Pierniki z miodem to w wielu rodzinach warunek bożonarodzeniowego stołu. Mniejsze odmiany tradycyjnego piernika są nie tylko proste w spożyciu, lecz także mogą być doskonałą dekoracją na świątecznym stole. W artykule skupimy się na tym, jak zrobić legendarne miękkie pierniczki świąteczne z miodem. Przepisy są inspirowane książką kucharską z 1840 i wielopokoleniowymi notatkami rodzinnymi. Możesz być pewna (-y), że upieczone pierniki rozpieszczą podniebienia Twoich gości i najbliższych.

Spis Treści

    3 zasady na idealne pierniczki świąteczne z miodem

    Krótka teoria zanim przejdziemy do praktyki. Wybór produktów i odpowiedni sposób przygotowania jest szalenie ważny. Jeśli więc nie chcesz, by pierniczki wyszły twarde, to lepiej przeczytaj te 3 zasady. Dzięki nim masz niemal pewność idealnych wypieków na święta Bożego Narodzenia.

    1. Nie podglądaj pierniczków. Gdy będziesz piec pierniczki, nie otwieraj drzwiczek. Może to zepsuć nawet najlepszy przepis.
    2. Wybierz dobre składniki. Sucha mąka pszenna, świeży miód czy prawdziwe masło są warunkiem udanego wypieku. Pamiętaj, by suche produkty przechowywać w temperaturze pokojowej i zadbać o świeżość mokrych.
    3. Pierniczki układamy w odstępach na szerokość dwóch palców (wskazujący i środkowy). To da Ci pewność, że ciasto nie połączy się i choinka nie stopi się ze świątecznym pierniczkiem w bliżej niezidentyfikowaną postać.
    3 zasady na idealne pierniczki świąteczne z miodem3 zasady na idealne pierniczki świąteczne z miodem

    Przepis na miękkie pierniczki z miodem

    Zacznijmy od przepisu na miękkie pierniczki świąteczne z dodatkiem miodu. To najprostszy przepis, który z łatwością powinien wyjść nawet największym amatorom kuchennych rewolucji.

    Uwaga!

    Ciasto na miękkie pierniczki z miodem z tego przepisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.

    Suche składniki:

    • 50-70 dag mąki pszennej
    • 37 dag cukru
    • paczka przyprawy do piernika
    • 10 dag migdałów
    • 10 dag siekanej skórki z cytryny

    Mokre składniki:

    • 25 dag miodu
    • 3 jajka
    • 1 dag amoniaku
    • lukier rumowy lub miętowy (do posmarowania)

    Sposób przygotowania:

    1. Masło, cukier i miód zagotuj w garnku, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło.
    2. W misce utrzyj jajka.
    3. Dodaj utarte jajka do ciepłej mieszanki z miodem.
    4. Dodaj bakalie, przyprawy do piernika i rozpuszczony w 2-3 łyżkach amoniak.
    5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
    6. Dodaj mąki pszennej i zagnieć z innymi składnikami.
    7. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
    8. Wykrawaj wzory z pomocą foremek i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
    9. Piecz w 180 stopniach przez około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek. Mniejsze piecz krócej, większe – dłużej.
    10. Wystudź na kratce do pieczenia.
    11. Posmaruj wystudzone pierniczki lukrem rumowym lub miętowymi ozdób skórką pomarańczową.

    Te miękkie pierniczki z miodem najlepiej smakują kilka dni po upieczeniu!

    Przepis na miękkie pierniczki z miodemPrzepis na miękkie pierniczki z miodem

    Przepis na miodowe pierniczki (miękkie)

    Czas na prawdziwie miodowe miękkie pierniki. Do tego przepisu użyjesz (to nie żart!) aż 1,5 kg miodu! Czy warto? Zdecydowanie tak! Upieczone pierniczki smakują nieziemsko.

    Ten sprawdzony przepis jest idealny jeśli szukasz czegoś, co można upiec przed samymi świętami.

    Suche składniki:

    • 1,5 kg mąki (pół pszennej, pół żytniej)
    • przyprawy do piernika
    • 8 dag rodzynek
    • drobno posiekana skórka z cytryny

    Mokre składniki:

    • 1,5 kg miodu
    • 30 dag masła (musi to być prawdziwe masło, a nie margaryna czy wytwór masłopodobny)
    • 2,5 dag amoniaku

    Sposób przygotowania:

    1. Zagotuj miód do zarumienienia. Uważaj, żeby go nie przypalić.
    2. Dodaj masło, przyprawy, bakalie i mąkę.
    3. Amoniak rozpuść w 2 łyżkach wody.
    4. Dodaj amoniak do masy.
    5. Dokładnie wymieszaj i zagnieść jednolite ciasto.
    6. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
    7. Wykrawaj foremką ciasto i gotowe pierniczki ułóż na blachę wyłożoną papierem.
    8. Posmaruj pierniczki wodą lub mlekiem.
    9. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach.
    10. Ostudź na kratce i ozdób wedle uznania.
    Przepis na miodowe pierniczki (miękkie)Przepis na miodowe pierniczki (miękkie)

    Prosty przepis na piernik z miodem – idealny na rodzinne święta

    Czy mamy tu fanów kakao? Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia bez gorącej czekolady, a co mogłoby do niej lepiej pasować jak nie miękkie pierniczki z miodem i kakao?

    Uwaga!

    Ten przepis na miękkie pierniczki z miodem musisz zacząć wcześniej. Ciasto musi leżakować co najmniej 1 noc w chłodnym miejscu. Z praktyki: polecamy ciasto zrobić 3 dni wcześniej.

    Suche składniki:

    • 25 dag mąki pszennej
    • 25 dag mąki żytniej
    • 5 dag cukru
    • 10 dag cukier puder
    • 5 dag kakao
    • 1/2 dag sody oczyszczonej
    • 2 łyżki przyprawy do piernika

    Mokre składniki:

    • 5 dag masła
    • 15 dag miodu
    • 1 dag amoniaku
    • 1 jako
    • 60 g wody

    Sposób przygotowania:

    1. Miód, masło, kakao i przyprawy do piernika zagotuj w garnku na małym ogniu i ostudź.
    2. Dodaj jako i wymieszaj.
    3. Skarmelizuj cukier na patelni, dodaj wodę i zagotuj.
    4. Odstaw skarmelizowany cukier z wodą do ostudzenia.
    5. Do ostudzonego cukru z wodą dodaj miodu.
    6. Amoniak z wodą rozpuść w 2 łyżkach wody.
    7. Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem pudrem.
    8. Dodaj do mąki pozostałe składniki i wymieszaj wszystko nożem, a następnie dłonią.
    9. Pozostaw ciasto na co najmniej noc w zimnym miejscu. Przykryj ciasto folią spożywczą.
    10. Po leżakowaniu rozwałkuj ciasto, wykrój formy i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 10-15 minut.
    Przepis na pierniczki z miodem i kakaoPrzepis na pierniczki z miodem i kakao

    Staropolski przepis na pierniki z miodem i śmietaną

    W staropolskich przepisach barwniki spożywcze czy inne ekstra dodatki są po prostu zbędne. Przepyszne miodowe pierniczki świąteczne możesz wykonać z bardzo prostych składników. Ten przepis na miękkie pierniczki przypadnie osobom, które lubią nieco grubsze ciasta. Pierniczków wychodzi masa, a ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Różnią się od klasycznych pierniczków, gdyż mają wyczuwalny śmietankowy posmak.

    Suche składniki:

    • mąka pszenna (nie napiszemy Ci dokładnie w jakich proporcjach, gdyż zależy do od śmietany. W przepisie będziesz miał (-a) podane, jak określić odpowiednią ilość mąki)
    • szklanka cukru
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 łyżeczki przypraw (cynamon, goździki i odrobina gałki muszkatołowej)

    Mokre składniki:

    • 4 jajka
    • szklanka miodu
    • pół szklanki gęstej śmietany

    Sposób przygotowania:

    1. Miód rozpuść z cukrem, podgrzewając na małym ogniu. Przełóż do miski.
    2. Do ciepłego syropu dodaj jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i śmietankę
    3. Wsyp przyprawy korzenne (goździki rozgnieć moździerzem).
    4. Zacznij wsypywać mąkę pszenną. Powinno jej być tyle, by ciasto nadawało się do wałkowania. Dodawaj ją małymi porcjami i gdy będzie już odpowiednie do wałkowania, zaprzestaj.
    5. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
    6. Wytnij pierniczki.
    7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    8. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

    Do tego przepisu szczególnie pasuje lukier pomarańczowy. Jeśli chcesz ozdobić miękkie pierniczki, to koniecznie weź go pod uwagę! 

    Uwaga!

    Szczegółowy przepis na piernik staropolski znajdziesz tutaj.

    Staropolski przepis na pierniki z miodem i śmietanąStaropolski przepis na pierniki z miodem i śmietaną

    Zapisz się do newslettera i otrzymaj rabat 30zł przy zakupach powyżej 299zł!

    Promocje, rabaty, aktualności - bądź na bieżąco!

    Unikalne zniżki i informacje o najnowszych promocjach i wyprzedażach tylko dla subskrybentów. Bądź na bieżąco i nie przegap żadnej okazji!

    Przepis na pierniczki alpejskie z miodem i powidłami śliwkowymi

    Pierniczki alpejskie to inaczej nadziewane pierniczki świąteczne. Powidła śliwkowe są najczęściej wykorzystywane do stworzenia tego kulinarnego arcydzieła, ale jeśli masz ochotę, możesz dodać inne powidła. To świetny przepis dla osób, które nie lubią suchych wyrobów.

    Ze względu na ilość czekolady to często także ulubiony przepis najmłodszych członków rodziny.

    Suche składniki:

    • 35 dag mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 12 dag cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 150g gorzkiej czekolady

    Mokre składniki:

    • 6 dag masła
    • 10 dag miodu
    • 50 ml śmietany 18%
    • 2 jajka
    • powidła śliwkowe

    Sposób przygotowania:

    1. Zagotuj na małym ogniu masło, miód, połowę cukru i przyprawy. Wystudź.
    2. Zmieszaj śmietanę z sodą.
    3. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj żółtka cukier i ubij na puszytą masę.
    4. Dodaj śmietanę z sodą. Wymieszaj.
    5. Dodaj masę miodową.
    6. Dodaj mąkę i kakao.
    7. Zmiksuj do połączenia.
    8. Ciasto zakryj folią spożywczą i pozostaw na noc do lodówki.
    9. Wyjmij i rozwałkuj ciasto na około 1 cm grubości.
    10. Wykrój z pomocą foremek kształty.
    11. Pieczemy góra dół w 180 przez 10 minut.
    12. Odstaw pierniczki alpejskie do wystudzenia.
    13. Polej ostudzone pierniczki miękkie rozpuszczoną gorącą czekoladą.

    Podpowiedź

    Ten przepis na pierniczki miękkie z miodem smakuje genialnie z polewą czekoladową. By ją wykonać dodaj posiekaną czekoladę do garnka lub rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
    Przepis na pierniczki alpejskie z miodem i powidłami śliwkowymiPrzepis na pierniczki alpejskie z miodem i powidłami śliwkowymi

    Masz upieczone pierniki? Czas poznać inne świąteczne przepisy!

    Miodowe pierniczki miękkie to nie jedyne przepisy, które znajdziesz w Kadax. Przygotowaliśmy także takie specjały jak ciasto na święta Bożego Narodzenia czy nalewkę z pigwy. Koniecznie wypróbuj zrobić także coś z innego przepisu i zachwyć swoją rodzinę zdolnościami kulinarnymi.

    Wesołych świąt Bożego Narodzenia!