich składników.
Jak zrobić prosty chłodnik z ogórka?
Prosty chłodnik można zrobić z minimalnej ilości składników:
- Ogórki, jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i schłodzić.
Jeśli jednak chcesz wyczarować z ogórków coś nieco ciekawszego, to koniecznie sprawdź poniższe przepisy!
Klasyczny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką (na maślance i jogurcie)
Zacznijmy od klasyki, czyli ogórkowy chłodnik na maślance. To jest jeden z najprostszych przepisów, który wykona absolutnie każdy (nawet dzieci). W przepisie radzimy obrać ogórek, jednak możesz także spróbować zrobić chłodnik ze skórką, jeśli bardzo dobrze wyparzysz i umyjesz warzywo.
Składniki:
- 4 ogórki
- 6 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml maślanki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- koperek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Startujemy z chłodnikiem: Obierz ogórki ze skórki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarce.
- Rzodkiewki: Umyj rzodkiewki i zetrzyj na dużych oczkach tarce.
- Czosnek: Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Mieszanie składników: W dużej misce wymieszaj ogórki, rzodkiewki, czosnek, jogurt naturalny i maślankę.
- Doprawianie: Dodaj sól, pieprz oraz posiekany koperek do smaku.
- Schłodzenie: Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły i zupa była dobrze schłodzona.
Podpowiedź
Przed podaniem możesz udekorować koperkiem i plasterkami rzodkiewki.
Lekki chłodnik ogórkowy na jogurcie z miętą
To dobry przepis na chłodnik ogórkowy dla osób na diecie. Tłusta maślanka jest zastąpiona jogurtem, co znacznie zmniejsza kaloryczność potrawy. Mięta dodaje chłodnikowi orzeźwiającego smaku, idealnego na upalne dni. A jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, to udekoruj chłodnik świeżymi listkami mięty przed podaniem.
Składniki:
- 3 ogórki
- 4 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- kilka listków mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki: Obierz ogórki ze skórki, zetrzyj na dużych oczkach tarce.
- Rzodkiewki: Zetrzyj rzodkiewki na dużych oczkach tarce.
- Czosnek: Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Mięta: Posiekaj listki mięty.
- Łączenie składników: Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dodaj jogurt naturalny.
- Doprawianie: Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Schłodzenie: Schłodzić w lodówce przez godzinę przed podaniem.
Syty chłodnik ogórkowy z kefirem i ziemniaczkami
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami jest bardziej syty i doskonale nadaje się na letni obiad (także dla Panów, którzy najczęściej domagają się czegoś więcej niż "samych warzyw"). W tym przepisie kefir został złagodzony jogurtem naturalnym. Pomimo sporej ilości ziemniaków nie jest to bardzo kaloryczne danie.
Składniki:
- 5 ogórków
- 8 rzodkiewek
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml kefiru
- 300 ml jogurtu naturalnego
- koperek
- sól i pieprz
- 2 ugotowane ziemniaki
Przygotowanie:
- Ogórki: Obierz ogórki ze skórki, zetrzyj na dużych oczkach tarce.
- Rzodkiewki: Zetrzyj rzodkiewki na dużych oczkach tarce.
- Czosnek: Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Ziemniaki: Ugotuj ziemniaki, ostudź i pokrój w kostkę.
- Łączenie składników: W dużej misce wymieszaj ogórki, rzodkiewki, czosnek, kefir, jogurt naturalny oraz ziemniaki.
- Doprawianie: Dodaj sól, pieprz oraz posiekany koperek.
- Schłodzenie: Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.