Przetwory jesienne na zimę to doskonały sposób na to, aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców na długo po tym, jak skończy się na nie sezon. W końcu nie ma nic smaczniejszego, niż wspomnienie złotej jesieni, gdy na zewnątrz mróz! Szukasz inspiracji na kreatywne wykorzystanie jesiennych plonów? Tak więc koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepsze przepisy na jesienne przetwory, które zapewnią Ci bogactwo smaków i witamin przez całą zimę.
Spis Treści
Jakie przetwory jesienne na zimę warto zrobić?
Dobre przetwory na zimę to takie, które w pełni wykorzystują jesienne owoce i warzywa. W dzisiejszych czasach sporo z nich jest dostępnych w sklepach przez cały rok, ale to właśnie jesień przynosi najsmaczniejsze i najświeższe plony – dlatego swoje jesienne produkty na przetwory warto pozyskać z lokalnych gospodarstw. Weki powinien wziąć pod uwagę również każdy ten, kto uprawia warzywa i owoce na swojej działce i ma ich więcej, niż wie, co z nimi zrobić!
Oto jesienne produkty sezonowe, z których warto zrobić przetwory na zimę:
- Jabłka – polskie odmiany, takie jak gala, ligol, szara renata czy antonówka to prawdziwe złoto, które jest pożądane w wielu zakątkach świata! Doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju wekach i są niezwykle łatwe do przygotowania. Obróbka nadaje im jeszcze większej głębi smaku, która poprawi Ci humor nawet w najzimniejsze dni.
- Jeżyna – dżemy i konfitury z tego owocu charakteryzują się nie tylko obłędnym smakiem, ale i intensywną barwą, która wzbogaci każdy słodki przysmak. Wystarczy pajda swojskiego chleba i odrobina masła, aby jesienne przetwory z jeżyn zabłysnęły.
- Dynia – dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw na przetwory jesienne na zimę – i nic dziwnego! To prawdziwa królowa jesieni, która każdego roku zachwyca swoim żywym kolorem i wyrazistym smakiem. Dynię można przygotować zarówno na słodko, jak i słono – tutaj nie ma ograniczeń!
- Kalafior – sezon na kalafior przypada na październik, więc właśnie wtedy warto przygotować z niego jesienne przetwory – to przepyszny i zdrowy dodatek do każdego dania.
Pamiętaj! Sezon na większość z tych warzyw i owoców zaczyna się już na początku września, co daje Ci mnóstwo czasu na przygotowanie z nich pysznych przetworów jesiennych na zimę!
Zanim zaczniesz – upewnij się jednak, że masz pod ręką odpowiednie wyposażenie. U nas znajdziesz wszystkie akcesoria do przetworów, których potrzebujesz – zakup odpowiednich słoików, butelek i zakrętek sprawi, że przygotowanie domowych przetworów jesiennych nie będzie niczym trudnym.
2 sposoby na jesienne przetwory z jabłek – dla dzieci i dorosłych!
Mus jabłkowy
Jesienne owoce to doskonałe składniki do zawekowania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mus jabłkowy jest jak płynne złoto, które można dodawać do niemal wszystkich słodkich dań, a także wyjadać prosto ze słoiczka. Do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu!
- Obierz jabłka ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
- Włóż kawałki jabłek do garnka i zalej wodą, tak aby ledwo je pokrywała.
- Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż jabłka zmiękną.
- W razie potrzeby dolej lub odlej trochę wody i wciąż gotuj do uzyskania konsystencji musu.
- Dosłódź do smaku przy pomocy cukru, miodu lub słodzika Twojego wyboru.
- Zblenduj mus lub przetrzyj go przez sitko, jeśli zależy Ci na jak najgładszej konsystencji.
Przelej do słoików i zawekuj – tutaj dowiesz się, jak zawekować słoik w garnku i piekarniku, a nawet w zmywarce!
Dżem jabłkowy z miodem i cynamonem
- Przygotuj jabłka, cytrynę, cynamon i miód.
- Obierz jabłka ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Włóż kawałki jabłek do garnka zalej odrobiną wody, tak aby się nie przypaliły.
- Dodaj kilka kropel soku z cytryny, szczyptę cynamonu i miód – ilość miodu i przypraw zależy od Twoich własnych preferencji smakowych.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, do uzyskania gęstej konsystencji.
- Spasteryzuj dżem – i gotowe! Dodawaj go do chleba, budyniów i naleśników, a nawet herbat – rozgrzewający cynamon z pewnością umili Ci zimowe dni.
Jesienne przetwory z jeżyny bezkolcowej i leśnej
Dżem jeżynowy z wanilią
- Przygotuj jeżyny bezkolcowe lub leśne, laskę wanilii i cukier – jeżeli szukasz przepisu na przetwory z jeżyn bez cukru, wystarczy zastąpić go erytrytolem, stewią lub innym z Twoich ulubionych słodzików.
- Wypłucz jeżyny, wrzuć je do garnka i dolej odrobinę wody, aby nie doprowadzić do ich przypalenia.
- Dodaj cukier – jego ilość zależy od Twoich preferencji.
- Gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji dżemu. W międzyczasie dolewaj wodę według potrzeb.
- Dodaj nasiona wanilii pod sam koniec gotowania – dzięki temu jej szlachetny aromat nie straci na wyrazistości.
- Przelej do słoików i spasteryzuj. Aby ułatwić sobie to zadanie – zobacz, jak pasteryzować słoiki z przetworami i jedzeniem.
Wytrawny sos jeżynowy do mięs i serów
- Przygotuj jeżyny, masło, sól i czerwone wino – najlepiej półwytrawne lub półsłodkie.
- Umyj jeżyny i wsyp do garnka.
- Gdy zaczną się rozpadać, dodaj masło (około 1 łyżeczka na szklankę jeżyn), szczyptę soli i polej czerwonym winem, aby lekko rozrzedzić sos.
- Gotuj powoli przez 10-15 minut – w razie potrzeby dolej więcej wina.
- Rozlej do słoików i spasteryzuj.
Jesienne przetwory z dyni – na słodko i na słono
Wytrawne purée z pieczonej dyni
- Przygotuj dynię, olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę z oliwek, oraz przyprawy – sól, pieprz czarny, słodką paprykę wędzoną, pieprz cayenne i imbir w proszku.
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Pokrój dynię w kawałki i wrzuć na blachę.
- Polej olejem, dopraw i zmieszaj, do równomiernego pokrycia dyni składnikami.
- Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-45 minut, do czasu aż kawałki dyni staną się miękkie, a ich krawędzie przypieczone.
- Zblenduj upieczoną dynię.
- Przełóż purée do słoików i spasteryzuj. Używaj go jako dodatku do dań i sosów, lub bazy dla aromatycznych zup krem.
Korzenny dżem z dyni na słodko
- Przygotuj dynię, miód, sok pomarańczowy i przyprawy – sproszkowane goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir i kardamon.
- Pokrój dynię w drobną kostkę i wsyp do garnka.
- Wsyp przyprawy, a także dodaj jedną część wody i jedną część soku pomarańczowego, tak aby przykryć kawałki dyni.
- Gotuj przez 20-30 minut, do czasu aż dynia stanie się całkowicie miękka.
- Zblenduj.
- Dla uzyskania rzadszej konsystencji dodaj więcej soku pomarańczowego, a dla gęstszej – zagotuj na kolejne kilka minut.
- Spasteryzuj dżem.
Jesienne przetwory z kalafiora – 2 oryginalne przepisy
Kalafior marynowany w curry
- Przygotuj kalafior, sól, ocet i przyprawę curry.
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki i podgotuj przez około 5 minut.
- Przygotuj zalewę z 4 szklanek wody pozostałej po gotowaniu kalafiora, 1 szklanki octu, 2 łyżek soli i 4 łyżek przyprawy curry.
- Włóż różyczki kalafiora do słoików i zalej zalewą.
- Zawekuj słoiki – tak przygotowany kalafior zachowuje swoją chrupkość, dlatego będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek.
Kalafior kiszony
- Przygotuj kalafior, koperek, czosnek i sól.
- Podziel kalafior na mniejsze różyczki i włóż do dużego słoika lub beczki kamionkowej – naczynia idealne do kiszenia warzyw znajdziesz u nas.
- Dodaj koperek, kilka ząbków czosnku i zalej przegotowaną wodą z solą – około 1 łyżka soli na 1 litr wody.
- Dociśnij składniki kamieniem dociskowym, aby nie pływały po powierzchni.
- Pozostaw temperaturze pokojowej od 3 do 7 dni.
- Po tym czasie przełóż do słoika i zawekuj.
Jak więc widzisz, jesienne przetwory na zimę to idealny sposób na to, żeby cieszyć się bogactwem warzyw i owoców zawsze, kiedy tylko masz na nie ochotę. Tak więc nie czekaj dłużej – wypróbuj nasze proste i szybkie przepisy, aby zamknąć w słoiku wspomnienie jesieni. Z KADAX przygotowania przetworów staje się tak łatwe, jak jeszcze nigdy!