Rosnące temperatury i coraz dłuższe dni zwiastują pojawienie się w sklepach pysznych, polskich owoców sezonowych – truskawek, jagód, borówek i malin, które warto wykorzystać w lekkich deserach na lato.  W tym artykule podzielimy się najbardziej kreatywnymi i pysznymi przepisami, które są idealne na upalne dni. Szybko, smacznie i bez pieczenia – dokładnie tak, jak lubisz!

Spis Treści

    Malinowe tiramisu – pyszny deser na lato bez pieczenia

    Jeśli uwielbiasz desery na zimno z serkiem mascarpone, malinowe tiramisu jest czymś dla Ciebie. Ten deser zapożyczył formę tradycyjnego, włoskiego tiramisu, jednak gorycz kawy została zastąpiona w nim słodyczą świeżych malin. Jego przygotowanie nie wymaga spędzenia połowy dnia w kuchni – zajmie Ci to zaledwie chwilę, dzięki czemu będziesz miał więcej czasu na letni relaks. Naszym malinowym tiramisu można zajadać się z nim prosto z lodówki, co czyni je najlepszym deserem do walki z upałami!

    Składniki na około 6 porcji:

    • 300 g świeżych malin
    • 200 g włoskich biszkoptów typu Savoiardi
    • 250 g serka mascarpone
    • 250 ml śmietanki kremówki 30%
    • Pół słoiczka dżemu malinowego
    • Cukier lub substancja słodząca Twojego wyboru (opcjonalnie)

    Instrukcja krok po kroku:

    1. W misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno do momentu, aż po wyjęciu trzepaczki na jej powierzchni utworzy się sztywny czubek. Nie masz czym ubić śmietanki? Niezbędne akcesoria kuchenne znajdziesz u nas.
    2. Dodaj mascarpone do ubitej śmietanki i połącz je do utworzenia gładkiej masy.
    3. Jeśli chcesz, aby deser był bardzo słodki – posłodź masę cukrem lub wybranym słodzikiem do smaku. Możesz jednak pominąć ten krok – słodycz dżemu, biszkoptów i świeżych malin jest dla wielu osób wystarczająca.
    4. Rozcieńcz dżem w ok. 200 ml ciepłej wody.
    5. Zamocz biszkopt jeden po drugim w rozcieńczonym dżemie i po kolei układaj je w dużym płaskim naczyniu, takim jak nasze naczynie żaroodporne szklane z pokrywką 3,95 L.
    6. Wyłóż połowę kremu na pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów.
    7. Ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i wyłóż na nią resztę kremu.
    8. Pokrój maliny na pół i ułóż je na samej górze, tworząc jednolitą warstwę.
    9. Włóż tiramisu na kilka godzin do lodówki, aby biszkopty całkowicie zmiękły i podawaj schłodzone.
    deserdeser

    Kokosowy pudding chia z borówkami – fit deser na szybko bez laktozy

    Szukasz zdrowego deseru na lato, który zaspokoi Twojego wewnętrznego łasucha bez wyrzutów sumienia? Dobrze trafiłeś! Letnie desery bez laktozy z nasion chia to idealna opcja dla każdego, kto nie może lub nie chce spożywać mleka krowiego i jego produktów pochodnych.

    Masz nietolerancję laktozy? Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się przepysznym, kremowym i zdrowym deserem bez uporczywych dolegliwości trawiennych. To również doskonały słodycz dla każdego, kto jest na diecie roślinnej. Ze względu na niski indeks glikemiczny deser ten jest również ulubionym przysmakiem diabetyków.

    Składniki na około 4 porcje:

    • 400 ml mleka kokosowego z puszki
    • 40 g nasion chia
    • 40 g cukru lub substancji słodzącej Twojego wyboru
    • 200 g świeżych borówek

    Instrukcja krok po kroku:

    1. Dodaj cukier lub inny słodzik do mleka kokosowego i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
    2. Wsyp nasiona chia do posłodzonego mleka kokosowego i wymieszaj, aby zostały równomiernie rozłożone.
    3. Przykryj miskę i włóż do lodówki na kilka godzin, do zagęszczenia puddingu.
    4. Po tym czasie pomieszaj jeszcze raz i wyłóż do szklanek – takie rozwiązanie nie tylko prezentuje się świetnie, ale i jest niezwykle wygodne. W szklanki idealne do puddingu chia wyposażysz się u nas!
    5. W oddzielnej misce rozgnieć świeże borówki i wyłóż na porcje puddingu chia.
    6. Podawaj schłodzony.
    chiachia

    Tradycyjny deser na lato – budyń na zimno z sosem jagodowym

    Interesują Cię desery na lato z budyniem? Nic dziwnego! Nie da się nie kochać tego szybkiego i kremowego przysmaku, który jest prawdziwym ucieleśnieniem rozkoszy. Niezależnie od tego, czy organizujesz przyjęcie w swoim ogrodzie, czy po prostu masz ochotę na orzeźwiający deser po obiedzie – budyń na zimno z sosem jagodowym powinien zagościć na Twoim stole w lecie chociaż raz!

    Składniki na około 6 porcji:

    • 500 ml mleka
    • 30 g skrobi ziemniaczanej
    • 3 żółtka jajek
    • 2 łyżeczka masła
    • 4 łyżki cukru
    • 300 g jagód leśnych

    Instrukcja krok po kroku:

    1. W garnku połącz żółtka, cukier i łyżeczkę masła. 
    2. Dolej połowę mleka, podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj trzepaczką do połączenia składników.
    3. W oddzielnej misce połącz skrobię i resztę mleka do połączenia. U nas znajdziesz naczynia idealne do tego typu zadań!
    4. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mleko ze skrobią i mieszaj do zagęszczenia budyniu.
    5. Na oddzielnej patelni rozpuść drugą łyżeczkę masła i dodaj jagody z połową szklanki wody. W naszym sklepie oferujemy szeroki asortyment patelni i innego wyposażenia kuchennego.
    6. Gotuj do czasu, aż jagody rozmiękną i utworzy się gęsty sos.
    7. Budyń wyłóż do salaretek, polej sosem jagodowym i odłóż na pół godziny do lodówki.
    8. Podawaj schłodzony.
    budynbudyn

    Borówkowy deser na lato z lodami i bitą śmietaną

    Lodowy i śmietankowy deser na lato z borówkami amerykańskimi to doskonały sposób na wykorzystanie tego owocu. Idealnie wpasowuje się on smakowo w kremową słodycz lodów śmietankowych lub waniliowych, co czyni go idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka przepisu na szybki deser na zimno.

    Składniki na około 6 porcji:

    • 300 g lodów waniliowych lub śmietankowych
    • 300 g zmrożonych borówek
    • 200 g śmietanki kremówki 30%

    Instrukcja krok po kroku:

    1. Wyłóż lody i borówki do jednego naczynia.
    2. Zblenduj je blenderem ręcznym lub kielichowym do całkowitego połączenia.
    3. Włóż do zamrażalki do ponownego schłodzenia.
    4. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
    5. Nałóż lody do efektownych pucharków do deserów dostępnych w naszym sklepie, a następnie przyozdób świeżymi borówkami lub innymi sezonowymi owocami oraz bitą śmietaną. Smacznego!
    lodylody

    Rubinowa galaretka z pianką – orzeźwiający deser na lato z truskawek

    Rubinowa galaretka truskawkowa z pianką to niezwykle łatwy deser na zimno, który jeszcze bardziej umili Ci upalne, letnie dni. Ten wykwintny przysmak łączy w sobie wyrazistą słodycz dojrzałych truskawek, jedwabistą konsystencję klasycznej galaretki i orzeźwiający akcent pianki. Nasz przepis na rubinową galaretkę oczaruje Twoje kubki smakowe i sprawi, że będziesz mieć ochotę na więcej!

    Składniki na ok. 4 porcje:

    • 400 g świeżych truskawek
    • 4 łyżki cukru lub substancji słodzącej Twojego wyboru
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1 opakowanie galaretki truskawkowej z saszetki

    Instrukcja krok po kroku:

    1. Zmieszaj żelatynę z połową szklanki ciepłej, lecz nie gorącej wody i odstaw na kilka minut.
    2. Truskawki umyj oraz pozbądź je szypułek.
    3. Zblenduj owoce z cukrem lub innym słodzikiem do utworzenia gładkiego musu.
    4. Dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie i wyłóż do miseczek.
    5. Galaretkę truskawkową z saszetki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ubij przy użyciu miksera ręcznego lub trzepaczki do uzyskania konsystencji piany.
    6. Nałóż piankę na galaretkę truskawkową w miseczkach.
    7. Odłóż galaretkę do lodówki do stężenia.
    8. Podawaj schłodzoną. Smacznego!
    piankapianka

    Najlepsze przepisy na letnie desery tylko z Kadax

    Któryś z naszych przepisów na letnie desery wpadł Ci w oko, jednak brakuje Ci narzędzi niezbędnych do ich przygotowania? Nic się nie martw! Sporządź listę zakupów i zaopatrz się w wyposażenie do kuchni, z którym łatwo i szybko wykonasz nasze desery. Dzięki temu upalne dni staną się jeszcze piękniejsze – tak więc nie czekaj dłużej i wzbogać swoje lato o odrobinę słodkości!

    deserdeser