Kiszenie pomidorów to stara sztuka fermentacji, która pozwala nam cieszyć się pysznymi warzywami w środku zimy. Jeśli jesteś fanem ogórków małosolnych czy kiszonych ogórków, to na pewno pokochasz kiszone pomidory! W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto kisić pomidory oraz jak to zrobić krok po kroku. Poznaj z nami proces ich kiszenia od A do Z!

Spis Treści

    Kiszenie pomidorów – dlaczego warto?

    Kiszenie warzyw, w tym kiszonych pomidorów, to nie tylko doskonały sposób na konserwację na zimę, ale również metoda, która przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Proces kiszenia zachodzi dzięki obecności bakterii mlekowych, które fermentują składniki w warzywach. Dzięki temu kiszone warzywa są bogate w probiotyki i przeciwutleniacze.

    Jakie pomidory wybrać do kiszenia?

    Najlepiej sprawdzą się małe, mięsiste pomidory, które mają twardą skórkę.

    Jak kisić pomidory?

    Aby kisić pomidory, potrzebujesz kilku składników i nieuszkodzonych słoików. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na kiszone pomidory.

    Jakie pomidory wybrać do kiszenia?Jakie pomidory wybrać do kiszenia?

    Przepis na kiszone pomidory

    Składniki:

    • pomidory – 1 kg
    • 1300 ml wody - trochę ponad 5 szklanek
    • sól kamienna – 1 czubata łyżka
    • 4 ząbki czosnku - około 20 g
    • mały kawałek korzenia chrzanu + ewentualnie liście
    • mały kawałek kopru lub baldachy kopru
    • przeprawy: 4 małe liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; po pół łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy
    • 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni

    Kiszone pomidory – przepis krok po kroku

    Przygotowanie słoików:

    • Użyj pięciu czystych słoików o pojemności 450 ml każdy.
    • Zalecane są gorące słoiki (nie przekraczające 110 stopni) - np. wyjęte z piekarnika lub z garnka z wrzątkiem.
    • Alternatywnie użyj słoików o innej pojemności, tak aby łączna pojemność wynosiła około 2200 ml.
    • Słoiki i zakrętki muszą być idealnie czyste; najlepiej przepłukane wrzątkiem.
    • Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.

    Przygotowanie przypraw:

    • Do każdego słoika dodaj:
    • Jedno ziarenko ziela angielskiego.
    • Szczypcie ziaren czarnego pieprzu i gorczycy.
    • Mały listek laurowy (lub połówka dużego).
    • Jeden obrany ząbek czosnku.
    • Kawałek korzenia chrzanu (rozmiar małego palca).
    • Opcjonalnie kawałek liścia chrzanu i koper lub baldachim.
    • Dla słoików o większej pojemności (np. 1 litr) podwój ilość przypraw.

    Przygotowanie pomidorów:

    • Umyj i osusz około 1 kg małych, dojrzałych lub prawie dojrzałych pomidorów.
    • Wybieraj zdrowe, nieuszkodzone i twarde pomidory.
    • W przypadku mniejszych słoików preferuj małe pomidory, np. truskawkowe. Dla większych słoików - większe pomidory, np. Lima.

    Napełnianie słoików:

    • Wypełnij każdy słoik pomidorami maksymalnie do 4/5 jego wysokości.

    Przygotowanie zalewy:

    • Wodę zagotowujemy i dodaj sól kamienną (30-35 gram) do przetworu.
    • Mieszaj, aż sól się rozpuści.
    • Po zdjęciu zalewy z ognia odczekaj 10 minut, a następnie napełnij nią słoiki.
    • Wstrząśnij słoikiem, by pozbyć się bąbelków powietrza.
    • Upewnij się, że zalewa przykrywa pomidory kiszone.

    Zamykanie słoików:

    • Zakręć słoiki mocno i przenieś je do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (około 20 stopni) na około siedem dni. Po około 7 dniach burzliwa fermentacja ustanie.
    • Nie odwracaj słoików w procesie kiszenia.

    Przechowywanie:

    • Po siedmiu dniach przenieś słoiki do spiżarki lub piwnicy.
    • Pomidory kiszone będą gotowe po około miesiącu.
    Przepis na kiszone pomidoryPrzepis na kiszone pomidory

    Przepis na kiszone pomidory koktajlowe

    Kiszone pomidory koktajlowe to idealny składnik sałatek i przekąsek. Ich proces kiszenia różni się nieco od tradycyjnego kiszenia pomidorów.

    Składniki na słoik o pojemności 1 litra:

    • Małe pomidory koktajlowe - ilość dostosowana do pojemności słoika.
    • 1 łyżeczka gorczycy.
    • 1-2 baldachimy nasion kopru.
    • Korzeń chrzanu o długości około 4 cm.
    • 2 ząbki czosnku.
    • Do solanki: 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody.

    Instrukcja:

    1. Przygotuj solankę, mieszając sól z gorącą wodą. Odstaw, aż ostygnie.
    2. Obierz chrzan i czosnek. Chrzan możesz pokroić w paseczki lub cienkie plasterki.
    3. Dokładnie umyj pomidorki i ułóż je w sterylizowanym słoiku, przeplatając z resztą składników.
    4. Wypełnij słoik składnikami do około 2/3 jego wysokości.
    5. Zalej wszystko przygotowaną solanką, upewniając się, że wszystkie składniki są całkowicie pokryte płynem.
    6. Zakręć słoik szczelnie i przenieś go w chłodne, zacienione miejsce na 4-5 dni.
    7. Po tym czasie przeniesienie słoika do lodówki lub chłodnej piwnicy.
    Przepis na kiszone pomidory koktajlowePrzepis na kiszone pomidory koktajlowe

    Przepis na kiszone zielone pomidory po gruzińsku

    Kiszenie zielonych pomidorów to świetny sposób na wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły dojrzeć. W kuchni gruzińskiej mają specjalny przepis, który nadaje pomidorom ostrzejszego i bardziej wyrazistego smaku!

    Składniki:

    • 3 kg zielonych pomidorów
    • 3 ząbki czosnku
    • Świeży koper - 1 gałązka na słoik
    • Kawałek chrzanu na słoik

    Zalewa:

    • Woda - około 1,5 litra
    • 1,5 łyżki drobnoziarnistej soli morskiej jodowanej

    Instrukcja:

    1. Dokładnie umyj pomidory.
    2. Do każdego słoika dodaj 3 ząbki czosnku, jedną gałązkę kopru i kawałek chrzanu.
    3. Dodaj pomidory do słoików, a na wierzch połóż dodatkową gałązkę kopru.
    4. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.
    5. Gorącą zalewą napełnij słoiki, tak aby przykryć wszystkie składniki.
    6. Zakręć słoiki szczelnie.

    Przepis na pomidory kiszone po ukraińsku

    Ten przepis łączy w sobie smak mięsistych pomidorów z aromatem chrzanu, czosnku i kopru.

    Składniki:

    • 2 kg twardego pomidora typu lima
    • 1 duża główka czosnku
    • Kawałek chrzanu
    • Koper
    • 1 łyżka nasion gorczycy

    Zalewa dla słoja o pojemności 3 litry:

    • 3 łyżki soli konserwującej (w przybliżeniu 1,5 litra wody)

    Instrukcja:

    1. Do słoja o pojemności 3 litry wstaw umyte pomidory. Wsyp chrzan, całą główkę czosnku pokrojoną w plastry (bez obierania), koper oraz gorczycę.
    2. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z dodaną solą, a następnie pozostaw, by nieco ostygła. Tą zalewą przykryj pomidory w dużym słoju.
    3. Przykryj słoik gazą i pozostaw w chłodnym miejscu. Nie zapomnij, że trzeba zamknąć słoiki. Sprawdzaj codziennie, czy fermentacja dobiegła końca.
    4. Gdy kiszenie się zakończy, przenieś pomidory oraz dodatki (koper, chrzan, gorczycę, czosnek) do mniejszych słoików o pojemności 0,5 litra.
    5. Poczekaj, aż zalewa z fermentacji się uspokoi i stanie się bardziej przejrzysta. Odprowadź ją delikatnie do garnka, dodając nieco świeżej wody, by było wystarczająco dużo, by napełnić słoiki.
    6. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie napełnij nią gorąco słoiki. Zakręć je i odstaw do góry dnem, aż ostygną. Przechowuj w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
    7. Kiszone pomidory doskonale nadają się jako dodatek do mięs lub jako składnik zupy podobnie jak ogórki kiszone.

    Kiszone pomidory doskonale nadają się jako dodatek do mięs czy jako składnik zupy, podobnie jak ogórki kiszone. Mogą być też mieszane z innymi warzywami, takimi jak ogórki czy papryka. Niezależnie od tego, czy decydujesz się na kiszenie pomidorów koktajlowych, zielonych czy tradycyjnych - jedno jest pewne, smak kiszonych pomidorów, które przygotujesz samodzielnie, będzie nieporównywalnie lepszy niż ten ze sklepu.

    Na koniec musimy dodać, że do kiszenia nadają się nie tylko pomidory. Spróbuj też kisić ogórki, kapustę, buraki czy nawet paprykę. Kiszenie to naturalna konserwacja, która pozwoli Ci cieszyć się warzywami przez cały rok. Więc jeśli jeszcze tego nie robiłeś, teraz jest idealny moment, aby zacząć. 

    Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo porad, w których opisujemy jak ukisić klasyki (ogórki czy kapustę), ale i także bardziej orientalne potrawy, np. kiszone rzodkiewki! Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy i nie zapomnij dokupić do swoich przetworów szczelnych słoików. A te oczywiście znajdziesz w Kadax!

    Nie, przez pierwsze dni trzymaj je w temperaturze pokojowej.

    Przepis na pomidory kiszone po ukraińskuPrzepis na pomidory kiszone po ukraińsku