Nie masz pomysłów na mięso z piekarnika? Mamy rozwiązanie Twoich problemów. Poniżej przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na przepyszne mięsa pieczone z wieprzowiny, schabu, kurczaka i indyka. Wybierz przepis, który najbardziej odpowiada Twojemu podniebieniu i zachwyć gości swoim kulinarnym talentem!

Spis Treści

    Kilka porad przed pieczeniem mięsa w piekarniku

    Mięso pieczone w piekarniku jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad. Proces pieczenia pozwala na stworzenie soczystych potraw bez konieczności używania dużej ilości oleju. Takie potrawy są więc nie tylko pyszne, ale i zdrowsze niż te przygotowywane na klasycznej patelni.

    Jeśli jednak chcesz zachwycić wszystkich swoim mięsem z piekarnika, to musisz zadbać o odpowiednie naczynia. To, w czym pieczesz, może mieć znamienny efekt na smakowitość potraw. Słabej jakości blaszki mogą nadawać potrawom metaliczny posmak, a niskiej jakości naczynia żaroodporne mogą bezlitośnie zniweczyć godziny przygotowań do pysznego obiadu swoim pęknięciem podczas pieczenia.

    Najlepszym rozwiązaniem jest klasyka. Jeśli chcesz, by danie z piekarnika zachwyciło wszystkich rozważ zakup wysokiej jakości naczyń żaroodpornych lub naczyń żeliwnych. Zaskoczyła Cię druga propozycja? Te „archaiczne” naczynia wciąż są dostępne w dobrym sklepach z wyposażeniem do kuchni. Choć są nieco droższe niż naczynia żaroodporne, to smakowitość dań zapiekanych z żaroodpornym naczyniu przewyższa nowoczesne rozwiązania.

    Jeśli więc do tej pory cały czas narzekałaś na ulubioną wieprzowinę z piekarnika, gdyż coś ciągle Ci w niej nie pasowało, to bardzo możliwe, że pora zmienić naczynie! Specjalnie na taką okazję przygotowaliśmy specjalną ofertę w Kadax, dzięki której możesz tanio kupić wysokiej jakości naczynia do zapiekania, które pozwolą Ci wydobyć swojski smak każdej potrawy.

    Soczyste mięso pieczone – schab pieczony po swojskuSoczyste mięso pieczone – schab pieczony po swojsku

    Pomysł 1: Soczyste mięso pieczone – schab pieczony po swojsku

    Taki soczysty schab świetnie komponuje się z puree z ziemniaków.

    Sposób przygotowania:
    1. Umyj schab pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
    2. Wymieszaj przyprawy i ząbki czosnku w misce.
    3. Zwiąż schab nicią do pieczenia mięsa.
    4. Natrzyj schab przyprawami.
    5. Zawiń szczelnie w folię.
    6. Włóż schab na minimum 12 godzin do lodówki.
    7. Zdejmij folię i ściągnij nadmiar marynaty. Przełóż nadmiar marynaty do miseczki.
    8. Obsmaż schab na patelni z obu stron na maksymalnym gazie przez około minutę.
    9. Zdejmij schab z patelni i umieść w rękawie do pieczenia.
    10. Umieść mięso w piekarniku w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
    11. Piecz około 30 minut.
    12. Propozycja podania: z ziemniakami i warzywami
    Składniki:
    • kawałek schabu bez kości – 1,5 kg
    • ząbki czosnku – 6 sztuk
    • majeranek – 3 płaskie łyżki
    • sól – 2 płaskie łyżki
    • pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
    • pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
    • smalec – 2 łyżki

    Pomysł 2: Żeberka z piekarnika

    Sposób przygotowania:
    1. Przekrój żeberka na pół.
    2. Zrób marynatę z musztardy, płynnego miodu, oleju, łyżki majeranki, łyżeczki słodkiej papryki, soli, pieprzu i ziela angielskiego.
    3. Następnie nacieramy marynatą całe żeberka.
    4. Przykryj je i przełóż do lodówki na min. 30 minut.
    5. Wyjmij żeberka z lodówki.
    6. Włóż żeberka do naczynia żaroodpornego.
    7. Dodaj obraną cebulę, paprykę pokrojoną w grubsze paski i dodaj czosnek w ząbkach.
    8. Wlej do naczynia 1/3 szklanki ciemnego piwa.
    9. Przykryj szczelnie żaroodporne i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę na trybie góra-dół.
    10. Wyjmij naczynie z piekarnika.
    11. Wyjmij mięso pieczone z naczynia i ułóż je na blaszce.
    12. Polej mięso sosem z naczynia żaroodpornego.
    13. Blaszkę z żeberkami umieść na najwyższej półce, a warzywa na najniższej.
      Po kilku minutach przewróć żeberka na drugą stronę i powtórz czynność z drugiej stronu.
    Składniki:
    • żeberka wieprzowe – 1 kg
    • musztarda – 1 łyżka
    • ząbki czosnku – 6 sztuk
    • 1/3 szklanki piwa
    • płynny miód – 4 łyżki
    • cebula – 1 sztuka
    • papryka – 1 sztuka
    • olej – 4 łyżki
    • przyprawy: liście laurowe, majeranek, papryka, sól, pieprz, ziele angielskie
    Żeberka z piekarnikaŻeberka z piekarnika

    Pomysł 3: Karkówka pieczona z ziemniakami

    Sposób przygotowania:
    1. Umyj karkówkę i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
    2. Przygotuj marynatę i wysmaruj nią karkówkę.
    3. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
    4. Pokrój ziemniaki w krążki, a cebulę w półksiężyce.
    5. Włóż do naczynia żaroodpornego karkówkę, ziemniaki i cebulę.
    6. Piecz około 70 minut w 180 stopniach pod przykryciem.
    7. Piecz jeszcze 15 minut bez przykrycia, by ziemniaki mogły się nieco zarumienić.
    Składniki:
    • kilogram mięsa z karkówki,
    • ziemniaki – 8 sztuk
    • cebula – 4 sztuki
    Skladniki na marynatę:
    • czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
    • papryka słodka – 0,5 łyżeczki
    • papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
    • pieprz ziołowy – 0,5 łyżeczki
    • suszone pomidory z bazylią – 0,5 łyżeczki
    • tymianek – 1 łyżka
    • sos sojowy – 3 łyżki
    • musztarda – 3 łyżeczki
    • olej – 5 łyżek
    • sól

    Propozycja podania

    Karkówka z piekarnika to typowo swojskie danie, dlatego dobrze zestawić je z równie swojskimi dodatkami – pieczone ziemniaki i ogórki kiszone pokrojone w plasterki będą idealnym rozwiązaniem.

    Pomysł 4: Pieczone mięso mielone z ziemniakami

    Sposób przygotowania:
    1. Podsmaż mięso na patelni.
    2. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do podsmażonego mięsa.
    3. Dodaj na patelnię przyprawy.
    4. Wlej bulion warzywny i słodką śmietankę.
    5. Doprowadź do wrzenia.
    6. Zmniejsz ogień na minimum i duś przez około godzinę.
    7. Pod koniec duszenia dodaj ajwar, sól i pieprz.
    8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
    9. Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do mięsa z patelni.
    10. Przełóż farsz mięsny do naczynia żaroodpornego.
    11. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry
    12. Wyłóż na mięso w naczyniu.
    13. Skrop oliwą lub olejem.
    14. Piecz 40-45 minut.
    Składniki:
    • mięso mielone z kurczaka lub indyka – 500 g
    • ziemniaki – 1 kg
    • cebula – 2 sztuki
    • śmietanka 30% – 150 ml
    • ajwar – 2 łyżki
    • papryka czerwona – 1 sztuka
    • papryka żółta – 2 sztuki
    • bulion warzywny – 250 ml
    • masło – 1 łyżka
    • majeranek – 1 łyżeczka
    • papryka słodka – 2 łyżeczki
    • papryka ostra – 1/2 łyżeczki
    • sól
    • pieprz
    Pieczone mięso mielone z ziemniakamiPieczone mięso mielone z ziemniakami

    Pomysł 5: Mielone mięsa pieczone w piekarniku

    Sposób przygotowania:
    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
    3. Podsmaż na złoto na patelni z łyżką masła lub oleju.
    4. Włóż do miski mięso mielone i podsmażoną cebulkę.
    5. Wbij jajka i dodaj przyprawy.
    6. Wymieszaj dłonią, aż mięso stanie się kleiste.
    7. Uformuj kotlety i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    8. Włóż blaszkę z kotletami na górną półkę nagrzanego piekarnika.
    9. Piecz 30-40 minut.
    Składniki:
    • mięso mielone wieprzowe – 1,5 kg
    • cebula – 3 sztuki
    • jajka – 2 sztuki
    • przyprawy:
      • sól – 1 łyżeczka
      • pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
      • pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
      • słodka czerwona papryka – 1 łyżeczka
      • olej – 2 łyżki

    Propozycja podania

    Takie potrawy nie lubią wymyślnych dodatków. Wystarczy podać je ze szpinakiem lub innymi warzywami, które dodatkowo podkreślą ich smak.