Wygląda na to, że JavaScript jest wyłączony w twojej przeglądarce. By w pełni cieszyć się naszą stroną, upewnij się, że włączyłeś JavaScript w swojej przeglądarce.
Jak zrobić dżem bez cukru? Przepisy na odchudzone przetwory owocowe
Miłośnicy dżemów i konfitur, którzy walczą z cukrzycą, szukają mniej kalorycznych produktów lub po prostu pragną unikać nadmiernego użycia cukru, często zastanawiają się: Czy można robić dżem bez grama cukru? Odpowiedź jest prosta: tak, można! I co więcej, taki dżem nie tylko jest zdrowy, ale również przepyszny. Przygotujcie się na eksplozję różnych smaków, bo dziś zapraszamy do odkrycia tajników dżemu bez cukru, którego przygotowanie wcale nie wymaga piekarnika i nie jest trudne.
Spis Treści
Zdrowy dżem bez zbędnych kalorii
Dżem bez cukru stał się prawdziwym hitem wśród osób dbających o zdrową dietę. Bez dodatku cukru często oznacza nawet o połowę mniej kalorii, co jest świetną wiadomością dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodkim smakiem, nie martwiąc się o kalorie.
Ale czy dżem bez cukru jest równie zdrowy jak zdrowy dżem z naturalnym składem? Zdecydowanie tak! Owoce, będące głównym składnikiem przetworów owocowych, są bogatym źródłem witamin, w tym witaminy C, zwłaszcza w czarnej porzeczce, która zawiera dużą zawartość owoców.
Przy zdrowej diecie lub w przypadku osób odchudzających się przetwory domowe bez dodatku cukru są na wagę złota. Dzięki nim owoce wciąż mogą występować w postaci ulubionych dżemów czy konfitur i to nawet w codziennej diecie!
Co do dżemu zamiast cukru?
Już wiesz, że odpowiedź na pytanie, czy do dżemu trzeba dodawać cukier?, jest negatywna. Jednak właściwie jak zrobić dżem bez cukru? Istnieją różne substytuty, które pozwalają uzyskać doskonałą konsystencję i smak:
- Ksylitol: Świetny zamiennik cukru, który smakuje większości osób. Nadaje się na przetwory owocowe o różnych smakach.
- Erytrytol: Inną alternatywą jest erytrytol, który jest świetną alternatywą dla cukrzyków, gdyż nie ma kalorii i ma 0 indeks glikemiczny.
- Pektyny: Naturalne substancje żelujące, które pomagają uzyskać odpowiednią konsystencję dżemu.
- Naturalny sok z owoców: Takie owoce jak pomarańcza czy jabłka mają naturalnie słodki smak i mogą być używane jako słodzidło.
Tajemnice dżemu truskawkowego bez cukru
Kiedy myślimy o dżemie, na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy. A co by było, gdyby ten król dżemów mógł być równie pyszny, ale bez grama cukru? Dżem truskawkowy słodzony ksylitolem to prawdziwa rewelacja! Ksylitol to naturalny zamiennik cukru, który nadaje produktom słodki smak bez wpływu na poziom cukru we krwi. Ksylitol daje możliwość zrobienia dżemu, który jest równie smaczny jak gotowy dżem tradycyjny, ale znacznie zdrowszy przy zachowaniu prostej listy składników.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka kwasu cytrynowego (jako regulator kwasowości)
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek.
- W dużym garnku mieszamy truskawki z ksylitolem.
- Gotujemy na wolnym ogniu, aż truskawki puścią własny sok.
- Dodajemy kwas cytrynowy i gotujemy jeszcze 10 minut, aż dżem zgęstnieje.
- Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Zapisz się do newslettera i otrzymaj rabat 30zł przy zakupach powyżej 299zł!
Promocje, rabaty, aktualności - bądź na bieżąco!
Unikalne zniżki i informacje o najnowszych promocjach i wyprzedażach tylko dla subskrybentów. Bądź na bieżąco i nie przegap żadnej okazji!
Dżem bez cukru i słodzików, czyli janginizowanie owoców
Janginizowanie polega na długotrwałym gotowaniu owoców w niskiej temperaturze. Dzięki temu owoce zachowują swoją naturalną słodycz i konsystencję, a jednocześnie zostają odpowiednio zakonserwowane.
Przygotowanie:
- Wybór owoców: Najlepiej używać dojrzałych owoców, które są naturalnie słodkie. Mogą to być jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czereśnie itp.
- Mycie i czyszczenie: Dokładnie umyj owoce i w razie potrzeby obierz je i usuń pestki.
Proces janginizowania:
- Gotowanie: Przenieś owoce do dużego garnka. Dodaj nieco wody, aby zapobiec przypalaniu się owoców na początku procesu. Gotuj owoce na niskim ogniu. Ważne jest, aby temperatura była niska i stała.
- Mieszanie: Regularnie mieszaj owoce, aby zapobiec ich przypalaniu. Owoce powinny powoli się rozpadać, tworząc jednolitą masę.
- Konserwacja: Proces gotowania powinien trwać kilka godzin, w zależności od rodzaju owoców i pożądanej konsystencji dżemu. Gdy owoce będą odpowiednio gęste i dobrze zakonserwowane, możesz wyłączyć ogień.
Dzięki technice janginizowania możesz cieszyć się dżemem bez dodatku cukru ani słodzików. Jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dżemów i idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrową dietę lub unikających nadmiernego spożycia cukru. Dzięki janginizowaniu owoce duszą się we własnym soku, co pozwala uzyskać banalnie prosty skład i 0 użycie zarówno cukru, jak i słodzików.
Odkrywaj nowe smaki – rób domowe dżemy bez cukru z marką Kadax
Dżem truskawkowy to tylko początek, które możesz przygotować, korzystając z wysokiej jakości słoików marki Kadax. W kuchni królują różnorodne smaki: dżem z czarnej porzeczki, brzoskwinie, morele czy powidła. Słoiki Kadax zapewniają doskonałą szczelność i trwałość, dzięki czemu twoje domowe przetwory zachowują świeżość na dłużej. Eksperymentuj z różnymi kombinacjami owoców i ciesz się zdrową alternatywą tradycyjnych przetworów owocowych. A jeśli masz ochotę na coś innego niż dżem, wypróbuj konfitury lub powidła bez dodatku cukru, zawsze korzystając ze sprawdzonych słoików Kadax.
Pamiętaj, że dżem bez cukru to nie tylko zdrowa dieta, ale także doskonały sposób na cieszenie się słodkim jedzeniu owoców bez obaw o kalorie czy zdrowie. Zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania nowych, zdrowszych wersji tradycyjnych przysmaków. Dzięki przepisom bez cukru możesz cieszyć się dużą zawartością owoców w diecie, bez zbędnych węglowodanów w postaci dodatkowych cukrów.
Aronia to jeden z tych owoców, który w kuchni zdobywa coraz większą popularność. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, aronia korzystnie wpływa na nasze naczynia krwionośne. Jednak to nie tylko właściwości aronii przyciągają uwagę. Jej owoców możemy użyć do przygotowania wielu pysznych przetworów, które posłużą nam przez całą zimę. Ale co można zrobić z aronii na zimę? Spróbujmy dowiedzieć się!
Pigwa, nazywana czasem polską cytryną, to owoc pochodzący z rodziny różowatych, który zdobywa coraz większe uznanie w kuchniach naszego kraju. Aromatyczne owoce pigwy dojrzewają głównie w okresie jesienno-zimowym. Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z pigwy, przygotowaliśmy dla Ciebie przewodnik po najlepszych pomysłach na przygotowanie tego owocu na zimowe wieczory. Znajdziesz w nim linki do artykułów, w których znajdziesz nasze sprawdzone przepisy na przetwory z pigwy!
Kiedy sezon na truskawki osiąga swój szczyt nie ma nic lepszego jak truskawkowy koktajl z miętą czy truskawki ze śmietaną. Jednak jak zatrzymać ten smak lata na dłużej? W tym artykule pokażemy Ci najlepsze przepisy na domowe przetwory z truskawek na zimę. Zdradzimy Ci tajniki, nie tylko klasycznych przepisów, takich jak dżem truskawkowy, ale i pokażemy Ci pomysły na bardziej nietypowe przetwory z truskawek. Przygotuj się na kulinarną podróż pełną słodkich niespodzianek, gdzie truskawki grają główną rolę. Czy jesteś gotowy (-a), aby odkryć nowe wymiary smaku?
- Jak to urządzić? (25)
- Przepisy i porady (28)
- Kalendarz ogrodnika (25)
- Jak to posprzątać? (7)
- Jak to działa? (12)
- Zorganizuj się z Kadax! (15)
- Sezon na... (14)
- Jak to naprawić? (2)
- Kadax Party! (2)
- Przetwory (24)