O uniwersalnym
przeznaczeniu – beczka hermetyczna Helios posłuży każdemu, kto
ceni sobie jakość posiłków. Przy jej użyciu przygotujesz nie tylko kiszonki,
możesz też peklować mięso lub przechować większą ilość pożywienia.
Przyjazna środowisku – dzięki hermetyczności
beczki Kadax proces zakwaszania i kiszenia przebiega w sposób zarówno szybki,
jak i w pełni naturalny. Nie musisz wykorzystywać do niego żadnych środków
konserwujących.
O eleganckim wyglądzie – ogromną zaletą
rękodzieła Helios jest jego klasyczny design. Nawiązująca do drewnianych beczek
forma, w połączeniu z brązową i połyskującą barwą staje się dekoracją każdego
pomieszczenia.
Bezpieczna w kontakcie z
żywnością – wybrana
do wykonania naczynia ceramika doskonale znosi
kontakt z kwasami powstałymi podczas zakwaszania. Dzięki hermetyczności
naczynia kiszonki nie zostaną pozbawione cennych witamin.
Praktyczna – beczka hermetyczna Helios powstała z materiałów
doskonałej jakości. Dzięki ich właściwościom możesz nie tylko wstawić ją do
piekarnika i kuchenki mikrofalowej, ale także oczyścić w zmywarce.
Beczka hermetyczna
Helios to naczynie, które
trafi w gusta każdego, komu zależy na własnoręcznym przygotowaniu domowych
kiszonek wysokiej jakości. Uzyskana dzięki idealnie przylegającej pokrywce
szczelność umożliwi Ci w pełni ekologiczne przyrządzenie nie tylko kiszonej
kapusty czy zakwaszanych ogórków, ale też peklowanie ulubionego mięsa.
Olbrzymią zaletą procesu kiszenia, jaki odbywa się wewnątrz hermetycznej beczki
marki Kadax jest to, że nie będzie konieczne użycie dodatkowych preparatów
konserwujących.
W ofercie dostępne są dwa warianty pojemności
beczki Helios – mniejszy z nich pomieści 3,5 litra, natomiast większy aż 5
litrów. Ponieważ całość jej konstrukcji wykonana została z materiałów
ceramicznych, przeniesienie wypełnionego naczynia nie sprawi Ci kłopotów.
Szczególnie pomocne będą dwa stanowiące integralną część beczki uchwyty boczne.
Dodatkowo, kamionkowa
powierzchnia pokryta została sporą warstwą szkliwa,
nadającego jej efektowny brązowy kolor o intrygującym połysku.
Jeżeli niepokoisz się, że do przygotowywanych
przez Ciebie kiszonek przenikną niepożądane substancje, wybór naczynia Kadax
rozwieje wszystkie Twoje obawy. Beczka
hermetyczna Helios jest
wyrobem absolutnie bezpiecznym w kontakcie z żywnością. Jej powierzchnia nie
uszkadza się pod wpływem działania kwasów, a pożywienie zachowuje nie tylko
perfekcyjną świeżość, ale także wszystkie pożądane składniki odżywcze. Chcesz
rozpocząć przygodę ze zdrowymi kiszonkami? Beczka marki Kadax to opcja dla
Ciebie!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To właśnie szkliwienie i
drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy.
Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i
stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby
błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.