Przetwory jesienne na zimę to doskonały sposób na to, aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców na długo po tym, jak skończy się na nie sezon. W końcu nie ma nic smaczniejszego, niż wspomnienie złotej jesieni, gdy na zewnątrz mróz! Szukasz inspiracji na kreatywne wykorzystanie jesiennych plonów? Tak więc koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepsze przepisy na jesienne przetwory, które zapewnią Ci bogactwo smaków i witamin przez całą zimę.

Spis Treści

    Jakie przetwory jesienne na zimę warto zrobić?

    Dobre przetwory na zimę to takie, które w pełni wykorzystują jesienne owoce i warzywa. W dzisiejszych czasach sporo z nich jest dostępnych w sklepach przez cały rok, ale to właśnie jesień przynosi najsmaczniejsze i najświeższe plony – dlatego swoje jesienne produkty na przetwory warto pozyskać z lokalnych gospodarstw. Weki powinien wziąć pod uwagę również każdy ten, kto uprawia warzywa i owoce na swojej działce i ma ich więcej, niż wie, co z nimi zrobić!

    Oto jesienne produkty sezonowe, z których warto zrobić przetwory na zimę:

    • Jabłka – polskie odmiany, takie jak gala, ligol, szara renata czy antonówka to prawdziwe złoto, które jest pożądane w wielu zakątkach świata! Doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju wekach i są niezwykle łatwe do przygotowania. Obróbka nadaje im jeszcze większej głębi smaku, która poprawi Ci humor nawet w najzimniejsze dni.
    • Jeżyna – dżemy i konfitury z tego owocu charakteryzują się nie tylko obłędnym smakiem, ale i intensywną barwą, która wzbogaci każdy słodki przysmak. Wystarczy pajda swojskiego chleba i odrobina masła, aby jesienne przetwory z jeżyn zabłysnęły.
    • Dynia – dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw na przetwory jesienne na zimę – i nic dziwnego! To prawdziwa królowa jesieni, która każdego roku zachwyca swoim żywym kolorem i wyrazistym smakiem. Dynię można przygotować zarówno na słodko, jak i słono – tutaj nie ma ograniczeń!
    • Kalafior – sezon na kalafior przypada na październik, więc właśnie wtedy warto przygotować z niego jesienne przetwory – to przepyszny i zdrowy dodatek do każdego dania.

    Pamiętaj!

    Sezon na większość z tych warzyw i owoców zaczyna się już na początku września, co daje Ci mnóstwo czasu na przygotowanie z nich pysznych przetworów jesiennych na zimę!

    Zanim zaczniesz – upewnij się jednak, że masz pod ręką odpowiednie wyposażenie. U nas znajdziesz wszystkie akcesoria do przetworów, których potrzebujesz – zakup odpowiednich słoików, butelek i zakrętek sprawi, że przygotowanie domowych przetworów jesiennych nie będzie niczym trudnym. 

    przygotowanie przetworówprzygotowanie przetworów

    2 sposoby na jesienne przetwory z jabłek – dla dzieci i dorosłych!

    Mus jabłkowy

    Jesienne owoce to doskonałe składniki do zawekowania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mus jabłkowy jest jak płynne złoto, które można dodawać do niemal wszystkich słodkich dań, a także wyjadać prosto ze słoiczka. Do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu!

    1. Obierz jabłka ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
    2. Włóż kawałki jabłek do garnka i zalej wodą, tak aby ledwo je pokrywała.
    3. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż jabłka zmiękną.
    4. W razie potrzeby dolej lub odlej trochę wody i wciąż gotuj do uzyskania konsystencji musu.
    5. Dosłódź do smaku przy pomocy cukru, miodu lub słodzika Twojego wyboru.
    6. Zblenduj mus lub przetrzyj go przez sitko, jeśli zależy Ci na jak najgładszej konsystencji.

    Przelej do słoików i zawekuj – tutaj dowiesz się, jak zawekować słoik w garnku i piekarniku, a nawet w zmywarce!

    mus jabłkowymus jabłkowy

    Dżem jabłkowy z miodem i cynamonem

    1. Przygotuj jabłka, cytrynę, cynamon i miód.
    2. Obierz jabłka ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
    3. Włóż kawałki jabłek do garnka zalej odrobiną wody, tak aby się nie przypaliły.
    4. Dodaj kilka kropel soku z cytryny, szczyptę cynamonu i miód – ilość miodu i przypraw zależy od Twoich własnych preferencji smakowych.
    5. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, do uzyskania gęstej konsystencji.
    6. Spasteryzuj dżem – i gotowe! Dodawaj go do chleba, budyniów i naleśników, a nawet herbat – rozgrzewający cynamon z pewnością umili Ci zimowe dni.
    przetwory z jabłekprzetwory z jabłek

    Jesienne przetwory z jeżyny bezkolcowej i leśnej

    Dżem jeżynowy z wanilią

    1. Przygotuj jeżyny bezkolcowe lub leśne, laskę wanilii i cukier – jeżeli szukasz przepisu na przetwory z jeżyn bez cukru, wystarczy zastąpić go erytrytolem, stewią lub innym z Twoich ulubionych słodzików.
    2. Wypłucz jeżyny, wrzuć je do garnka i dolej odrobinę wody, aby nie doprowadzić do ich przypalenia.
    3. Dodaj cukier – jego ilość zależy od Twoich preferencji.
    4. Gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji dżemu. W międzyczasie dolewaj wodę według potrzeb.
    5. Dodaj nasiona wanilii pod sam koniec gotowania – dzięki temu jej szlachetny aromat nie straci na wyrazistości.
    6. Przelej do słoików i spasteryzuj. Aby ułatwić sobie to zadanie – zobacz, jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem.
    dżem jeżynowydżem jeżynowy

    Wytrawny sos jeżynowy do mięs i serów

    1. Przygotuj jeżyny, masło, sól i czerwone wino – najlepiej półwytrawne lub półsłodkie.
    2. Umyj jeżyny i wsyp do garnka.
    3. Gdy zaczną się rozpadać, dodaj masło (około 1 łyżeczka na szklankę jeżyn), szczyptę soli i polej czerwonym winem, aby lekko rozrzedzić sos.
    4. Gotuj powoli przez 10-15 minut – w razie potrzeby dolej więcej wina.
    5. Rozlej do słoików i spasteryzuj.
    sos jeżynowysos jeżynowy

    Jesienne przetwory z dyni – na słodko i na słono

    Wytrawne purée z pieczonej dyni

    1. Przygotuj dynię, olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę z oliwek, oraz przyprawy – sól, pieprz czarny, słodką paprykę wędzoną, pieprz cayenne i imbir w proszku.
    2. Nagrzej piekarnik do 200°C.
    3. Pokrój dynię w kawałki i wrzuć na blachę.
    4. Polej olejem, dopraw i zmieszaj, do równomiernego pokrycia dyni składnikami.
    5. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-45 minut, do czasu aż kawałki dyni staną się miękkie, a ich krawędzie przypieczone.
    6. Zblenduj upieczoną dynię.
    7. Przełóż purée do słoików i spasteryzuj. Używaj go jako dodatku do dań i sosów, lub bazy dla aromatycznych zup krem.
    puree z dynipuree z dyni

    Korzenny dżem z dyni na słodko

    1. Przygotuj dynię, miód, sok pomarańczowy i przyprawy – sproszkowane goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir i kardamon.
    2. Pokrój dynię w drobną kostkę i wsyp do garnka.
    3. Wsyp przyprawy, a także dodaj jedną część wody i jedną część soku pomarańczowego, tak aby przykryć kawałki dyni.
    4. Gotuj przez 20-30 minut, do czasu aż dynia stanie się całkowicie miękka.
    5. Zblenduj.
    6. Dla uzyskania rzadszej konsystencji dodaj więcej soku pomarańczowego, a dla gęstszej – zagotuj na kolejne kilka minut.
    7. Spasteryzuj dżem.
    krem z dynikrem z dyni

    Jesienne przetwory z kalafiora – 2 oryginalne przepisy

    Kalafior marynowany w curry

    1. Przygotuj kalafior, sól, ocet i przyprawę curry.
    2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i podgotuj przez około 5 minut.
    3. Przygotuj zalewę z 4 szklanek wody pozostałej po gotowaniu kalafiora, 1 szklanki octu, 2 łyżek soli i 4 łyżek przyprawy curry.
    4. Włóż różyczki kalafiora do słoików i zalej zalewą.
    5. Zawekuj słoiki – tak przygotowany kalafior zachowuje swoją chrupkość, dlatego będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek.
    kalafior marynowanykalafior marynowany

    Kalafior kiszony

    1. Przygotuj kalafior, koperek, czosnek i sól.
    2. Podziel kalafior na mniejsze różyczki i włóż do dużego słoika lub beczki kamionkowej – naczynia idealne do kiszenia warzyw znajdziesz u nas.
    3. Dodaj koperek, kilka ząbków czosnku i zalej przegotowaną wodą z solą – około 1 łyżka soli na 1 litr wody.
    4. Dociśnij składniki kamieniem dociskowym, aby nie pływały po powierzchni.
    5. Pozostaw temperaturze pokojowej od 3 do 7 dni.
    6. Po tym czasie przełóż do słoika i zawekuj.
    kalafior kiszonykalafior kiszony

    Jak więc widzisz, jesienne przetwory na zimę to idealny sposób na to, żeby cieszyć się bogactwem warzyw i owoców zawsze, kiedy tylko masz na nie ochotę. Tak więc nie czekaj dłużej – wypróbuj nasze proste i szybkie przepisy, aby zamknąć w słoiku wspomnienie jesieni. Z KADAX przygotowania przetworów staje się tak łatwe, jak jeszcze nigdy!