Nie masz pomysłów na mięso z piekarnika? Mamy rozwiązanie Twoich problemów. Poniżej przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na przepyszne mięsa pieczone z wieprzowiny, schabu, kurczaka i indyka. Wybierz przepis, który najbardziej odpowiada Twojemu podniebieniu i zachwyć gości swoim kulinarnym talentem!
Spis Treści
Kilka porad przed pieczeniem mięsa w piekarniku
Mięso pieczone w piekarniku jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad. Proces pieczenia pozwala na stworzenie soczystych potraw bez konieczności używania dużej ilości oleju. Takie potrawy są więc nie tylko pyszne, ale i zdrowsze niż te przygotowywane na klasycznej patelni.
Jeśli jednak chcesz zachwycić wszystkich swoim mięsem z piekarnika, to musisz zadbać o odpowiednie naczynia. To, w czym pieczesz, może mieć znamienny efekt na smakowitość potraw. Słabej jakości blaszki mogą nadawać potrawom metaliczny posmak, a niskiej jakości naczynia żaroodporne mogą bezlitośnie zniweczyć godziny przygotowań do pysznego obiadu swoim pęknięciem podczas pieczenia.
Najlepszym rozwiązaniem jest klasyka. Jeśli chcesz, by danie z piekarnika zachwyciło wszystkich rozważ zakup wysokiej jakości naczyń żaroodpornych lub naczyń żeliwnych. Zaskoczyła Cię druga propozycja? Te „archaiczne” naczynia wciąż są dostępne w dobrym sklepach z wyposażeniem do kuchni. Choć są nieco droższe niż naczynia żaroodporne, to smakowitość dań zapiekanych z żaroodpornym naczyniu przewyższa nowoczesne rozwiązania.
Jeśli więc do tej pory cały czas narzekałaś na ulubioną wieprzowinę z piekarnika, gdyż coś ciągle Ci w niej nie pasowało, to bardzo możliwe, że pora zmienić naczynie! Specjalnie na taką okazję przygotowaliśmy specjalną ofertę w Kadax, dzięki której możesz tanio kupić wysokiej jakości naczynia do zapiekania, które pozwolą Ci wydobyć swojski smak każdej potrawy.
Pomysł 1: Soczyste mięso pieczone – schab pieczony po swojsku
Taki soczysty schab świetnie komponuje się z puree z ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Umyj schab pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Wymieszaj przyprawy i ząbki czosnku w misce.
- Zwiąż schab nicią do pieczenia mięsa.
- Natrzyj schab przyprawami.
- Zawiń szczelnie w folię.
- Włóż schab na minimum 12 godzin do lodówki.
- Zdejmij folię i ściągnij nadmiar marynaty. Przełóż nadmiar marynaty do miseczki.
- Obsmaż schab na patelni z obu stron na maksymalnym gazie przez około minutę.
- Zdejmij schab z patelni i umieść w rękawie do pieczenia.
- Umieść mięso w piekarniku w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Piecz około 30 minut.
- Propozycja podania: z ziemniakami i warzywami
Składniki:
- kawałek schabu bez kości – 1,5 kg
- ząbki czosnku – 6 sztuk
- majeranek – 3 płaskie łyżki
- sól – 2 płaskie łyżki
- pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- smalec – 2 łyżki
Pomysł 2: Żeberka z piekarnika
Sposób przygotowania:
- Przekrój żeberka na pół.
- Zrób marynatę z musztardy, płynnego miodu, oleju, łyżki majeranki, łyżeczki słodkiej papryki, soli, pieprzu i ziela angielskiego.
- Następnie nacieramy marynatą całe żeberka.
- Przykryj je i przełóż do lodówki na min. 30 minut.
- Wyjmij żeberka z lodówki.
- Włóż żeberka do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj obraną cebulę, paprykę pokrojoną w grubsze paski i dodaj czosnek w ząbkach.
- Wlej do naczynia 1/3 szklanki ciemnego piwa.
- Przykryj szczelnie żaroodporne i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę na trybie góra-dół.
- Wyjmij naczynie z piekarnika.
- Wyjmij mięso pieczone z naczynia i ułóż je na blaszce.
- Polej mięso sosem z naczynia żaroodpornego.
- Blaszkę z żeberkami umieść na najwyższej półce, a warzywa na najniższej.
Po kilku minutach przewróć żeberka na drugą stronę i powtórz czynność z drugiej stronu.
Składniki:
- żeberka wieprzowe – 1 kg
- musztarda – 1 łyżka
- ząbki czosnku – 6 sztuk
- 1/3 szklanki piwa
- płynny miód – 4 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- papryka – 1 sztuka
- olej – 4 łyżki
- przyprawy: liście laurowe, majeranek, papryka, sól, pieprz, ziele angielskie
Pomysł 3: Karkówka pieczona z ziemniakami
Sposób przygotowania:
- Umyj karkówkę i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
- Przygotuj marynatę i wysmaruj nią karkówkę.
- Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
- Pokrój ziemniaki w krążki, a cebulę w półksiężyce.
- Włóż do naczynia żaroodpornego karkówkę, ziemniaki i cebulę.
- Piecz około 70 minut w 180 stopniach pod przykryciem.
- Piecz jeszcze 15 minut bez przykrycia, by ziemniaki mogły się nieco zarumienić.
Składniki:
- kilogram mięsa z karkówki,
- ziemniaki – 8 sztuk
- cebula – 4 sztuki
Skladniki na marynatę:
- czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
- papryka słodka – 0,5 łyżeczki
- papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy – 0,5 łyżeczki
- suszone pomidory z bazylią – 0,5 łyżeczki
- tymianek – 1 łyżka
- sos sojowy – 3 łyżki
- musztarda – 3 łyżeczki
- olej – 5 łyżek
- sól
Propozycja podania
Pomysł 4: Pieczone mięso mielone z ziemniakami
Sposób przygotowania:
- Podsmaż mięso na patelni.
- Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do podsmażonego mięsa.
- Dodaj na patelnię przyprawy.
- Wlej bulion warzywny i słodką śmietankę.
- Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień na minimum i duś przez około godzinę.
- Pod koniec duszenia dodaj ajwar, sól i pieprz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do mięsa z patelni.
- Przełóż farsz mięsny do naczynia żaroodpornego.
- Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plastry
- Wyłóż na mięso w naczyniu.
- Skrop oliwą lub olejem.
- Piecz 40-45 minut.
Składniki:
- mięso mielone z kurczaka lub indyka – 500 g
- ziemniaki – 1 kg
- cebula – 2 sztuki
- śmietanka 30% – 150 ml
- ajwar – 2 łyżki
- papryka czerwona – 1 sztuka
- papryka żółta – 2 sztuki
- bulion warzywny – 250 ml
- masło – 1 łyżka
- majeranek – 1 łyżeczka
- papryka słodka – 2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- sól
- pieprz
Pomysł 5: Mielone mięsa pieczone w piekarniku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Podsmaż na złoto na patelni z łyżką masła lub oleju.
- Włóż do miski mięso mielone i podsmażoną cebulkę.
- Wbij jajka i dodaj przyprawy.
- Wymieszaj dłonią, aż mięso stanie się kleiste.
- Uformuj kotlety i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż blaszkę z kotletami na górną półkę nagrzanego piekarnika.
- Piecz 30-40 minut.
Składniki:
- mięso mielone wieprzowe – 1,5 kg
- cebula – 3 sztuki
- jajka – 2 sztuki
- przyprawy:
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
- słodka czerwona papryka – 1 łyżeczka
- olej – 2 łyżki
Propozycja podania