kup więcej płać mniej

Skopek kamionkowy Olympia 1L

nr kat: 32009

73,99 zł
Pojemność (3 do wyboru) 1L
Zapłać za 30 dni

Wysyłka już Więcej Zamówienie będzie wysłane zgodnie z deklaracją na stronie lub w 24h od momentu opłacenia lub wybrania opcji za pobraniem. Zamówienia realizowane są w dni robocze

Stan magazynowy: W magazynie

Darmowa dostawa: Od 169 zł Więcej Darmowa dostawa Twoich zakupow dla wartości koszyka powyżej 169zł Sprawdź szczegóły

Zwrot do 30 dni Więcej Produkty możesz zwrócić w ciągu 30 dni Sprawdź szczegóły

Zamów ten produkt przez telefon. Nasi eksperci służą pomocą!

Wielozadaniowy – skopek Olympia to akcesorium, które dopasuje się do Twoich potrzeb. Materiały, z jakich je wykonano pozwalają na kontakt z żywnością. Naczynie może też z powodzeniem pełnić funkcję czysto dekoracyjną.

Pojemne – kamionkowe naczynie marki Kadax dostępne jest aż 3 rozmiarach, dzięki czemu bez trudu znajdziesz odpowiedni model. Największa pojemność wynosi 1 litr, średnia – 0,5 litra, natomiast najmniejsza 0,3 litra.

Efektowny –  swoją formą skopek Olympia wspaniale odzwierciedla tradycyjne naczynie do przechowania mleka lub śmietany. Jego rustykalny design oraz barwy brązu i beżu ciekawie przyozdobią większość kuchni.

Wytrzymały – akcesorium stworzono z doskonałej jakości materiałów ceramicznych. Ich właściwości sprawiają, że wyrób jest odporny na zarysowania oraz temperatury. Możesz więc umieścić go w piekarniku i zmywarce.

Wykonany ręcznie – naczynie Olympia to świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika nieoczywistego designu. Rękodzielniczy charakter naczynia zagwarantuje niepowtarzalność każdego egzemplarza skopka.

Skopek Olympia to najlepszy dowód na to, jak klasyczne akcesorium, niegdyś pozostające w codziennym użytku, może przyozdobić nawet nowoczesną przestrzeń. Ten kamionkowy wyrób, odwzorowujące tradycyjne naczynia służące do przechowania bądź przeniesienia śmietany albo mleka, może posłużyć Ci na wiele różnych sposobów. Materiały ceramiczne są neutralne w kontakcie z żywnością, dzięki czemu skopek nada się do serwowania przypraw, sosów czy sałatek. Równie dobrze wyrób sprawdzi się w roli doniczki na zioła lub rośliny.

Oferowany przez markę Kadax Skopek odznacza się bardzo dużą wytrzymałością, dzięki której będziesz w stanie korzystać z niego przez wiele lat. Trwała w swojej formie wypalana ceramika została dodatkowo wzmocniona dużą warstwą lśniącego szkliwa – jedno obecność uodparnia powierzchnię na potencjalnie zarysowania, a także wyszczerbienia lub stłuczenia. Wzmożona odporność pozwoli Ci także na błyskawiczne wyczyszczenie skopka w zmywarce, a nawet podgrzanie serwowanego w nich dania w piekarniku bądź mikrofalówce.

Należysz do miłośników tradycyjnego designu? A może masz taką osobę wśród swoich najbliższych? Skopek Olympia zadowoli wszystkich wymagających. Brązowa powierzchnia zbiornika przypomina stworzoną z drewna beczkę, z kolei wnętrze oraz pionowa wstawka z dedykowanym otworem są beżowe. Naczynie możesz ustawić na parapecie, blacie czy stole, jak również zawiesić. Wystarczy, że wybierzesz zadowalającą Cię pojemność skopka – 0.3 litra, 0,5 litra lub 1 litr – by móc cieszyć się uniwersalnymi zastosowaniami rękodzieła!

Wytwarzanie produktów kamionkowych

Wykonane z kamionki naczynia należą do jednych z najbardziej praktycznych i uznanych wyrobów. Odpowiednio przygotowane są w stanie posłużyć właścicielom przez wiele lat, zachowując przy tym niezmienioną formę. By jednak mieć pewność, że naczynie będzie spełniać nadaną mu rolę, konieczne jest wykonanie każdego z kolejnych etapów procesu produkcji.

Najistotniejszym krokiem jest dobór tworzywa. Masa porcelitowa, z której powstają produkty kamionkowe, może poszczycić się bardzo wysoką jakością. Gdy masa jest przygotowana do wyrobu, należy wybrać konkretną formę – na przykład kubka lub garnka – w której materiał pozostaje około 2-3 godzin, aż do swojego wyrośnięcia. W momencie, gdy forma zostaje wypełniona rozpoczyna się proces suszenia. Wysychanie i utwardzanie się masy porcelitowej zazwyczaj trwa około dobę, a w przypadku mniejszych przedmiotów proces ten przebiega szybciej. Z kolei większe naczynia mogą potrzebować więcej czasu do pełnego osuszenia.

Całkowicie zastygnięty produkt poddawany jest pierwszemu czyszczeniu, które ma na celu usunąć z powierzchni wyrobu ewentualnie niedoskonałości czy zanieczyszczenia. Następnie ma miejsce pierwsze wypalanie, uodporniające naczynie – zazwyczaj odbywa się ono w temperaturze około 900 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu powierzchni (czas schładzania jest uzależniony od wielkości wyrobu) usuwane są wszelkie pyłki bądź naleciałości, by mogło rozpocząć się szkliwienie i ponowne wypalanie (w temperaturze oscylującej wokół 1200 stopni Celsjusza).

To właśnie szkliwienie i drugie wypalanie są ostatnimi procesami, jakim poddawany jest wyrób kamionkowy. Niemniej jednak, jego ponowne stygnięcie musi odbywać się w sposób wolny i stopniowy. Zbyt nagły kontakt rozgrzanego naczynia z zimnym powietrzem mógłby błyskawicznie uszkodzić jego powierzchnię.

Zalety i zastosowania kamionki

Kamionka należy do najbardziej uniwersalnych i wielozadaniowych materiałów ceramicznych. Jej niesamowite właściwości sprawiają, że możliwe jest stworzenie z niej praktycznie każdego naczynia. Co więcej, proponowane przez markę Kadax wyroby tego typu są rękodziełami, dzięki czemu każdy egzemplarz danej serii odznacza się unikalnością.

Niezwykle istotną cechą wyrobów kamionkowych jest ich proekologiczny charakter. Masa porcelitowa, z jakiej konstruowane są wyroby Kadax, to materiał w pełni naturalny. Każde wykonane z nich naczynie jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie przekazując jej potencjalnie niekorzystnych składników czy zapachów.

Wszystkie te aspekty sprawiają, że kamionkowe kubki, talerze, miski bądź garnki cieszą się bardzo dużą popularnością. Poza sporą wytrzymałością odznaczają się również niebanalnym wyglądem – większość wyrobów utrzymana jest w rustykalnym klimacie i stonowanej kolorystyce, pozostającym przy tym na tyle uniwersalnymi, by dobrze skomponować się z niemal każdym wystrojem wnętrza.

Kluczowe cechy wyrobów kamionkowych

Naczynia kamionkowe są propozycjami odznaczającymi się bardzo dużą praktycznością oraz funkcjonalnością. Rękodzieła pokrywane są zazwyczaj sporą warstwą szkliwa, która nie tylko utrzymuje je w dobrym stanie wizualnym (zabezpieczając powierzchnię przed zarysowaniami, ścieraniem czy wyblaknięciem), ale też jeszcze bardziej wzmacnia trwałość wyrobu wytrzymałego w swojej naturze.

Innym zasługującym na szczególną uwagę aspektem jest odporność materiałów kamionkowych na wysokie temperatury. Wykonane z nich naczynia mogą być bez przeszkód umieszczane w piekarnikach czy kuchenkach mikrofalowych, by podgrzać umieszczoną w nich zawartość. Preferowana temperatura pożywienia zdoła utrzymać się przez relatywnie długi czas, gdyż naczynia kamionkowe odznaczają się bardzo dobrą izolacją ciepła. To, jakie produkty spożywcze lub wcześniej przygotowane dania zdecydujesz się w nich umieścić nie będzie w żaden sposób wpływać na łatwość ich późniejszego przełożenia – powłoki opcji kamionkowych są bowiem nieprzywierające.


Parametry dla Skopek Olympia
Więcej informacji
Marka KADAX
Waga [kg] 0.80
Odporność na uszkodzenia Tak
Seria Olympia
Przeznaczony do kontaktu z żywnością Tak
Kolor Brązowy
Średnica otworu [cm] 10
Powierzchnia Gładka
Średnica [cm] 14
Przeznaczenie Żywność
Dodatkowe atuty Odporność na uszkodzenia, Uniwersalność
Możliwość mycia w zmywarce Tak
Kod producenta K8753
Pojemność [ml] 1000
Możliwość sztaplowania Tak
Wysokość [cm] 19
Kształt Okrągły
Wariant główny Tak
Materiał Kamionka
Odporność na zabrudzenia Tak
Szerokość [cm] 15
Gwarancja 2 lata
Odporność na wysokie temperatury Tak
Rodzaj Skopki
Odporność na korozję Tak
Odporność na zarysowania Tak
Liczba sztuk 1
Możliwość używania w piekarniku Tak
Opinie dla Skopek Olympia

Sprawdź co Klienci myślą o naszym sklepie

Brak opinii o produkcie. Podziel się opinią o produkcie.
    Znaleźliśmy inne produkty, które mogą Cię zainteresować!