Wielozadaniowy – skopek Olympia to akcesorium, które
dopasuje się do Twoich potrzeb. Materiały, z jakich je wykonano pozwalają na
kontakt z żywnością. Naczynie może też z powodzeniem pełnić funkcję czysto
dekoracyjną.
Pojemne – kamionkowe naczynie marki Kadax dostępne jest aż 3 rozmiarach,
dzięki czemu bez trudu znajdziesz odpowiedni model. Największa pojemność wynosi
1 litr, średnia – 0,5 litra, natomiast najmniejsza 0,3 litra.
Efektowny – swoją formą skopek Olympia wspaniale
odzwierciedla tradycyjne naczynie do przechowania mleka lub śmietany. Jego
rustykalny design oraz barwy brązu i beżu ciekawie przyozdobią większość
kuchni.
Wytrzymały – akcesorium stworzono z doskonałej jakości materiałów ceramicznych.
Ich właściwości sprawiają, że wyrób jest odporny na zarysowania oraz temperatury.
Możesz więc umieścić go w piekarniku i zmywarce.
Wykonany ręcznie – naczynie Olympia to świetny pomysł na prezent
dla każdego miłośnika nieoczywistego designu. Rękodzielniczy charakter naczynia zagwarantuje niepowtarzalność
każdego egzemplarza skopka.
Skopek Olympia to najlepszy dowód na
to, jak klasyczne akcesorium, niegdyś pozostające w codziennym użytku, może
przyozdobić nawet nowoczesną przestrzeń. Ten kamionkowy wyrób, odwzorowujące
tradycyjne naczynia służące do przechowania bądź przeniesienia śmietany albo
mleka, może posłużyć Ci na wiele różnych sposobów. Materiały ceramiczne są
neutralne w kontakcie z żywnością, dzięki czemu skopek nada się do serwowania
przypraw, sosów czy sałatek. Równie dobrze wyrób sprawdzi się w roli
doniczki na zioła lub rośliny.
Oferowany przez markę
Kadax Skopek odznacza się bardzo dużą wytrzymałością, dzięki której będziesz w
stanie korzystać z niego przez wiele lat. Trwała w swojej formie wypalana
ceramika została dodatkowo wzmocniona dużą warstwą lśniącego szkliwa – jedno
obecność uodparnia powierzchnię na potencjalnie zarysowania, a także
wyszczerbienia lub stłuczenia. Wzmożona odporność pozwoli Ci także na
błyskawiczne wyczyszczenie skopka w zmywarce, a nawet podgrzanie serwowanego w
nich dania w piekarniku bądź mikrofalówce.
Należysz do miłośników
tradycyjnego designu? A może masz taką osobę wśród swoich najbliższych? Skopek Olympia zadowoli wszystkich
wymagających. Brązowa powierzchnia zbiornika przypomina stworzoną z drewna
beczkę, z kolei wnętrze oraz pionowa wstawka z dedykowanym otworem są beżowe.
Naczynie możesz ustawić na parapecie, blacie czy stole, jak również zawiesić.
Wystarczy, że wybierzesz zadowalającą Cię pojemność skopka – 0.3 litra, 0,5
litra lub 1 litr – by móc cieszyć się uniwersalnymi zastosowaniami rękodzieła!
Wytwarzanie
produktów kamionkowych
Wykonane
z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych
wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele
lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że
naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z
kolejnych etapów procesu produkcji.
Najistotniejszym
krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty
kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest
przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub
garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego
wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces
suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około
dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z
kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.
Całkowicie
zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu
usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie
ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się
ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas
schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki
bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w
temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).
To
właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany
jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać
się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z
zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.
Zalety
i zastosowania kamionki
Kamionka
należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych.
Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej
praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby
tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza
się unikalnością.
Niezwykle
istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa
porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni
naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w
kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników
czy zapachów.
Wszystkie
te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą
się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również
niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie
i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by
dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.
Kluczowe
cechy wyrobów kamionkowych
Naczynia
kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz
funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa,
która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając
powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też
jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.
Innym
zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów
kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez
przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać
umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać
się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo
dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane
dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość
ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem
nieprzywierające.