Kiszenie ogórków wydaje się być proste, ale czasami popełniane błędy podczas tego procesu mogą doprowadzić do niezadowalających rezultatów. Przy kiszeniu ogórków ważne jest, aby pamiętać o kilku kluczowych zasadach, by uzyskać idealne ogórki kiszone.

Spis Treści

    Banalne błędy podczas kiszenia ogórków

    Zanim przejdziesz do artykułu, jak zrobić ogórki kiszone, koniecznie przeczytaj poniższe błędy! Większość osób popełnia co najmniej jeden z nich, dlatego późniejsze przetwory często są puste w środku lub niezbyt atrakcyjne smakowo.

    Pamiętaj, aby unikać popełnianych błędów przy kiszeniu ogórków, bo tylko to pozwoli Ci się cieszyć smakiem idealnie przygotowanych domowych przetworów przez cały rok.

    Wybór ogórków

    O fundamentach dobrego kiszenia decydują ogórki wysokiej jakości. Zbyt duże, puste w środku warzywa mogą nie dać satysfakcjonujących efektów. Najlepiej wybierać młode okazy o średniej wielkości. Ogórki z goryczką przy ogonku czy zbyt dużą ilością azotu mogą mieć gorzki smak ogórków i nie nadawać się do kiszenia. Ogórki nie powinny też być przenawożone.

    Zbyt krótki/długi czas przygotowania

    W kiszeniu ogórków czas jest kluczowy. Proces fermentacji rozpoczyna się tuż po zerwaniu ogórków, dlatego nie powinny one czekać na kiszenie zbyt długo. Idealne ogórki kiszone powinny zostać zalane w słoikach w ciągu 8 godzin od zbioru.Każda dodatkowa chwila opóźnienia może wpłynąć na jakość końcowego produktu.

    Banalne błędy podczas kiszenia ogórkówBanalne błędy podczas kiszenia ogórków

    Zbyt wysoka temperatura

    Temperatura odgrywa ważną rolę w procesie fermentacji. Po przygotowaniu, ogórki kiszone powinny być trzymane w temperaturze pokojowej przez 1-3 dni, a następnie w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza.

    Idealnym miejscem będzie piwnica, gdzie warunki są stabilne i sprzyjające długotrwałemu przechowywaniu ogórków kiszonych.

    Wybór soli jodowanej do kiszenia ogórków

    Sól jodowana nie jest najlepszym wyborem do kiszenia ogórków. Zamień ją na sól kamienną. Do kiszenia zalecana jest solanka o stężeniu 6-8%. Pamiętaj, że jeśli ogórki są ciasno ułożone w słoiku, potrzebna będzie mniejsza ilość zalewy.

    Dlaczego lepiej użyć soli kamiennej zamiast jodowanej? Właściwości jodu zakłócają proces fermentacji. Woda z dodatkiem jodu spowalnia fermentację w słoiku przez co kiszenie ogórków może okazać się całkowitym niewypałem.

    Banalne błędy podczas kiszenia ogórkówBanalne błędy podczas kiszenia ogórków

    Przygotowanie ogórków kiszonych

    Ogórki powinny być dokładnie umyte w zimnej wodzie, a następnie namoczone na godzinę. Aby kiszone ogórki były twarde, używaj twardej wody.

    Przyprawy do kiszenia ogórków

    Nie przesadzaj z ilością przypraw. Ogórki kiszone powinny mieć delikatny, naturalny smak, który można zniszczyć używając zbyt wielu przypraw. Użycie liści chrzanu, pieprzu i soli jest w zupełności wystarczająca, by zrobić ogórki kiszone.

    Wiele osób dodaje do kiszenia ogórków liście wiśni, ziela angielskiego czy kawałki liścia laurowego. Czy ma to sens? Tak, jeśli zalewalibyśmy ogórki kiszone gorącą wodą - wyłącznie wtedy takie przyprawy uwolnią swój aromat. W przeciwnym wypadku nie ma to zupełnie sensu.

    Banalne błędy podczas kiszenia ogórkówBanalne błędy podczas kiszenia ogórków

    Kiszenie ogórków – najczęstsze pytania i odpowiedzi

    Czy ogórki kiszone od razu zakręcać?

    Nie, przez pierwsze dni trzymaj je w temperaturze pokojowej.

    Co zrobić, żeby ogórki nie wypływały?

    Upewnij się, że są całkowicie zalane płynem. Zalewa chroni ogórki kiszone przed dostępem tlenu, który jest głównym powodem ich wypływania.

    Jeśli kiszone ogórki wypływają mimo tego, to możliwe, że jest ich zbyt mało. Lepiej umieścić warzywa ciasno, by nie mogły wypłynąć na powierzchnię.

    Co jest przyczyną pustych ogórków kiszonych?

    Może to wynikać z używania ogórków przenawożonych czy też wyboru zbyt dużych okazów.

    Co zrobić żeby kiszone ogórki były twarde?

    Używaj twardej wody podczas kiszenia i sprawdź nasz artykuł: jak kisić ogóki żeby były twarde.

    Kiszenie ogórków – najczęstsze pytania i odpowiedziKiszenie ogórków – najczęstsze pytania i odpowiedzi