Dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkich wypieków. Pieczenie bez dodatku cukru i szklanek oleju może być równie smaczne i syte. W naszym artykule nie tylko pokażemy Ci przepisy na najbardziej dietetyczne ciasta, lecz również powiemy, jak zrobić zdrowy wypiek korzystając z tradycyjnych przepisów.

Spis Treści

    Tradycyjne vs dietetyczne ciasta – czym się różnią?

    Na pewno nie będzie to dla Ciebie zaskoczeniem, jeśli napiszemy, że dietetyczne ciasto różni się przede wszystkim swoją kalorycznością. Podczas gdy tradycyjne wypieki potrafią mieć nawet kilka tysięcy kalorii na blachę. Wszystko zależy od tego, z jakich składników są wykonane.

    Zjadając mały kawałek ciasta często podbijamy dzienną kaloryczność nawet o 600 kcal. Wiesz co ma podobną kalorykę? Syty obiad z kurczakiem, ryżem i warzywami. Choć to porównanie dobrze obrazuje różnicę objętościową żywności, to zdecydowanie nie oddaje podobnej smakowitości. W końcu co Ci po kurczaku z ryżem, jeśli od rana „chodzi za Tobą” czekoladowe ciasto.

    Możesz jeść bez wyrzutów sumienia takie wypieki, jeśli tylko wiesz, jak je przygotować. Wystarczy, że zastąpisz tradycyjne składniki ich zdrowszymi zamiennikami, a kaloryczność blachy zmniejszy się magicznie z kilku tysięcy na niespełna tysiąc. Dzięki temu nie będziesz musiała/ musiał rezygnować ze słodkości na diecie odchudzającej!

    ciastociasto

    Jak zamienić każdy wypiek w dietetyczne ciasto? 5 zasad zdrowego odżywiania

    Kluczem jest odpowiednia identyfikacja tego, co najbardziej podbija kaloryczność potrawy. Jest kilka popularnych składników, które z pewnością zawiera Twoje ulubione ciasto, a zamiana ich na mniej kaloryczne i zdrowe zamienniki pomoże Ci uzyskać efekt „odchudzenia” wypieku.

    Zasada 1: Zamień zwykły cukier na mniej kaloryczne zamienniki

    Z reguły głównym winowajcą jest zwykły cukier. Zawiera on aż 4 kcal na 1 gram produktu, co oznacza, że przysłowiowa łyżeczka do herbaty to aż 46 kcal!

    Najczęściej pierwszą myślą osób początkujących w zdrowym odżywianiu jest zamiana białego cukru na brązowy. Jest to pewien krok w stronę zdrowia, ale musisz wiedzieć, że kaloryczność obu jest taka sama. Nie zyskasz więc efektu „odchudzenia” ciasta.

    Czym więc można zamienić taki cukier? Zła wiadomość jest taka, że ksylitol i stewia mają podobną kaloryczność – odpowiednio 17 i 20 kcal na 1 łyżeczkę. Najlepszym rozwiązaniem będzie erytrytol. To substancja słodząca zero kalorii, która jest idealnym składnikiem na niskokaloryczne ciasta, a przy tym świetnie sprawdzi się w przypadku cukrzyków.

    erytrytolerytrytol

    Wniosek

    Zamień cukier na erytrytol.

    Zasada 2: Zamień śmietankę na lżejsze jogurty

    Choć dla wprawionych gospodyń taka propozycja może wydawać się herezją, to taka zamiana może Ci bardzo pomóc w przejściu na zdrowe odżywianie. 100 gram śmietanki 30% ma niemal 200 kcal, a 100g jogurtu naturalnego zaledwie 60 kcal. Różnica jest znaczna, gdy podwoimy lub potroimy te wartości zgodnie z zaleceniami przepisu. Wówczas przy 300 gram zamiast pochłaniać 600 kcal, zjadamy zaledwie 180. Brzmi rozsądnie, prawda?

    smietankasmietanka

    Zasada 3: Zamień tłuste na light

    Pozostając nieco w temacie śmietanki, możesz również zamienić wszystkie wysokotłuszczowe składniki z przepisu na produkty light. Sery, jogurty, śmietanki czy mleko w wersji fit równie dobrze sprawdzą się do wypieku, a uczynią ciasto znacznie mniej kalorycznym.

    mlekomleko

    Zasada 4: Zamień zwykłą czekoladę na gorzką

    Polub się z gorzką czekoladą! Wiemy, że nie ma ona takiej samej smakowitości jak pyszne mleczne odmiany, jednak możesz jeść ją z dodatkiem wspomnianego wyżej erytrolu! Tylko pomyśl dodając do czekolady gorzkiej nieco słodkości, podrasujesz jej smak! Wtedy możesz nawet wykonywać zdrowe ciasta z polewą czekoladową!

    czekoladaczekolada

    Zasada 5: Zamień mąkę pszenną na ...

    Sposobów na zamianę mąki pszennej jest mnóstwo. Możesz np. wyczarować pyszne ciasto z fasoli! To wcale nie jest żart. Z czerwonej fasoli z puszki wychodzi przepyszne ciasto czekoladowe. I uwierz nam: nikt się nie domyśli, co było głównym składnikiem wypieku.

    Jeśli jednak chcesz wykonać dietetyczny deser bez aż tak drastycznych zmian, to dobrym pomysłem będzie zamiennik mąki pszennej. Do ciast dobrze sprawdzi się:

    • mąka orkiszowa,
    • mąka owsiana,
    • mąka jaglana,
    • mąka kukurydziana,
    • mąka kokosowa – tylko do kruchych ciast,
    • mąka ryżowa – do kruchych ciast i biszkoptów.
    mąkamąka

    Podpowiedź

    Wiemy, jak drogie są ekologiczne mąki, ale znamy pewien sposób, jak zrobić je znacznie taniej! Mąkę owsianą możesz łatwo wyczarować z płatków. Wystarczy, że zblendujesz płatki owsiane w blenderze stojącym. Do mąki jaglanej posłuży Ci kasza jaglana, którą uprzednio musisz przelać wrzątkiem i położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków. Przy 1 kg produktu musisz piec kaszę około 1 godziny w temperaturze 100-120 stopni.

    5 przepisów na pyszne i zdrowe ciasta

    Od teorii do praktyki. Przejdźmy do przepisów, które pomogą Ci stworzyć dietetyczny deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia! Poniżej znajdziesz proste przepisy na pyszne desery, które będą zdrową przekąską na Twojej diecie odchudzającej. Wykonanie każdego z nich nie powinno zająć Ci więcej niż 20 minut (bez czasu pieczenia).

    Wypieki w dietetycznej wersji będą świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub małą słodkość do kawy.

    Pomysł 1: Dietetyczne ciasto czekoladowe w 5 minut!

    Dieta i czekolada? To połączenie jest możliwe! Z poniższego przepisu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto z czekoladą, które będzie mieć nawet połowę mniej kalorii niż tradycyjny wypiek. To brownie podbije serca każdego łakomczucha!

    Składniki:

    • 1,5 szklanki mąki owsianej
    • 4 łyżki kakao lub karobu
    • 1 szklanka erytrytolu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 3 łyżki oleju kokosowego
    • 1 szklanka wody
    • szczypta soli

    Sposób wykonania:

    1. Dodaj do miski mąkę, kakao, sodę, sól i cukier. Wymieszaj.
    2. Wlej ekstrakt z wanilii, olej, ocet i wodę. Wymieszaj.
    3. Wyłóż małą tortownicę papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
    4. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

    Do posypania ciasta możesz użyć wiórki kokosowe lub nasiona chia.

    mąkamąka

    Pomysł 2: Dietetyczna szarlotka

    Składniki:

    Na ciasto:

    • 10 łyżek mąki owsianej
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek erytrytolu
    • 30g masła
    • 2 łyżki jogurtu 0%
    • jajko
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Na mus:

    • 1,5 kg jabłek
    • 3 łyżki cynamonu
    • 2 łyżki erytrolu

    Na kruszonkę:

    • 40 g masła
    • łyżka mąki kokosowej
    • 3 łyżki mąki owsianej
    • 4 łyżki erytrytolu

    Sposób wykonania:

    1. Wyrób ciasto z podanych składników i uformuj kulę.
    2. Wsadź do lodówki na około godzinę.
    3. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
    4. W międzyczasie zetrzyj jabłka i wrzuć je do garnka.
    5. Duś jabłka z cukrem przez około 20 min i pod koniec dodaj cynamon.
    6. Wyrób kruszonkę z podanych składników, przesyp do pojemnika i wsadź do zamrażalnika.
    7. Posmaruj formę do pieczenia masłem.
    8. Wyjmij z lodówki masę na ciasto i rozgnieć ją na dnie formy.
    9. Nałóż mus jabłkowy na spód.
    10. Wyjmij kruszonkę z zamrażalki i posyp nią ciasto.
    szarlotkaszarlotka

    Pomysł 3: Fit ciasto marchewkowe

    Składniki:

    • 3 marchewki
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mąki owsianej
    • 50 g erytrytolu (lub cukier brzozowy)
    • 50 g orzechów włoskich
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób wykonania:

    1. Umyj marchewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odłóż do miski.
    2. Zblenduj na proch orzechy włoskie.
    3. W innej misce wymieszaj wszystkie składniki sypkie.
    4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    5. Do dużej miski wbij 2 jajka i erytrytol. Zmiksuj je na wysokich obrotach do uzyskania jasnej puszystej masy.
    6. Dodaj startą marchewkę i wsyp składniki sypkie z orzechami.
    7. Wymieszaj całość.
    8. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica formy powinna mieć około 20 cm.
    marchewkamarchewka

    Pomysł 4: Sernik jogurtowy w zdrowej wersji

    Spód:

    • 9 łyżek otrębów
    • 4 żółtka
    • 6 łyżek mleka o niskiej zawartości tłuszczu
    • 50 g gorzkiej czekolady

    Masa sernikowa:

    • 400 g jogurtu
    • 400 g twarogu
    • 4 białka
    • 2 budynie śmietankowe bez cukru
    • wiórki kokosowe
    • 2 łyżki erytrytolu

    Sposób wykonania:

    1. Zetrzyj czekoladę na tarce.
    2. Wymieszaj z otrębami.
    3. Dodaj żółtka i mleko. Wymieszaj jeszcze raz.
    4. Wyłóż do tortownicy i piecz około 10 minut w 170 stopniach.
    5. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj erytrytol.
    6. Wymieszaj twaróg z jogurtem i budyniami.
    7. Połącz ostrożnie z białkową pianą.
    8. Wyłóż masę na spód.
    9. Piecz 50 minut w 170 stopniach.

    Ewentualnie: Do masy serowej możesz dodać ulubione suszone owoce, np. rodzynki lub śliwki.

    serniksernik

    Pomysł 5: Fit rafaello z kaszy jaglanej

    Składniki:

    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 3 szklanki mleka roślinnego
    • 1 szklanka wody
    • 6 łyżek erytrytolu
    • 200 gram wiórków kokosowych

    Sposób wykonania:

    1. Zalej kaszę dwoma szklankami mleka roślinnego i 1 szklanką wody.
    2. Gotuj około 20 minut aż kasza będzie miękka.
    3. Dodaj do masy wiórki kokosowe i 6 łyżek erytrytolu.
    4. Zalej szklanką mleka i ponownie gotuj około 10-15 minut.
    5. Zbleduj na gładką masę.
    6. Wlej do tortownicy.
    7. Posyp wiórkami
    8. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
    rafaellorafaello

    Najbardziej dietetyczne ciasto – podsumowanie

    Jak widzisz, dieta nie musi być taka straszna! Spory wybór wśród dietetycznych ciast zdecydowanie ułatwia wytrwanie na niskiej kaloryczności. Nasze propozycje wypieków z płatkami owsianymi czy kaszą jaglaną pomogą Ci zaspokoić ochotę na słodkie na drugie śniadanie.

    ciastociasto